Piekeren is je onnodig druk maken. Je denkt in cirkeltjes en doemscenario’s. Wat als, dan en maar… En omdat je de gedachte aandacht geeft, groeit het. Bijvoorbeeld je gaat met de auto op vakantie. Je auto is in topconditie en alle verzekeringen zijn geregeld. Dan overvalt je de volgende gedachte: Maar, wat als je ik nu pech krijg op die drukke snelweg zonder vluchtstrook…? Juist. Daar wil je niet aan denken. Ho! Stop! Een aantal manieren om het eindeloze malen een halt toe te roepen.
Ga je piekeren? Dan word je in beslag genomen door negatieve gedachten en gevoelens. Het resultaat ervan is dat je je alleen maar ellendiger gaat voelen. Probeer de volgende keer als zo’n piekergedachte je overvalt die negatieve gedachte door een positieve herinnering te vervangen. Sluit eventueel je ogen en laat je meevoeren door die prettige gebeurtenis. Voel, zie, hoor, ruik en proef al het mooie dat bij die herinnering hoort. Ook een goede eigenschap, leuk voorval, positieve vaardigheid en dergelijke in gedachten nemen helpt je minder te tobben.
Rommel, afval, troep, spullen die kapot zijn gooi je weg. Bijvoorbeeld in de afvalemmer. Waarom niet hetzelfde doen met al je tobberijen? Die gaan 9 van de 10 keer over wat er is gebeurd in het verleden of wat er eventueel in de toekomst kan gaan spelen. Tja, en aan het verleden kun je niets veranderen en wat de toekomst brengt is gissen. Dus… weg ermee! Probeer het gewoon eens. Betrap je jezelf weer op gemaal? Visualiseer dan een afvalemmer. Pak die piekergedachte bij de lurven. Gooi het in die emmer en zet die klaar voor de vuilnisman. Weg. Deze visualisatie helpt je om gedachten van je af te zetten. Oefen je het regelmatig? Dan wordt het een stuk kalmer in je hoofd.
Maak elke dag een moment in je agenda vrij dat je mag piekeren. Overvalt je plots een negatieve gedachte? Noteer het. In je smartphone of in een schriftje. Zeg tegen je tobgedachte: ‘Ik spreek je later’. Laat het daarna los. Focus je vervolgens op leuke en positieve dingen, die je vrolijk stemmen. Pas je dit geregeld toe? Dan krijg je je gaandeweg steeds meer controle over je gedachten, het uitstellen en loslaten ervan.
Ja, ga want anders doen. Laat je niet meevoeren door je negatieve gedachtestroom als een stuurloos schip. Ben je 10 minuten afgeleid? Dan is het gepieker ook weg. Dus, maak een lijstje met activiteiten die je kunt doen als je dreigt te verzanden in malende gedachten. Van een douche nemen, een goed boek lezen, lekker sporten tot een praatje maken met de buren of je favoriete liedje zingen. Je doorbreekt zo het negatieve patroon van je gedachten.
Lig je in bed? Draai je van je linker- op je rechterzij? Blijft die naald van de pick-up weer in een groef hangen en herhaalt hetzelfde riedeltje zich steeds? Wat is het onderwerp dat in je hoofd blijft spoken? Baanverlies? Ziekte? Echtscheiding? Laat je niet gek maken. Draai het hoofdonderwerp van je gepieker gewoon eens om. ‘Seilrevnaab’. ‘Etkeiz’. ‘Gnidiehcsthce’. Zie je hoe belachelijk het wordt en klinkt? Inderdaad, dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor je gedachte.
Natuurlijk kun je je getob opschrijven, visualiseren, positief piekeren et cetera. Maar lukt dat niet? Lucht dan je hart door er met iemand over te praten. Dat kan een goede vriend(in) zijn of familielid. Vertel gewoon wat je piekergedachten zijn. Van de angst je baan of bedrijf te verliezen, je partner kwijt te raken of je kinderen die een ongeluk krijgen. Het lucht op. Je voelt je er lichter door. Bovendien kun je checken of je gedachten wel of niet reëel zijn. En trouwens… de kans is groot dat je ontdekt niet de enige te zijn die piekert. Dus, vertel het en blijf er niet mee rondlopen.
Heb je weer eens een piekergedachte? Bedenkt dan voor jezelf een negatief en een positief scenario. Stel je tobt over je baan verliezen en geen geld meer hebben om de rekeningen te betalen. Wat is dan het allerergste scenario? Je huis verliezen en op straat belanden. En wat is het positieve verhaal? Dat je je baan niet kwijtraakt. Of een andere baan vindt, meer salaris en supersuccesvol bent. De meest reële optie is waarschijnlijk een middenweg. Je blijft werken en kunt de rekeningen gewoon voldoen.
Natuurlijk zijn er nog tig andere methoden om je gepieker een halt toe te roepen. Bijvoorbeeld meditatieoefeningen zijn een beproefde manier. Het helpt je in het hier en nu te blijven. Stoppen met jezelf doemvragen te stellen waar je toch geen antwoord op kunt geven. Of houd jezelf een spiegel voor. Vraag jezelf af of je gedachten werkelijk zinvol zijn. Of neem een piekerissue uit het verleden. Klopte je piekergedachte achteraf? Lukt het je niet om je gepieker de baas te worden? Zoek dan professionele hulp.
In het gratis e-book 'Gezond leven doe je zo' komt piekeren ook aan bod. Zo krijg je bijvoorbeeld een oefening die inzicht geeft in jouw grootste energievreters, want zaken die worden uitgesteld, piekeren en het vasthouden van emoties kosten veel meer energie dan goed voor je is. Daarnaast leer je veel over hoe je jouw ‘leef-tijd’ in eigen handen kunt nemen en daarmee zo lang mogelijk vitaal kunt blijven. Een echte aanrader om te lezen!
Wil je er liever met iemand over praten? Een Mental coach kan je helpen bij het creëren van een andere mindset waardoor je jouw gedrag kunt veranderen. Meer informatie over de opleiding Mental Coach of zoek een (mental)coach.