“De basis van de gezondheid is voeding, leefstijl en darmflora!”
Ik vind het heerlijk om goede informatie door te geven op een begrijpelijke manier en noem mezelf ook wel 'kennisvertaler'. In de ivoren torens van de wetenschap ligt veel bruikbare informatie, maar voordat is doorgedrongen naar de werkvloer gaat er vaak veel tijd verloren. Ik zie het als mijn taak om die informatie op een heldere manier uit te leggen, zodat mensen er praktisch mee aan de slag kunnen.
Er is nog zoveel kennis die niet breed beschikbaar is, waardoor veel mensen blijven rondlopen met klachten die makkelijk op te lossen zijn. Vaak zijn cliënten in de war: iedereen zegt iets anders, en moeten ze het nieuwste wondermiddel nu wel of niet gebruiken? Ik ben daarom dol op lesgeven: aan iedereen, maar vooral aan andere professionals. Zij kunnen die kennis immers weer gebruiken om heel veel mensen te bereiken en gezonder te maken!
Een vitaal leven is een leven dat je kunt inrichten zoals je zelf wilt met voldoende energie om te doen wat je wilt doen. En niet gehinderd door een lichaam dat niet mee wil werken - vooral darmklachten kunnen heel veel energie kosten. Die kun je heus wel beter besteden! Ik geloof ook in 80-20: niet superstreng in één bepaald voedingspatroon, maar goed afgestemd op wat bij iemand persoonlijk past (en ook heus af en toe wel eens een patatje of stukje chocola).
Sonnevelt staat voor geluk, gezondheid en vitaliteit. Die begrippen streef ik ook na - in mijn eigen leven en via de lessen die ik geef, ook in het leven van onze cliënten. Ik ben groot voorstander van echt goede informatie én een brede opleiding. Je hoeft niet overal specialist in te zijn, als je maar een basisbegrip hebt van de zaken waar een cliënt mee rond kan lopen. Juist de combinatie van psychisch-emotionele coaching en lichamelijke gezondheid die Sonnevelt aanbiedt past daarom perfect. Ook in mijn eigen praktijk kijken we altijd naar waar iemand psychisch-emotioneel staat, voordat we een lichamelijke behandeling inzetten. En we zijn niet bang om door te verwijzen als een cliënt klachten heeft waar een collega meer specialisatie in heeft!
Ik ben ooit begonnen als fytotherapeut (kruidengeneeskundige). Tijdens de Medische basisvakken kwam ik erachter dat kruiden heel interessant zijn als geneesmiddel, maar niet dé basis van de gezondheid. Dat zijn voeding, leefstijl en darmflora! Ik ben daarom verder gaan studeren als voedingskundige en darmfloratherapeut. Met meer dan 10 jaar praktijkervaring en inmiddels meer dan 500 cliënten heb ik aardig wat kennis en ervaring opgebouwd... Zelf draai ik inmiddels geen praktijk meer, maar begeleid ik mijn therapeuten in het behandelen van de cliënten. Daardoor houd ik energie over voor het schrijven van de boeken (‘De Poepdokter Junior’ is net uit!), het geven van lezingen en het maken van cursussen. Daarnaast werk ik nog 1 dag in de week in onze webwinkels. En je vraagt je af hoe, maar ik vind ook nog tijd om een opleiding te volgen op filosofisch gebied én natuurlijk te knuffelen met mijn vriend, onze drie kinderen en twee katten. Nee, ik weet ook niet precies hoe ik dat allemaal doe ;-)
De darmfloratherapie is een vakgebied op het scherpst van de wetenschappelijke snede. Er worden iedere dag nieuwe publicaties gedaan over het effect van ons microbioom op de gezondheid, en van het effect van voeding en supplementen op ons microbioom. Bere-interessant! We weten nog heel veel niet. Ergens staat dit vakgebied nog in de kinderschoenen. Toch zien we al heel veel positieve effecten van onze behandelingen. Dat komt vooral omdat we veel gebruik maken van ontlastingonderzoek. Meten is tenslotte toch weten. Daardoor hoeven we niet te gokken wat iemand heeft of te proberen of een behandeling werkt, maar kunnen we heel gericht aan de slag. Mensen moeten die onderzoeken helaas zelf betalen, maar besparen weer veel geld omdat ze niet meer hoeven te 'shoppen' langs therapeuten of eindeloos hoeven te proberen welke behandeling aanslaat. Ik zie helaas nog veel cliënten die al bij andere therapeuten zijn geweest en daar maar half geholpen zijn. De onderzoeken vormen echt de basis van hoe wij werken, en ik geloof er heilig in dat je eerst de oorzaak moet kennen voordat je aan de slag gaat met cliënten. Tegelijkertijd kun je ook vaak al veel bereiken met goed advies over voeding en leefstijl. Want het Standaard Nederlandse Dieet, tsja, daar valt nog wel iets op af te dingen!
Ik heb in tientallen magazines etc. gestaan en drie boeken uitgegeven:
In deze cursus leer je de neurotransmitters kennen, tekorten herkennen en die met voeding en leefstijl weer op orde krijgen.
Hoe kun je cliënten helpen met darmproblemen? Leer meer over veel voorkomende darmklachten, oorzaken en oplossingen.