Suikervrij eten is best lastig. Want, het gaat niet alleen over dat klontje suiker in je koffie of thee. Ook in allerlei bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen vind je suiker terug. Alleen zie je ze niet. Over hoeveel suiker Nederlanders dagelijks gemiddeld eten en hoe je start met kiezen voor voeding zonder extra suikers.
De afgelopen decennia zijn we en masse meer suiker gaan eten. Reden? Omdat het eenvoudigweg in steeds meer voedingsmiddelen zit. Niet in z’n pure vorm, maar bewerkt en ontdaan van alle gezonde stoffen. Denk maar aan die handige drinkyoghurts, ontbijtgranen als cruesli en cornflakes. Maar, ook de fles tomatenketchup, die handige pakjes met sausjes, kant-en-klaar maaltijden, groenten in blik, voorverpakte vleeswaren en energie- en (light) frisdranken. Ongemerkt krijgt je zo heel wat grammetjes suiker binnen via je dagelijkse voeding.
Eerder dit jaar berekende het onderzoeksbureau Euromonitor de suiker- en vetinname in 54 landen aan de hand van de hoeveelheid frisdrank en verpakt eten dat in de winkels over de toonbank gaat. Nederland prijkt in het onderzoek op de derde plek qua suikerinname. Want, gemiddeld eten Nederlanders 103 gram suiker per dag. Dat is ongeveer 8 eetlepels en veel meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid suiker die je per dag nodig hebt, aldus een gepresenteerde richtlijn voor suikerconsumptie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Want, je hebt dagelijks niet meer dan 25 gram suiker nodig (bron WHO). Zo’n 5% van je dagelijkse energie-inname.
Maar, hoe zorg je er nu voor dat je dagelijkse suikerinname omlaag gaat? Dat houdt nogal wat Nederlanders bezig. Getuige ook het groeiende aantal websites rond dit onderwerp.
Wil je suikerinname drastisch terugschroeven? Om medische redenen. Omdat het gezonder is. Beter voor je tanden, je gewicht, je humeur…. Wat je motivatie ook is. In de praktijk is het best moeilijk om je suikerinname te beperken. Niet alleen moet je lichaam waarschijnlijk wennen aan minder suiker. Daarnaast zul je ontdekken dat heel veel alledaagse voedingsmiddelen suikers bevatten. Een aantal praktische tips om minder suiker te eten.
Wil je suikervrij eten? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Dat betekent dat je niet alleen de juiste motivatie moet hebben, maar ook goed moet weten welke voedingsmiddelen allemaal suiker bevatten. Neem er even de tijd voor. Zet allereerst de reden waarom je geen suiker meer wil eten op papier. Lees vervolgens alles over suikers en prik een startdatum.
Geen suiker meer eten klinkt misschien niet moeilijk. Maar begin je ermee? Dan ontdek je weldra dat het helemaal niet zo makkelijk is. Want, je lichaam zal je nu en dan vragen om dat zoete stofje. Omdat het zo’n heerlijk gevoel geeft. Begin daarom met kleine stapjes. Doe geen suiker meer in je thee en koffie. Laat frisdranken staan. Drink lekker veel water. Eet je yoghurt zonder suiker en voeg voor een zoete smaak wat fruit toe. Laat snoep, koek en chips staan. Eet volkoren brood en pasta’s. Vervang witte rijst door zilvervlies en zet veel peulvruchten op je menu. Zet lekker veel groenten op je menu en eet dagelijks fruit. Zo krijg je zowel koolhydraten en andere essentiële voedingstoffen binnen die je suikerspiegel op niveau houden en suikervrij eten gemakkelijker maken.
Wil je eten met zo weinig mogelijk suikers binnenkrijgen? Dan betekent dat weten wat er in de voedingsmiddelen zit die je in de supermarkt koopt. Om dat te achterhalen is het goed de etiketten te leren lezen. Staat er suiker in de ingrediëntenlijst? Laat het dan links liggen. Handig is het om te weten welke verschillende synoniemen er zoal worden gebruikt voor suikers in voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden zijn: glucose siroop, melasse, maïsstroop, dextrose, sacharose, sacharine, rijstsuiker, natuurlijke suikers, xylitol en aspartaam. En zoek je via Google? Dan ontdekt je nog veel meer benamingen die de voedingsmiddelenindustrie voor suiker heeft.
Kiezen voor suikervrij eten wordt gemakkelijker als je je maaltijden zelf klaarmaakt met verse producten. Van ontbijt, lunch en diner tot tussendoortjes. Misschien kost het even wat meer tijd, maar je weet dan wat er in je voeding zit en hoeveel suiker je eet. Zoek met hulp van Google op suikervrije recepten. Dat levert je een zeer gevarieerd en smakelijk aanbod op. Pas het toe en leer ook wat de gezonde varianten voor de toegevoegde suikers zijn. Zeker weten dat je je na enige tijd een stuk lekkerder voelt.
Krijg je opeens trek in zoetigheid? Weersta die knagende verleiding. Zorg dat je enkele alternatieven achter de hand hebt. Kies voor producten met goede natuurlijke suikers. Denk aan gedroogd fruit. Van dadels en vijgen tot rozijntjes en een stuk vers fruit. Want, daarin zit fructose en dat is een goede suiker die je lichaam snel opneemt. Bovendien krijg je tegelijkertijd ook gezonde vezels en vitamines binnen. Trouwens? Een glas water drinken helpt ook, omdat trek hebben ook een teken kan zijn van vochtgebrek.
Drink je graag op z’n tijd een glaasje wijn, bier of ander alcoholisch drankje? Weet dan dat voor het bereiden van alcohol suikers nodig zijn. Wil je suikervrij eten? Dan doe je er goed aan je alcoholconsumptie aan banden te leggen. Er zijn volop gezonde en lekkere alcoholvrije alternatieven. Zoals een glas bubbeltjeswater met muntblaadjes en wat fruit.
Meer leren over natuurlijk en gezond eten? Neem een kijkje bij onze opleidingen en cursussen.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.