In een yogatijdschrift las ik over traditioneel of puur eten. Een yogi eet pure, simpele voedingswaren en zal zijn lichaam niet verontreinigen met verkeerde ingrediënten. Het algemeen gezegde ‘you are what you eat’ gaat hier heel goed op. Hoe puurder er wordt gegeten, hoe beter.
Maar wat is puur eten? Puur eten is het product rechtstreeks van het land of de boer en dan uiteraard biologisch geteeld, de krop sla met nog een beetje aarde eraan, een hele varkenspoot van de slager met het vet er nog aan. Eigenlijk dus het eten zoals dat voor de grote voortuitgang na de tweede wereldoorlog in onze westerse wereld werd gegeten, heel traditioneel dus.
Maar wat doen wij nu in het westen? We eten steeds meer kant en klaar, fast food en uit pakjes. We worden steeds dikker, onze aderen slibben dicht en onze suikerspiegels stijgen. We krijgen dus vaker last van welvaartsziekten zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes. Wetenschappers over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar hét antwoord op de gezondheidsproblemen van deze tijd. Dat antwoord wordt vooral gezocht in onze leefgewoonten. Als we gezonder eten en meer bewegen, kunnen we het risico op welvaartsziekten flink verlagen en hier kunnen we leren van puur eten.
In andere culturen bestaat dit grotendeels nog wel, maar de bereiding van dit soort voedsel kost meestal veel tijd. De krop sla zelf wassen en scheuren kost meer tijd dan dit uit een kant en klaar zakje halen.
Wat zit er dan in gewoon eten? Teveel om op te noemen, maar vooral onnodige ingrediënten en calorieën en heel veel E-nummers. Hierbij een voorbeeld van de ingredienten van een willekeurige pot appelmoes: appelen, suiker, voedingszuur E330 (citraat=gefermenteerd voedingszuur) en antioxidant E300 (ascorbinezuur= vitamine C).
Het eerste ingrediënt, appel, is noodzakelijk. Het tweede, suiker, al niet meer. Je kunt ook kaneel gebruiken om het geheel op smaak te brengen. De laatste twee ingrediënten, de E-nummers zijn overbodig toegevoegd en wellicht ook schadelijk. Maak zelf maar eens appelmoes, veel lekkerder en ook zonder E-nummers.
In elke cultuur worden van oudsher per maaltijd vaak slechts vijf ingrediënten gebruikt. Tevens wordt er veel met kruiden gewerkt. Kijk maar naar de thijm, basilicum en rozemarijn uit de Italiaanse keuken en de heilige basilicum, koriander en citroengras uit de Thaise keuken. Wanneer je kruiden gebruikt, heb je geen extra vet en zout nodig om het gerecht op smaak te brengen.
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat puur eten niet meer vitaminen en mineralen bevat dan gewoon geteeld eten, maar waar dan niet naar wordt gekeken is de smaak. Deze is duidelijk beter bij het pure eten. Tevens sluit je veel overbodige ingrediënten uit, waardoor je minder calorieën en schadelijke stoffen binnenkrijgt.
Eet met smaak, eet puur.