Een maand suikervrij eten. Steeds meer mensen gaan die uitdaging aan. Omdat suiker verslavend is. Omdat suikers slecht voor je zijn en talloze aandoeningen veroorzaken. Omdat we per dag gemiddeld vijf keer zoveel suiker binnenkrijgen dan goed voor ons is. Suiker zit overal in. Een maand zonder suiker is dan ook niet eenvoudig. Maar het kan wel goede resultaten hebben. Steeds meer mensen hebben het ervaren: suikervrij eten verandert je leven.
Waarom is een maand zonder suiker nu zo goed voor je? Koolhydraten heb je toch nodig? Dat is zeker waar, maar koolhydraten zijn er in verschillende vormen. De toegevoegde suikers, zoals we die in de koffie doen, maar zoals het ook in allerlei producten zit (van kaas tot brood en veel vruchtensappen), zijn zogenaamde snelle suikers. Deze suikers zijn heel erg verslavend, waardoor je steeds behoefte krijgt aan meer suiker. Dat maakt dat we steeds vaker naar steeds meer tussendoortjes grijpen. Met als gevolg overgewicht. En, volgens sommigen: onrust in het lichaam, slapeloosheid en futloosheid. Reden genoeg om minder van deze suikers te gaan eten.
Het belangrijkste probleem met suiker is de bekende suikerdip. Als je suiker eet, komen die heel snel in je bloed terecht; daarom heten ze ook snelle suikers. Door de stijging van de suikerspiegel krijg je energie. Het lichaam reageert op dit overschot door insuline aan te maken, die de suiker opslaat in lichaamscellen als reservebrandstof. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel ook weer heel snelt. Je ervaart dat als een dipje. De snelste oplossing? Weer suiker eten om uit de dip te komen. Zo blijf je pieken en dalen houden.
Tim Verheyden, Presentator van het Vlaamse programma Koppen, nam de proef op de som. Hij at een maand zonder suiker. Zijn ervaringen? De eerste dagen was het moeilijk, had hij last van hoofdpijn en wilde hij steeds lekkere dingen eten. Ook viel het tegen, omdat er vooral onderweg weinig suikervrij eten te krijgen is. Maar na een maand zonder suiker viel het hem heel erg mee. Hij had minder behoefte aan zoete dingen, zijn hoofdpijn was over en hij voelde zich goed. Zijn smaak bleek aantoonbaar verandert. Hij viel niet veel af, maar voelde zich opvallend fitter en sliep beter. Hij heeft de suiker sindsdien niet uit zijn leven gebannen, maar is zich wel bewuster met voeding bezig gaan houden.
Tim Verheyden merkte tijdens zijn maand zonder suiker al snel dat zonder suiker eten niet per se gelijk staat aan gezond eten. Ga je op zoek naar tussendoortjes zonder suiker, dan kom je al snel uit bij vette en zoute chips. Eten op straat zonder suiker? Dan moet je een frietje eten (maar pas op met de mayonaise!). Kortom, eten zonder suiker is niet direct hetzelfde als gezond eten. Maar alle suikers uitbannen is wel een eerste stap. Maar daarmee heb je nog geen gezond voedingspatroon. Een paar dingen om rekening mee te houden:
1. koolhydraten heb je nodig
Als je geen suikers meer eet, betekent dat al gauw dat je koolhydraatrijk eten laat staan. Vooral omdat veel mensen overtuigd zijn dat rijst en brood hetzelfde effect hebben als suiker. Je moet daarom bewust kiezen voor koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan fruit. Zoek koolhydraatrijk voedsel zónder suiker om gezond te blijven.
2. De juiste vetten
Tim Verheyden merkte al op dat hij vetter ging eten. Dat is niet per se verkeerd, als je maar genoeg van de juiste vetten binnenkrijgt. Vis bevat bijvoorbeeld veel gezonde vetten die je hard nodig hebt, juist ook als je suikervrij eet.
3. Suikervervangers mijden
Tot slot moet je oppassen met alle producten waar ‘suikervrij’ opstaat. Veel lightproducten zijn helemaal niet gezonder dan producten met suiker. Kies liever voor verse vruchten en verse vruchtensappen zónder toegevoegde zoetmiddelen, in plaats van lightfrisdrank. En drink gewoon eens wat vaker water en thee.
Als je zonder suiker gaat eten, moet je je bewust worden van wat er allemaal in je voeding zit. Wees erop alert dat ook glucosestroop, fructose en dextrose gewoon suikers zijn die je maar beter kunt mijden. Eten kopen en koken is in het begin een uitdaging. Het helpt als je op zoek gaat naar recepten die alleen met verse producten werken (dus zonder ‘pakjes’). Veel mensen die een maand suikervrij hebben geprobeerd, geven aan dat het weliswaar even wennen is, maar dat je snel genoeg went aan je nieuwe voedingspatroon. Ook als je na die maand jezelf toestaat weer suiker te eten, merk je dat je veel kritischer bent, veel bewuster van je voedingspatroon. Daardoor blijf je fitter, val je af en heb je geen last meer van suikerdips. Nee zeggen tegen taart en andere tussendoortjes wordt steeds gemakkelijker, als je maar eenmaal ‘afgekickt’ bent.
Meer leren over natuurlijk en gezond eten? Neem een kijkje bij onze voedingsopleidingen. Meer informatie