De bereikbaarheid van ongezond voedsel is tegenwoordig ongekend hoog. Op iedere hoek van de straat liggen suikerbommen en vetten happen voor het grijpen. Zeker voor kinderen die oorzaak en gevolg nog niet zo goed kunnen overzien, zijn de verleidingen bijzonder groot.
Voor je het weet zit je in een ‘snackpatroon’ dat moeilijk is te doorbreken. Je conditioneert jezelf door steeds op dezelfde plaats of situatie een zelfde snack te eten. Bijvoorbeeld een kroketje bij het benzinestation. Of een gevulde koek in de trein. Juist deze ‘snelle ongezonde happen’ dragen er toe bij dat je op latere leeftijd allerlei welvaartsziekten kunt ontwikkelen.
Start vandaag nog met een nieuwe gewoonte die al heel snel het gewenste resultaat geeft:
Een prima manier om de snackgewoonte te doorbreken is de eerste hap weg te gooien. Deze handeling doet iets met je onderbewuste. Je geeft jezelf onbewust een signaal dat je de snack niet echt nodig hebt.
Als dit goed voor je werkt kan je de daar opvolgende dagen doorgaan met de 2e en de 3e hap. Blijf dit doen totdat je niets meer overhebt om weg te gooien. Rechtgeaarde Nederlanders zullen wellicht direct gaan protesteren. Het is toch immers zonde om iets wat je zojuist gekocht hebt, meteen in de prullenbak te kiepen. Maar als je er goed over nadenkt, dan is het toch heel bijzonder dat jouw prachtige lichaam wél als vuilnisbak mag fungeren.
Neem even de tijd om écht te proeven en naar de signalen van je lichaam te luisteren, wanneer je bijvoorbeeld een handje chips in je mond stopt. Laat je kaken malen totdat de snack volledig papperig is geworden in je mond. Terwijl je dat doet ga in gedachten nog even terug naar de oorspronkelijke aardappel in de grond. Dan naar de boer die hem oogst. Vervolgens wat er van de oorspronkelijke voedingsstoffen overblijft in de chipsfabriek. En wat er aan toegevoegd wordt om het uiteindelijk chips te laten worden. Stel jezelf vervolgens de vraag "Krijgt mijn lichaam hier energie van of kost het energie om het te verteren?"
Door bewuster bezig te zijn met wat je dagelijks in je mond stopt, kies je vanzelf steeds vaker voedsel dat werkelijk bijdraagt aan je gezondheid.
Wil je meer leren over voeding en patronen? Bekijk dan onze opleidingen Gezondheidscoaching.