Als ouder wil je je kinderen zo goed mogelijk opvoeden zonder opvoedondersteuning. Positief, lekker relaxt, veel leuke dingen doen, niet boos worden of je geduld verliezen. Alleen zo ideaal verloopt het opvoeden van kinderen niet altijd. Er zijn van die momenten dat je je kind het liefst achter het behang plakt. Of erger: je voelt je gestresst, radeloos, straft vaker dan je wilt en ziet opvoeden plots als een enorme last. Wanneer je wat extra opvoedkundige hulp van bijvoorbeeld een kindercoach kunt gebruiken.
Als ouders heb je het beste met je kinderen voor. Maar, soms komt er een kink in de kabel. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder een aantal redenen wanneer opvoedhulp uitkomst biedt.
Er komen steeds meer eenoudergezinnen. Gevolg is dat alleen je kind(eren) opvoeden vaker voorkomt dan voorheen. En dat kan een flinke druk op je leggen. Want, je werkt, moet het huishouden doen, kinderen verzorgen, naar de sportclub brengen en ophalen et cetera. De combi van taken kan pittig zijn en eventueel zorgen voor problemen. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een opstandige puber, je kind wordt gepest, onzeker is of boos. Wat hulp kan dan prettig zijn.
Het aantal samengestelde gezinnen groeit en dat kan leiden tot wrijving en conflicten. Tussen de beide ouders over de opvoeding, maar ook tussen de kinderen. Externe hulp van een kindercoach kan dan uitkomst bieden om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Ook een kind met een ontwikkelingsstoornis kan opvoedproblemen geven. Bijvoorbeeld als het ADHD heeft, autisme of Asperger. Niet alleen thuis zorgt dat voor de nodige strijd, maar ook op school en daarbuiten. Ondersteuning hoe daarmee om te gaan als kind en ouder voorkomt veel stress.
Ook problemen op school hebben vaak een weerslag op het gezin. Dat kan komen omdat een kind moeite heeft met leren door bijvoorbeeld dyslexie. Of juist hoogbegaafd is of hooggevoelig. Het kind kan zich terugtrekken, slecht luisteren, boos reageren en dergelijke. Ook dan kan opvoedondersteuning baat hebben.
Wanneer ouders gaan scheiden heeft dat nogal eens een flinke impact op kinderen. Immers, de regelmaat, stabiliteit en rust is verstoord. Misschien is er verhuisd? Andere school? Verlies vriendjes? Nogal wat kinderen die met een (vecht)echtscheiding te maken krijgen, kampen met emotionele, psychische en sociale problemen. Dus ben je gescheiden en merk je dat je kind niet lekker in z’n vel zit? Hulp van een kindercoach is dan zeker een optie.
Heb je als ouder steeds het gevoel dat je alles fout doet? Werkt het toepassen van gangbare opvoedadviezen niet? En is het opvoeden van de kinderen een continue strijd? Ook dan kan externe opvoedhulp fijn zijn. Zo iemand kijkt met een frisse blik en zonder oordelen naar je gezin.
De meeste kinderen zijn op z’n tijd wel eens dwars, opstandig en boos. Of slaan hun broer of zusje een keer. Maar, wanneer is dat normaal voor de ontwikkeling van een kind en wanneer is er meer aan de hand? Opvoedkundige steun kan je als ouder verder helpen. Je net dat beetje extra bagage geven om te beoordelen of het een leeftijdsgebonden fase is of een gedragsprobleem.
Herken je als ouder een van deze situaties? Misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige ouder. Persoonlijke hulp en/of ondersteuning van een professionele kindercoach kan je verder helpen.
Ervaar je strubbelingen bij het opvoeden van je kinderen? En wens je graag wat extra ondersteuning, begeleiding en/of advies? Om ernstiger problemen voor te zijn? Dan kun je zonder tussenkomst van je huisarts een afspraak maken met een kindercoach in je omgeving. Je kunt er terecht voor tips, vragen en kortdurende en oplossingsgerichte opvoedondersteuning voor je kinderen.
Wil je meer weten over kindercoaching? De opleiding tot Kindercoach is zowel geschikt voor ouders als professionals die met kinderen (willen) werken.
Leer hoe je als coach kinderen en ouders/opvoeders kunt begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken.
Leer kinderen begeleiden in hun ontdekkingstocht naar het vinden van balans tussen de kwaliteiten én valkuilen van hooggevoeligheid.