Leer contact maken met je eigen lichaam en ontdek hoe je anderen hierin kunt begeleiden.
Shiatsu is een van oorsprong Oosterse behandelmethode bij allerlei klachten. Bij het geven van een shiatsu massage wordt druk uitgeoefend op bepaalde drukpunten op het lichaam, met als doel de energiebanen in het lichaam vrij te maken, zodat de energie overal goed kan stromen. Het geven van een dergelijke behandeling vraagt aandacht en energie. Niet zozeer voor het druk geven, maar ook om te werken vanuit de Hara, met het lichaam.
Shiatsu komt van de woorden Shi (vinger) en Atsu (druk), wat letterlijk ‘vingerdruk’ betekent. Het idee is dat er druk wordt gegeven op bepaalde punten op het lichaam met duimen en handpalmen. Daarmee worden onregelmatigheden gecorrigeerd en blokkades opgeheven, waardoor de energie vrij kan stromen en allerlei gezondheidsklachten verbeterd worden.
Tijdens het geven van een shiatsu behandeling moet de behandelaar niet alleen met de cliënt bezig zijn. Het grootste deel van de aandacht moet tijdens het behandeling bij de behandelaar zelf zijn: de ademhaling, de adem en vooral de buik zijn belangrijke aandachtspunten. De rest van de aandacht, ongeveer een kwart, gaat naar de reacties, de ademhaling en de houding van de cliënt. Het is heel belangrijk voor een behandelaar om zich enerzijds volledig in te zetten tijdens de behandeling, maar tegelijkertijd ook dicht bij zichzelf te blijven. Dat kan door te werken vanuit de Hara.
Het geven van de druk tijdens shiatsu wordt niet gedaan door spierkracht, maar door de zwaartekracht te laten werken. Dat kan alleen goed als je vanuit de Hara werkt. Dat wil zeggen: als je werkt met je lichaam. Daarbij moet het lichaam als één geheel werken, ieder onderdeel moet erbij betrokken zijn. Iedere beweging begint dan vanuit de buik, het centrum (Hara betekent buik, centrum). Lichaam en geest zijn aandachtig en ontspannen
Het idee van shiatsu is dat een behandelaar tijdens het werken vanuit de Hara vanzelf voelt hoe diep en op welke plaats en manier er druk moet worden gegeven. Ieder punt is anders, maar als je vanuit de Hara werkt voelt iedere aanraking voor de cliënt goed, gevoelig en sensitief. Door het werken vanuit de Hara kost shiatsu geen kracht, de zwaartekracht doet het zelf. Hara wordt zo in feite een zintuig.
Werken vanuit de Hara draait ook om balans. Bij shiatsu wordt uiteindelijk wel kracht uitgeoefend. Daar is ook tegenkracht voor nodig. Een typische houding van een shiatsu behandelaar is dan ook staand met één been gestrekt naar achteren. Dat is niet omdat daar de kracht vandaan komt, maar om juist de tegengestelde kracht op te vangen, zodat het lichaam in balans is.
Shiatsu wordt vaak gegeven terwijl de cliënt op een massagestoel zit. Dergelijke behandelingen beginnen al met de juiste houding van de behandelaar: een stevige, open houding, ontspannen. De behandelaar concentreert zich eerst op zijn eigen energie en ademhaling. Dan leunt de behandelaar voorover, zodat kracht op de handen die op de rug van de cliënt liggen, komt. Tegelijkertijd concentreert de behandelaar zich op de achterste voet, die als het ware de grond ‘in’ wordt geduwd. Zo loopt er een lijn van kracht van de handen naar die achterste voet. Steeds bij een uitademing worden deze krachten losgelaten, bij inademing laat de behandelaar weer even los. Op deze manier voelt de behandelaar weinig van de kracht die hij uitoefent.
Shiatsu is de basis van de cursus De 6 Aanrakingen die Sonnevelt verzorgd.
Maak kennis met Shiatsu en leer een bijzondere toepassing van de 5 elementen van de Chinese geneeswijze!