Als ze je kind pesten, doet dat je als ouder heel veel pijn. Je voelt je boos, verdrietig en machteloos. Je wilt je kind zo graag helpen, maar weet niet goed hoe.
In dit artikel een aantal adviezen van de kindercoach hoe je je kind kan helpen het pesten op te lossen.
Pesten is iemand met opzet pijn doen. Dat kan zowel fysiek, door te slaan en te schoppen, maar ook mentaal door allerlei onaardige, kwetsende en onware dingen te zeggen. Bijvoorbeeld: dikzak, domkop, lelijkerd, brillie, beugelbekkie en dergelijke.
Nogal wat kinderen krijgen ermee te maken, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugd Instituut. Bijvoorbeeld op school, de sportclub, als ze buitenspelen en ook online (cyberpesten). Waarom het ene kind last van pesten heeft en een ander niet, is vaak moeilijk te achterhalen. Soms zijn kinderen het mikpunt van pesterijen, omdat er iets opvalt aan hun uiterlijk of kleding, maar ook geaardheid en gedrag kunnen de aanleiding zijn.
Wordt je kind gepest? Dan voelt het zich verdrietig en eenzaam. Het kan zich verder uiten in gedragsveranderingen, leiden tot slechtere schoolresultaten, concentratieproblemen, gebrek aan eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfs een depressie. Ook geen eetlust hebben, klagen over bijvoorbeeld buikpijn, misselijkheid en/of hoofdpijn, niet naar school willen of de sportclub. Allemaal signalen dat je kind zich niet lekker voelt en pesterijtjes kunnen de oorzaak zijn. Is je kind het slachtoffer van pesten, de kindercoach weet raad. Trouwens, ook als je kind de pestkop is. Denk niet het waait wel weer over. Neem je kind - ongeacht de situatie - altijd serieus!
Denk je bij pesten aan de pester negeren? In de praktijk blijkt dat niet te werken. Niet alleen neemt het gevoel van onzekerheid, machteloosheid, verdriet en eenzaamheid bij een gepest kind daardoor toe. Daarnaast speelt mee dat het voor een kind supermoeilijk is om niet te reageren. Instinctief kunnen kinderen zich meestal niet inhouden.
Over pesten praten met je kind is moeilijk. Want, misschien schaamt je kind zich en ben jij zeer geëmotioneerd om wat er gebeurt. Kaart het onderwerp toch aan, maar doe het op een ontspannen en open manier. Houd je mening, oplossingen en emoties voor je. Geef je kind erkenning. Neem de tijd. Luister, toon begrip en stel vragen. Van wie, hoe, wanneer en waarom je kind denkt gepest te worden.
Help je kind om zijn/haar gevoelens te uiten. Dit kan door te praten. Maar lukt dat niet? Probeer dan het in een andere vorm te gieten. Bijvoorbeeld door een rollenspel te spelen, te schilderen of door te tekenen.
Is je kind het mikpunt van pesterijen? Neem je kind serieus en geef hem of haar nooit de schuld. Ook al vind je dat je kind het niet zo goed heeft aangepakt of als je vindt dat hij of zij overdrijft. Laat dat niet merken. Zeg dat je hulp wilt bieden door samen een oplossing te zoeken tegen het pesten. Zo steun je je kind en dat geeft een goed gevoel.
Als ouder heb je mogelijk allerlei ideeën hoe met een pester om te gaan. Echter, daar is je kind niet bij gebaat. Het is beter dat het zelf met oplossingen komt. Dat voedt het zelfvertrouwen en draagt bij aan het leren stellen van grenzen. Dus vraag je kind wat het kan terugzeggen of doen als het wordt gepest. Vraag ook door. Bijvoorbeeld: Heb je dat geprobeerd? En hielp dat? Wat kun je nog meer doen? Hoe lossen andere kinderen het op? Maar ook: hoe kan ik je als ouder je verder helpen?
Een plan hebben waarin je samen met je kind beschrijft hoe hij of zij stap voor stap het pesten kan aanpakken, geeft je kind een gevoel van zelfcontrole. In dit plan staat welke stappen je kind neemt tegen pesten. Schrijf ook vervolgstappen op als een bepaalde oplossing niet werkt. Des te meer vervolgstappen je opschrijft des te langer heeft je kind de regie. Vergeet eveneens niet te formuleren wie je kind kunnen helpen, zoals: mama, papa, vriendjes, leerkrachten en dergelijke plus hoe je kind om hulp vraagt.
Geef niet alleen aan hoe goed je het vindt dat je kind heeft verteld dat het wordt gepest en hoe goed de oplossingen zijn die het heeft bedacht. Vergroot ook het zelfvertrouwen door goede eigenschappen te benadrukken en denk tevens eens aan speciale cursussen en trainingen om het zelfvertrouwen een boost te geven. Bijvoorbeeld zelfverdedigingsporten of speciale cursussen omgaan met pesten. Lukt het niet om grip te krijgen op het pesten, dan kan een kindercoach helpen.
Speelt het pesten zich op school af? Informeer de school en vraag wat zij doen om het pesten tegen te gaan. Vraag ook hoe je als ouder kunt bijdragen. Waarschijnlijk heeft de school een pestprotocol waarin staat wat te doen. Praat eveneens met de leerkracht van je kind over wat er speelt en hoe je je kind kunt helpen zich veilig te voelen op school.
Krijg je als ouder te maken met pesten? Een kindercoach heeft de kennis en vaardigheden om het zelf-oplossend vermogen van kinderen te stimuleren. Tegelijkertijd adviseert en begeleidt een kindercoach ouders als het gaat om onder andere pesten. Wil je meer weten over het vakgebied kindercoaching? Spreekt het werk je aan? Kijk dan bij onze opleiding Kindercoach. Ben je op zoek naar een Kindercoach? Neem dan een kijkje bij 'ik zoek een coach' en vind een coach bij jouw in de buurt.