Er is veel belangstelling voor natuurlijke voeding. Onder andere vanwege voedselschandalen, zorgen over genetisch gemanipuleerd voedsel, groeiend bewustzijn van het milieu, duurzaamheid en heel belangrijk: de eigen gezondheid. Maar, wat is natuurlijke voeding nu precies en hoe doe je dat: natuurlijk eten?
Over wat natuurlijke voeding is, bestaat veel onduidelijkheid. Betekent dat eten als de oermens? E-nummers vermijden? Alleen maar kiezen voor biologische producten? Al deze zaken hebben wel te maken met natuurlijke voeding. Het is namelijk voeding die rechtstreeks uit de natuur komt. Kenmerkend voor de producten is dat ze vers, puur, biologisch en fairtrade zijn. Zo is er dus niets uitgehaald, zoals bij witte pasta waarvan de kiem en vezel van de graankorrel zijn verwijderd. Verder is er ook niets aan toegevoegd als geur-, kleur- en smaakstoffen. Inderdaad die ellenlange ingrediëntenlijstjes op bewerkte producten die nauwelijks nog iets met het oorspronkelijke product van doen hebben. Daarbij komt dat natuurvoeding ook als smaakvoller, voedzamer en heilzamer wordt ervaren. Immers, doordat natuurlijke voeding niet bewerkt wordt, zit het nog barstensvol essentiële voedingsstoffen. Dit in tegenstelling tot fabrieksvoeding dat (sterk) bewerkt is en nauwelijks nog voedingswaarde kent.
Kortom, natuurvoeding is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze waarbij de volgende principes gelden: een voeding van verse, pure, eerlijke en biologische producten.
Naast vers, puur, eerlijk, variatie en biologisch zijn er nog een paar onderwerpen waar in de natuurvoeding kritisch naar gekeken wordt. De maaltijden worden samengesteld volgens de ‘drieledigheid van de plant’ en zijn vlees- en visarm. Het gebruik van de magnetron wordt geweerd. Bij de voedselkeuze wordt ook gekeken naar smaak, verpakkingsmaterialen, milieuvriendelijke bewaarmethoden en sociaal-economische aspecten.
Wil je aan de slag met natuurlijke voeding? En inzetten op gezonder leven en je lichaam voorzien van de juiste voedingstoffen? Dan betekent dat dat je niet gedachteloos je winkelwagentje in de supermarkt kunt volgooien met producten die je nodig hebt. Wat je wel kunt doen? Hieronder enkele tips om zo puur mogelijk te gaan eten.
Planten die in de grond en in de buitenlucht groeien in een bepaald seizoen genieten de voorkeur. Dat vraagt minder energie dan groenten of fruit uit een verwarmde kas. Daarnaast smaakt een aardbei in de zomer van de koude grond anders dan een aardbei in het voorjaar uit de verwarmde kas. Smaak zegt ook iets over voedingswaarde en aanwezigheid van inhoudsstoffen zoals bioactieve stoffen.
Vanuit milieuoogpunt bekeken zijn producten uit de regio een goede keuze omdat er minder energie nodig is om de producten te verspreiden. De afstand van grond tot mond wordt zo kort mogelijk gehouden. De gewassen zijn beter gerijpt waardoor de voedingswaarde optimaal is. Bovendien zijn er geen conserveringsmiddelen nodig tijdens het vervoer van een product.
Ga je eten kopen in de supermarkt en wil je natuurlijk eten? Mijd dan het midden van de supermarkt, want daar staat het bewerkte eten. De pakjes, zakjes, potten en dus niet de natuurlijke voeding. Richt je blik op de buitenkant. Daar vind je de verse producten als groenten, fruit, (biologisch) vlees, vis en dergelijke. Nog natuurlijker en duurzamer is om lokaal je boodschappen te doen. Bij de boer, op een (biologische) markt of in een natuurwinkel.
Kook je maaltijden bij voorkeur zelf vanaf nul met uitsluitend verse en pure producten. Dat is wel zo lekker, je weet wat erin zit en het is ook beter voor je gezondheid. Dit houdt in dat je dus niet gaat voor de bekende kant-en-klare pakjes, zakjes, sauzen, dressings en dergelijke. Die extraatjes bereid je zelf met verse producten, kruiden en specerijen. Maak het jezelf niet te moeilijk als je natuurlijker wilt eten. Begin met eenvoudige gerechtjes, want al doende leer je. De manier waarop je je eten bereid is ook heel belangrijk. De grootste vijand van vitamines en mineralen is koken in water. Soms is het zo dat juist door verhitting bepaalde stoffen beter opnemen. Bovendien verteren bereide groenten makkelijker. Je profiteert het optimaalst van de opname van alle stoffen als je in maaltijden een bereide en een rauwe component combineert.
Het produceren van vlees is erg belastend voor het milieu. Om één kilo vlees te produceren is twee tot vijf kilo plantaardig veevoer nodig. De productie van dat voer kost veel energie, water, land en grondstoffen.
Een vis gevangen op zee is in principe wild. Het nadeel is dat er ook andere dieren worden gevangen die terug worden gegooid, maar zodanig beschadigd zijn dat ze sterven. Daarbij is het de vraag of de wateren schoon en zuiver zijn en of er sprake is van overbevissing. Kweekvis kan alleen als biologische vis worden verkocht, omdat daar de omstandigheden controleerbaar zijn. Reguliere kweekvis is de nieuwe bio-industrie, vol met groeihormonen, synthetische vitamines en antibiotica in het visvoer.
Wil je alles weten over natuurlijke voeding? Kijk dan eens bij de opleiding natuurvoedingsadviseur.