Intrigerende titel, vind je ook niet? Gezond eten, variëren en begeren. Eerst maar eens kijken wat Van Dale over dat laatste woord zegt. Begeren:
1. Verlangen, vurig wensen, trachten uitstel te krijgen (vooral van naar bed gaan).
2. Vorderen, willen hebben, eisen.
3. Andere woorden: begeerte, lust, wens, hongeren, hunkeren, reikhalzen, smachten, snakken, wensen en willen.
We komen al wat dichterbij de uitleg, maar stellen die in het kader van verlangen naar, nog maar even uit.
Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en het verkleint het risico op ziekten.
Maar wat is gezond eten? Wetenschappers, voedingsvoorlichters, leefstijlcoaches en niet te vergeten de voedingsmiddelenindustrie, iedereen lijkt er tegenwoordig een mening over te hebben. De klavertjes, smileys en allerlei claims als vezelrijk, biologisch verantwoord, vliegen je als consument om de oren.
Duidelijkheid naar de consument is gewenst en de Schijf van vijf is hiervoor in mijn werk als gewichtsconsulenten de meest eenvoudige leidraad. De Schijf van vijf geeft duidelijk aan hoe je dagelijks gezond kan eten. Zij bestaat uit 5 vakken en 5 regels. De 5 vakken zijn de volgende groepen voedingsmiddelen:
1. Groente en fruit
2. Brood (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten.
3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei of vleesvervangers.
4. Vetten, olie.
5. Drinken (vocht).
De daarbij behorende 5 regels zijn de volgende:
1. Eet niet teveel en beweeg.
2. Eet minder verzadigd vet.
3. Eet veel groente, fruit en brood.
4. Ga veilig met voedsel om
5. Eet gevarieerd.
Daar staat het dus: als je gezond wilt eten, moet je juist variëren met de producten uit de vijf vakken, maar ook binnen de vakken is volop variatie mogelijk. Zo eet je nog afwisselender en lekkerder. Variëren in gezond eten is dus ten eerste van belang voor het binnenkrijgen van alle goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om op en top te kunnen functioneren, van je haarwortels tot je teennagels.
Maar ik wil graag nog wel wat verder gaan dan alleen het belang voor het lichaam, want `Variëren in gezond eten doet begeren`. Het doet dus ook iets met je emoties, je gevoel en je geestelijk welzijn.
Zeg nu zelf:
Iedere maandag bloemkooldag.
Iedere dinsdag witlofdag.
Iedere woensdag macaronidag.
Iedere donderdag preidag.
Iedere vrijdag vis-met-worteltjesdag.
Iedere zaterdag rijst-met-kipdag.
En iedere zondag biefstukdag.
Dan komt er een moment dat je denkt: ´Ik trek het niet meer, er moet wat gebeuren´. Dan is voor velen de gang naar de snackbar op de hoek snel gemaakt. Wat rest is een snelle, vette hap, met een kort bevredigingsmoment. En juist door die korte bevrediging wordt de frequentie opgevoerd. Maandag, woensdag en zaterdag worden patatdag.
Weet je, het is net als in een relatie. Je begint eraan, de vlinders fladderen overal. Voor je gevoel wordt het nooit anders. Maar na verloop van tijd ken je het allemaal wel, het is vertrouwd en veel van hetzelfde. Het vuur blijft pas echt branden als je er op tijd bij bent en er voor zorgt dat de spanning blijft, je misschien wat experimenteert, je fantasie laat gaan en het verlangen iedere keer weer laat oplaaien. Vanuit die hunkering, die passie, kan de liefde voor elkaar helemaal opbloeien en steeds weer worden gevoed.
Zo is het nu ook met gezond eten. Je moet de spanning erin houden, het verlangen laten groeien. Hoe? Door te variëren met verschillende soorten groentes, fruit, vlees, vis, zuivel en brood. Door te experimenteren met verschillende producten en smaken. Door juist eens wat anders uit te proberen en vooral je fantasie te laten gaan met het maken van eigen recepten en menu´s. Niets is te gek, als het maar gezond en lekker is.
En dan zal je merken dat je op een dag voor diezelfde snackbar op de hoek staat en denkt: ´Dit is te makkelijk, te snel, te oppervlakkig, ik heb geen uitdaging. Dit wil ik niet, dit gaat mij niks brengen.´En vervolgens denk je: ´Ik verlang zo naar die gegrilde paprika met een lekkere couscoussalade. Ik heb zo´n zin in die heerlijke verse fruitsalade die ik zo ga klaarmaken. Ik hunker naar die Marokkaanse kipschotel die ik vorige week heb gemaakt´.
Als deze gedachtes zich waarlijk manifesteren in een persoon, leidt dat tot de ware liefde voor gezond eten. Want zoals Toon Hermans het ooit zei: ´De liefde is het gevolg van het verlangen´.
Ik wens iedereen die bezig is met de ontwikkeling van een eigen gezonde leefstijl deze relatie met eten toe, want op deze manier is het een liefde voor het leven.
Heel veel succes gewenst met het opbouwen van die relatie.