De laatste tijd is het regelmatig in het nieuws: het ongezonde kindermenu.
In 98% van de restaurants is dat menu hetzelfde. Kinderen kunnen kiezen uit pannenkoeken, poffertjes, frietjes, kroketten, frikandellen en knakworstjes. En áls er al eens iets groente-achtigs bij zit, is dat in 99 van de 100 gevallen appelmoes. Heel af en toe staat er nog een soepje op de kaart, maar daar blijft het dan wel bij.
Het ongezonde kindermenu is voor ons ook DE reden dat wij op vakantie vaak zelf koken. Onze kinderen zijn redelijk moeilijke eters en als we uit gaan eten is het standaard een kindermenu met kipnuggets of een pizza. Als het kindermenu op de kaart staat, kiezen ze in ieder geval al niets anders meer. Voor een keertje wellicht niet zo erg, maar om dit nou drie weken lang te eten…. Daarom gaan we op vakantie vaak naar de plaatselijke supermarkt om daar lekkere en gezonde dingen te halen. Heel andere dingen dan bij ons in Nederland en allerlei nieuwe dingen om te proeven. ’s Avonds lekker kokkerellen of barbecueën, met in ieder geval groente en salade erbij. Niet al te moeilijk natuurlijk, het blijft tenslotte vakantie!
Blij verrast las ik dan ook over het ‘Kindermenu vrij’-initiatief van Annette van Ruitenburg, om het kindermenu van de kaart te halen en kinderen gewoon mee te laten eten in restaurants.
Zo hebben ze op Texel in september 2011 de hele maand het kindermenu van de kaart gehaald en vervangen door halve porties van ‘volwassenengerechten’ voor de helft van de normale prijs. Wat een topidee! Een aantal chefkoks heeft zich lekker uitgesloofd voor de kinderen en heeft geweldig creatieve menu’s op de kaart gezet. Wat te denken van gegratineerde mosseltjes, kreeftensoep, droog gebakken coquille St. Jacques en pasta met gestoofd Texeler weiderund.
Dit is de uitgelezen kans om de smaakpapillen van onze jongste generatie meer te ontwikkelen. Het is voor kinderen natuurlijk leuk als ze zelf iets van de kaart kunnen kiezen; dan horen ze er helemaal bij. De meeste kinderen vinden het (meestal achteraf) ook erg leuk om eens andere dingen te eten en zijn vaak trots als ze weer iets nieuws hebben geprobeerd. De reacties van de ouders waren ook bijna allemaal super positief.
Zeg nou zelf, geen kind dat normaal gesproken bovengenoemde gerechten zou uitkiezen als het alternatief kipnuggets met friet is. Maar ze leren zo wel alles eten, net zoals de kinderen in bijvoorbeeld België, Frankrijk en Italië dat altijd al doen. Daar kennen ze geen kindermenu, behalve dan in de toeristische gebieden waar de meesten van ons wellicht naar toe gaan.