Er is steeds meer aandacht voor puur eten. Zelf koken met verse, eerlijke en natuurlijke producten. Omdat het onder andere smaakvoller is, voedzamer en ook goed voor je weerstand en gezondheid. Maar, wat is pure voeding en waarom zou je kiezen voor puur eten?
Bij pure voeding draait het om natuurlijke, verse en eerlijke (seizoens)producten. Ze komen zo uit de grond of van het land, bijvoorbeeld een stronk andijvie die je nog moet wassen en snijden voor je het kunt bereiden. Pure producten kennen vervolgens ook geen kunstmatige toevoegingen en zijn het liefst zo weinig mogelijk bewerkt. Eigenlijk is pure voeding wat onze verre voorouders ook teelden en aten. Biologisch dus zonder toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen. Kortom, pure voeding is natuurlijke voeding, zoals het in de natuur voorkomt. Het is volwaardig en heeft alles in zich om je lichamelijk en geestelijk gezond en vitaal te voelen.
Er zijn legio redenen om te kiezen voor pure voeding. Bijgaand een aantal voordelen van puur eten.
Wat je eet beïnvloedt ook je weerstand. Kies je voor verse, pure en gezonde voeding? Dan draagt dat bij aan een gezonde afweer tegen virussen, infecties en ziekten. Je voelt je vitaal omdat je de essentiële vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten dagelijks via je voeding binnenkrijgt. Eet je hoofdzakelijk (sterk) bewerkte producten? De kans is dan groter dat je vermoeider bent en vaker kampt met kleine infecties of elk virusje dat passeert meepakt.
In tegenstelling tot bewerkte voedingsmiddelen, kent puur eten geen toevoegingen als kleurstoffen, conserveringsmiddelen en dergelijke. Daarbij wordt het zo weinig mogelijk bewerkt. Het aantrekkelijke daarvan is dat het volop essentiële voedingsstoffen als vezels, vitamines en mineralen bevat die je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Daarom is pure voeding gezonder en kan een puur natuurlijk eetpatroon preventief bijdragen aan het verkleinen van gezondheidsproblemen. Van maag- en darmklachten, hoofdpijn tot allerlei welvaartziekten als hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes 2, hart- en vaatziekten en dergelijke.
Recente onderzoeken laten zien dat je van (sterk) bewerkt voedsel makkelijk veel meer eet dan je nodig hebt vanwege de suikers en andere additieven. Gevolg is dat je in gewicht toeneemt. Puur en onbewerkt eten daarentegen is rijk aan gezonde voedzame stoffen en voedt echt. Daardoor is de kans op door- en overeten veel kleiner.
Kies je voor pure voeding? Dan proef je de oorspronkelijke smaak van de producten die je gebruikt. Maak je bijvoorbeeld zelf tomatensaus met verse ingrediënten? Tomaten, knoflook en wat basilicum? Dat prikkelt je smaakpapillen. Kies je voor tomatensaus uit een potje? Dat smaakt altijd zoet, zout en nauwelijks zoals een echte tomaat smaakt.
Nog een pluspunt van pure voeding is dat het daadwerkelijk voedt. Na het eten van bijvoorbeeld een lekker, gezond en puur ontbijt met Griekse yoghurt, havermout, noten en stukje fruit? Dan voel je je voldaan, omdat het je lichaam tijd kost om de eiwitten en vezels te verteren. Kies je voor een makkelijk ontbijtje met bewerkte muesli? Dan is de kans groter dat je eerst een suikerpiek ervaart en weldra een suikerdip krijgt, humeurig wordt en weer zin krijgt in eten.
Tot slot is het milieu ook een onderdeel van pure voeding. Puur eten kopen en bereiden is beter voor het milieu en duurzaam. Er wordt geen kunstmest en chemische middelen gebruikt bij het telen ervan. Biologische boeren werken alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de bodem en rest van de natuur.
Wil je aan de slag met natuurlijke voeding? En inzetten op gezonder leven en je lichaam voorzien van de juiste voedingstoffen? Dan betekent dat dat je niet gedachteloos je winkelwagentje in de supermarkt kunt volgooien met producten die je nodig hebt. Wat je wel kunt doen? Hieronder enkele tips om zo puur mogelijk te gaan eten.
Planten die in de grond en in de buitenlucht groeien in een bepaald seizoen genieten de voorkeur. Dat vraagt minder energie dan groenten of fruit uit een verwarmde kas. Daarnaast smaakt een aardbei in de zomer van de koude grond anders dan een aardbei in het voorjaar uit de verwarmde kas. Smaak zegt ook iets over voedingswaarde en aanwezigheid van inhoudsstoffen zoals bioactieve stoffen.
Vanuit milieuoogpunt bekeken zijn producten uit de regio een goede keuze omdat er minder energie nodig is om de producten te verspreiden. De afstand van grond tot mond wordt zo kort mogelijk gehouden. De gewassen zijn beter gerijpt waardoor de voedingswaarde optimaal is. Bovendien zijn er geen conserveringsmiddelen nodig tijdens het vervoer van een product.
Ga je eten kopen in de supermarkt en wil je natuurlijk eten? Mijd dan het midden van de supermarkt, want daar staat het bewerkte eten. De pakjes, zakjes, potten en dus niet de natuurlijke voeding. Richt je blik op de buitenkant. Daar vind je de verse producten als groenten, fruit, (biologisch) vlees, vis en dergelijke. Nog natuurlijker en duurzamer is om lokaal je boodschappen te doen. Bij de boer, op een (biologische) markt of in een natuurwinkel.
Kook je maaltijden bij voorkeur zelf vanaf nul met uitsluitend verse en pure producten. Dat is wel zo lekker, je weet wat erin zit en het is ook beter voor je gezondheid. Dit houdt in dat je dus niet gaat voor de bekende kant-en-klare pakjes, zakjes, sauzen, dressings en dergelijke. Die extraatjes bereid je zelf met verse producten, kruiden en specerijen. Maak het jezelf niet te moeilijk als je natuurlijker wilt eten. Begin met eenvoudige gerechtjes, want al doende leer je.
Het produceren van vlees is erg belastend voor het milieu. Om één kilo vlees te produceren is twee tot vijf kilo plantaardig veevoer nodig. De productie van dat voer kost veel energie, water, land en grondstoffen.
Een vis gevangen op zee is in principe wild. Het nadeel is dat er ook andere dieren worden gevangen die terug worden gegooid, maar zodanig beschadigd zijn dat ze sterven. Daarbij is het de vraag of de wateren schoon en zuiver zijn en of er sprake is van overbevissing. Kweekvis kan alleen als biologische vis worden verkocht, omdat daar de omstandigheden controleerbaar zijn. Reguliere kweekvis is de nieuwe bio-industrie, vol met groeihormonen, synthetische vitamines en antibiotica in het visvoer.
Kiezen voor een natuurlijk eetpatroon betekent dus minder vaak vlees en/of vis eten per week. In plaats daarvan kies je bijvoorbeeld voor ei, zuivel, noten, zaden en pitten, seitan, lupine of sojaproducten zoals tofu, miso, tempeh, natto.
Wil je je verder verdiepen in pure voeding? Ervaren hoe puur eten je mentale en fysieke welzijn beïnvloedt? Anderen begeleiden puur en natuurlijk te eten? Via Sonnevelt kun je de opleiding Natuurvoedingsadviseur volgen. Download gratis een proefles of bezoek een open dag en laat je inspireren en adviseren.