De basis. Alleen die twee woorden klinken al goed. Alsof je al het gedoe uit je leven sloopt. Weg met opsmuk en ruis. Je houdt alleen over wat er echt toe doet; puurheid, de essentie. Wie wil dat niet? Maar waar is die basis? Waarom is de basis beter?
Wie (net als ik) best vaak moe is, gestrest is, niet weet wat ze moet koken of zoekt naar een dieet dat wel is vol te houden, hoort (net als ik) vaak die goedbedoelde, maar vage adviezen. ‘Vertrouw op je gevoel’, ‘Kies voor puur’. En deze: ‘Ga terug naar de basis’. Dat klinkt allemaal erg gezond, logisch en puur. Maar waar ligt die basis? En belangrijker; waarom zoeken we allemaal naar echt en puur?
De hang naar puur heeft alles te maken met het feit dat de wereld steeds ingewikkelder wordt. Neem het etiket van tomatensoep, het doet je eerder denken aan een toverdrankje dan aan soep. Het gevoel dat je krijgt (‘Dit kan toch niet goed voor me zijn’), vertaalt zich naar een verlangen om eten te eten dat je wel snapt. Eten van oma. Of nee, het eten van een oermens. Dus geen brood, suiker, boter, pasta en rijst. Want als ons genoom, ons DNA, strikt afgestemd is op die oermens, moeten we vis eten, noten en zaden.
In dat opzicht ben ik aardig van het basispad afgedwaald. Ik voel me heus een jager en verzamelaar van origine. Alleen: ik jaag graag op witte wijn en appeltaart.
De basis is eigenlijk veel meer een verlangen –ik wil zo fit zijn als een oermens, duidelijkheid, rust ervaren in een opgeruimd hoofd en mezelf weer kunnen verliezen in het spel als een kind.
Wie zoekt naar de basis, moet dus eerst zoeken naar minder. Mijn lichaam is zo gewend geraakt aan veel; veel stress, veel koffie, veel eten en veel doen. Om te ontdekken wat mijn ‘echte’ basis is, wie ik bent zonder al het gedoe, moet ik eerst alle stoorzenders uitzetten. Agenda leeg, troep weg. Terug naar de basis is niet per definitie terug naar de natuur. Het is leren voelen wat het beste bij me past om gelukkig en gezond te zijn. En dat lukt vaak het best als je je leven vereenvoudigt.
Misschien is die ‘vijf ingrediënten-regel’ niet zo gek. Niet alleen je voeding terugschroeven naar vijf ingrediënten per maaltijd, ook minder kleren, een magere agenda en een flinterdunne wensenlijst. Alleen door minder te doen, te moeten en te willen, ontstaat er rust om te ontdekken wat je echt wilt. En dat is de basis.
De basis is versimpelen. Downsizen, alles. Geen eten kopen dat geforceerd is. Geen tien afspraken aan elkaar solderen. Niet per se iets willen waarvan je wist dat je het eigenlijk helemaal niet wilt.
Voor mij is dat: na werktijd geen tv, iPad of computer. Zolang de zon schijnt gewoon spelen en doen wat ik vroeger ook leuk vond; verhaaltjes schrijven! En kijk, dat is eigenlijk precies wat ik op dit moment aan het doen ben.
Geschreven door José leeuwenkamp, hoofdredacteur van de magazines gezondNU en Lekker Gezond. Tijdschriften over voeding, psyche en gezondheid - www.gezondnu.nl