Iedereen kent wel de term ‘fastfood’. Maar wat is het nu eigenlijk? Het zit hem al in het woord: fast betekent snel, food kennen we als voedsel. Dus letterlijk betekent het ‘snel eten’. Wij Nederlanders kennen het van de snackbar, diverse fastfoodketens, eettentjes met snelle wokgerechten, broodjeszaken, kant-en-klaar diepvriesgerechten etc. Een welkome business in deze tijd, immers er is steeds minder tijd voor de bereiding van onze maaltijd!
Leuk weetje is dat we niet de enige zijn die ‘gebruikers’ zijn van fastfood. Amerika is een welbekende. Waar je niet zo snel aan denkt bij fastfood, zijn de Aziatische landen. Daar zie je noedels als snack. In Japan zien ze deze snelle hap in de vorm van sushi! Het Midden-Oosten doet ook mee, denk hierbij aan kebab. In Europese landen zijn we bekend met bijvoorbeeld friet, fish&chips (Engeland), Blini’s (kleine pannenkoek Rusland) en Petiscos uit Portugal(Portugese lekkernijen, bijvoorbeeld sardines met glaasje wijn).
Maar waar is het dan begonnen? In de Romeinse tijd zag je dat de Romeinen al een start maakten met fastfood. Zij verkochten brood en wijn in kraampjes. Verder zag je in de Middeleeuwen dat mensen in de grote steden zoals Parijs al wafels, pannenkoeken, taarten op straat kochten/opaten. Na de Eerste Wereldoorlog zag je de eerste ‘drive in’ daarna kwam de grote opmars van fastfood, in 1921 in Kansas Amerika*1 , waar een paar grote bekende fastfoodketens zich ontpopten.
Fastfood wordt aantrekkelijk gemaakt voor de consumenten. Het is vaak goedkoop, ziet er aantrekkelijk uit en je hoeft er geen moeite voor te doen, want het wordt kant-en-klaar aangeleverd. Maar wat maakt fastfood nu zo ongezond? Neem nu een maaltijd van een van de bekende fastfoodleveranciers. Als je een dubbele cheeseburger neemt met een grote portie French frites met 1 bakje mayonaise zit je al op 916 kcal*2 . Dat is ongeveer al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën (2000 kcal voor vrouwen, 2500 voor mannen)*3 . Het is de hoge hoeveelheid vet en zout die fastfood zo ongezond maakt. Niet te vergeten het ontbreken van vitamines, mineralen, vezels. Dit tezamen levert geen volwaardig voedingspatroon op.
De gevolgen van fastfood zijn voelbaar in Amerika en zie je ook in Nederland terug. De harde feiten zijn: hoge bloeddruk, hartfalen en diabetes 2 en overgewicht*4. Lastig, omdat fastfood in deze tijd zo ingeburgerd is. Denk bijvoorbeeld aan een avondje bioscoop. Wat neem jij? Hoogstwaarschijnlijk geen zakje worteltjes. Socialisering speelt hierin dus ook een rol. Desalniettemin, denk ik, dat we in een positieve stroom komen. De biologische winkels zijn in opkomst en het Voedingscentrum timmert hard aan de weg. Langzaam maar zeker zie je een verschuiving in ons eetgedrag. Mensen worden zich meer en meer bewust van wat ze eten. Niet voor niets wordt er gezegd: je bent wat je eet!
*1 Geschiedenis ,*bron Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Fastfood
*2 Fastfood en overgewicht ,(1)*bron Macdonalds
*3 Fastfood en overgewicht,(2)* bron voedingscentrum
*4 Wat zijn de gevolgen, *bron tijdschrift voor gezondheidswetenschappen
Geschreven door Talitha de Veer, student bij Sonnevelt