Piekeren is het herkauwen van dezelfde vaak negatieve gedachten. En des te meer je erover nadenkt, des te erger het wordt. Je gaat van als naar dan enzovoort. Ermee ophouden lijkt onmogelijk. Toch zijn er manieren om te stoppen met piekeren en negatief denken. Hieronder 5 tips hoe je je negatieve gedachten een halt toeroept.
Piekeren zorgt ervoor dat je denkt in ‘worst case scenario’s’ en negatieve dingen die je zouden kunnen overkomen. Bijvoorbeeld ernstig ziek worden, een ongeluk krijgen, een natuurramp, financiële problemen, baanverlies en dergelijke. De onheilsscenario’s kauw je uit tot in den treure. Je herhaalt het keer op keer zonder dat er een eind aan komt. Op den duur kunnen die gedachten je volledig in beslag nemen, je van je slaap beroven en werken lastig maken. Het probleem is dat piekeren niets oplost. Het kost veel energie, maakt je gespannen, chagrijnig en moedeloos. Het goede nieuws is wel dat je met wat oefening kunt stoppen met piekeren en negatief denken.
Ga wat anders doen als je merkt dat piekergedachten opkomen. Jezelf 10 minuten afleiden helpt om je gepieker een halt toe te roepen. Ga een stukje fietsen, maak een ommetje met de hond, bel je beste vriendin enzovoort. Door in beweging te komen en je gedachten op iets anders te richten doorbreek je negatieve gedachtenpatronen. En lig je in bed te malen waardoor je niet kunt slapen? Sta dan op en ga even wat anders doen. Ook ademhalingsoefeningen zijn een prima manier om meer grip te krijgen op die malende gedachten en irrationele denkpatronen.
Piekeren is alsof er een repeat-knop wordt ingedrukt. Je redeneert in een cirkel met telkens dezelfde of ergere uitkomst. Kijk eens kritisch naar je malende gedachten. Zijn ze realistisch of juist niet? Wat is het ergste dat er kan gebeuren en het beste? Kun je er nu iets aan doen of een oplossing bedenken? Door op die manier met je gedachten om te gaan, maak je ze reëler en voorkom je dat je in doemscenario’s gaat denken. Concludeer je vervolgens dat er een oplossing is voor de reden van je getob? Bedenk dan een plan. Schrijf het op en ga er actief mee aan de slag. Ontdek je dat je piekerprobleem irreëel is? Vraag je dan af in hoeverre het je verder helpt. En wat zou je een goede vriend(in) adviseren met eenzelfde gedachte? Probeer het eens. Het zorgt voor een gezonder en meer realistisch perspectief waardoor je het mogelijk maakt te stoppen met piekeren en negatief denken.
Een andere beproefde methode om grip te krijgen op je gepieker is een zogenaamd piekerdagboek bij te houden. Ga zitten en schrijf alles op wat in je opkomt. Ook dat draagt bij aan stoppen met piekeren en negatief denken. Je kunt er vervolgens van een afstand naar kijken en de oorzaak van je getob achterhalen. Ook kan het helpen met familie en vrienden te praten. Alleen al je hart eens goed luchten geeft een gevoel van opluchting. Daarbij kunnen zij je helpen bij het ordenen van je gedachten en toetsen of wat je denkt wel zo reëel is.
Blijf je maar piekeren? En lukt het je niet om je negatieve gedachtencirkel te doorbreken? Spreek dan met jezelf af dat je elke dag pakweg een halfuurtje mag piekeren. Overvallen piekeringen je opeens? Zeg dan tegen die malende gedachten: “Ik spreek je later tijdens het piekermoment”. Ofwel je parkeert je piekergedachte en gaat door met wat je doet. Je zult ontdekken dat je gaandeweg weer meer controle krijgt over je gedachten en uiteindelijk zelfs het piekeren kunt loslaten.
Ook mindfulness en meditatie kunnen je helpen. Door mindfulness- of meditatieoefeningen te doen leer je jezelf in het hier en nu te blijven. Je richt immers je aandacht op het nu en wat je op dat moment doet.
In het gratis e-book 'Gezond leven doe je zo' komt piekeren ook aan bod. Zo krijg je bijvoorbeeld een oefening die inzicht geeft in jouw grootste energievreters, want zaken die worden uitgesteld, piekeren en het vasthouden van emoties kosten veel meer energie dan goed voor je is. Daarnaast leer je veel over hoe je jouw ‘leef-tijd’ in eigen handen kunt nemen en daarmee zo lang mogelijk vitaal kunt blijven. Een echte aanrader om te lezen!
Lukt het je niet om je piekergedachten onder controle te krijgen? Zoek dan professionele hulp. Blijf er in elk geval niet te lang mee rondlopen. Een Mental Coach kan je helpen bij het creëren van een andere mindset waardoor je jouw gedrag kunt veranderen. Zoek een (mental)coach bij jou in de buurt.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.