Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.
Je brengt dagelijks heel wat tijd op je werk door dus maak daar wat moois van. Dat doe je onder andere door oprecht geïnteresseerd te zijn in de collega’s waarmee je samenwerkt. Maak er een goede gewoonte van om regelmatig een praatje te maken én luister echt. Informeer naar activiteiten en bezigheden. Hoe het met de kinderen, ouders, partner en dergelijke gaat. En… geef nu en dan gemeende complimentjes. Gewoon doen. Het draagt bij aan een betere relatie. Of plan eens een activiteit buiten werktijd. Denk aan een lunch, vrimibo (vrijdagmiddagborrel), sportief of cultureel uitje.
Lachen is gezond. Het doet je humeur goed en werkt aanstekelijk. Niet alleen privé, maar ook op je werk. Maak er gebruik van. Tover een glimlach op je gezicht. Voel de positiviteit die ervan uitgaat. Of vertel een grappig verhaal, memoreer een lachwekkende gebeurtenis et cetera. Breng humor op de werkvloer en laat de lichaamseigen stofjes als endorfine en adrenaline hun werk doen. Want, die komen vrij als je veel lacht. Daarbij verbroedert samen lachen en bevordert bovendien de creativiteit.
Focus je niet alleen op je eigen werk, maar heb ook oog voor wat je collega’s doen. Bied bijvoorbeeld je hulp aan als je ziet dat een collega omkomt in het werk of zich even geen raad weet met een taak of project. Natuurlijk zelf om hulp vragen is ook goed. Want, dat geeft blijk van de ander op waarde te schatten én dat jezelf niet perfect bent. Als het goed is ontstaat er vanzelf een wisselwerking die de werkrelatie ten goede komt.
Niet alleen privé, maar ook op je werk vormt vertrouwen de basis voor een goede relatie. Daar moet je aan werken om het op te bouwen. Dus, neem de tijd én doe je niet anders voor dan je bent. Want, dan val je een keer door de mand en/of je brandt jezelf op. Dus, wees gewoon jezelf. Je mag best je zwakke punten laten zien. Je bent ook een mens. Nee, heus het is geen teken van zwakte. Het getuigt juist van moed als je jezelf durft te zijn. Je zult ontdekken dat eerlijk en oprecht zijn bijdraagt aan een goede vertrouwensrelatie met je collega’s.
Lasterpraatjes van collega’s kunnen de sfeer en onderlinge werkrelaties in een bedrijf behoorlijk verzieken. Doe daar zeker niet aan mee. Wees eerlijk. Speelt er iets met een bepaalde collega? Ga dan even alleen met diegene praten. Doe dat niet op een verwijtende of aanvallende manier. Luister wat de ander zegt. Stel vragen. Houd je aan de feiten, blijf rustig en laat de ander in z’n waarde. Bedenk dat het oplossen van strubbelingen belangrijker is dan je gelijk halen.
Ieder mens is anders. Accepteer dat. Want, focus je je op de verschillen dan is het vaak moeilijker om tot elkaar te komen. Kies je er echter voor te kijken naar wat je gemeen hebt met je collega’s? Dan wordt het plots een stuk eenvoudiger om aansluiting te krijgen. Probeer het maar eens. Het kan betrekking hebben op interesses, hoe je reageert op bepaalde gebeurtenissen, de manier waarop je dingen aanpakt of waar je vroeger hebt gewoond enzovoort. Dat helpt om meer begrip voor elkaar te krijgen en vandaaruit een goede werkrelatie op te bouwen.
Sta je positief in het leven? Dan straal je dat uit. Je bent vrolijk en opgewekt. Pakt het werk op dat er ligt en zeurt niet. Immers, dat kost energie die niets oplevert. Dat zien collega’s ook en dat zorgt ervoor dat ze graag in je gezelschap zijn. Omdat je energie geeft en bijdraagt aan een prettige werksfeer. Natuurlijk mag je best eens een dipje hebben, maar aan positief gestemde mensen blijft dat niet kleven.
In de opleiding Relatiecoach leer je patronen en processen herkennen die in iedere relatie aanwezig zijn, maar altijd net weer anders zijn. Als relatiecoach begeleid je zowel liefdesrelaties als werkrelaties.
Goede relaties met je collega’s komt niet alleen de werksfeer ten goede. Het beïnvloedt ook op een positieve manier je werkplezier. Bovendien blijkt uit allerlei onderzoeken dat des te beter de collegiale sfeer des te beter een bedrijf presteert. Kortom, hoe ontwikkel je een goede en fijne werkrelatie met collega’s?