Leer gerichte coachtechnieken waarmee je jouw cliënten helpt te werken aan hun vitaliteit door middel van positief denken.
Affirmaties hebben veel invloed op iemands leven, denken en doen. Als iemand zichzelf aanpraat dat hij niets kan, zal alles wat hij onderneemt ook daadwerkelijk mislukken. Als hij tegen zichzelf zegt: ‘ik ben niets waard’, zal hij weinig voor anderen betekenen. Maar als hij tegen zichtzelf zegt dat hij succesvol kan zijn, dan zal hij dat ook worden. Dat is niet alleen de overtuiging van veel therapeuten, ook de wetenschap heeft aanwijzingen dat dit inderdaad zo werkt.
Affirmaties zijn letterlijk ‘bekrachtigingen’ of ‘bevestigingen’. Dat is dan ook precies wat je met een affirmatie doet: iets hardop uitspreken wat je vanbinnen voelt of wilt voelen en zo dat gevoel versterken. Volgens de één is een affirmatie altijd positief, terwijl de ander stelt dat er ook negatieve affirmaties zijn. Dat ontdek je al gauw als je bij jezelf op zoek gaat naar affirmaties: zinnen die je uitspreekt of denkt die een overtuiging over jezelf weergeven. ‘Ik ben goed in tekenen’, is een positieve affirmatie, ‘ik ben slecht in tekenen’ een negatieve. Als je erop let, heeft iedereen dergelijke affirmaties en spreekt die regelmatig uit. En vaak gedraagt men zich er ook naar. Iemand met de overtuiging dat hij of zij slecht is in tekenen, zal geen mooie tekening op papier krijgen. De motivatie mist immers om het nog te proberen.
Negatieve affirmaties kunnen je leven dus negatief beïnvloeden. Om je leven te veranderen, om succesvoller te worden en om het uiterste uit jezelf te halen, is het van belang dat je je bewust wordt van die affirmaties. Als je al denkt: ‘dat valt bij mij wel mee’, is dat alvast een affirmatie die je eerst eens moet onderzoeken. Heb je echt geen negatieve affirmaties?
De volgende stap is de bewustwording van de positieve affirmaties die je hebt, maar vooral van de positieve affirmaties die je mist. Ben je snel gestrest, dan is de affirmatie ‘ik ben altijd kalm en rustig’ misschien eentje die je je eigen moet maken. Ben je onzeker over jezelf, dan zijn ‘ik ben net zo waardevol als iedereen’, ‘ik ben succesvol’ en ‘anderen waarderen mij’ nuttige affirmaties.
Het is een kunst de affirmaties te vinden die bij je passen. Voor iemand die er nooit over heeft nagedacht kan dat een flinke uitdaging zijn. Talloze internetsites bieden dan ook affirmaties voor allerlei situaties. Of je nu wilt stoppen met roken, ziek bent of gewoon onzeker, affirmaties zijn er genoeg voorhanden. Uiteindelijk kun je alleen zelf de affirmatie bedenken die echt bij je past. Ga bij jezelf na hoe je zou willen zijn en blijf voor jezelf herhalen dat je dat bent of kunt zijn. Als je het maar vaak genoeg herhaalt, word je steeds meer zoals je wilt zijn, zo claimen immers de talloze ervaringsdeskundigen.
Helpt het denken dat je succesvol bent ook echt om succesvol te worden? Volgens velen kunnen affirmaties inderdaad veranderingen teweeg brengen. Natuurlijk helpt het niet direct als je in een verdrietige situaties tegen jezelf zegt: ‘ik ben blij’. Als je die affirmatie regelmatig herhaalt, merk je dat je het vanzelf met meer overtuiging en een glimlach gaat zeggen. Langzamerhand internaliseer je je woorden en maak je ze jezelf eigen. Daardoor ga je vanzelf geloven in je eigen gedachten en woorden en ga je je ernaar gedragen.
Volgens sommigen helpen dergelijke affirmaties ook bij ernstigere problemen. Ze zouden in tijden van depressie en ziekte kunnen helpen om er bovenop te komen. Hoewel dat erg overdreven klinkt, is er, ook wetenschappelijk, wel een logische verklaring voor die gedachte. Positieve affirmaties kunnen bijdragen aan positieve gedachten. Hoe blijer en positiever iemand is, hoe meer endorfinen het lichaam gaat aanmaken. Die neurohormonen helpen het lichaam op allerlei gebieden: ze onderdrukken pijn en helpen het immuunsysteem. Zo kunnen affirmaties het lichaam wel degelijk helpen om tegen ziekten te strijden. Natuurlijk is een positieve affirmatie niet de sleutel tot genezing, maar wel een extra hulp om zware tijden door te komen en het lichaam te stimuleren niet op te geven.
Het herhalen van affirmaties kan een vorm van mediteren zijn. Uit hersenactiviteitmetingen blijkt dat tijdens meditaties en ook tijdens het steeds herhalen van affirmaties, het lichaam in een bijzondere staat komt: zowel de thetagolven, vooral actief tijdens het dommelen, als de alfagolven, vooral actief tijdens concentratie en alertheid, zijn gelijktijdig actief. Dat kan worden uitgelegd als een staat waarin je heel bewust tot je diepste innerlijk afdaalt, een staat waarin het mogelijk is om je onderbewuste, je ruststaat, te veranderen. Als je in zo’n staat affirmaties steeds herhaalt, zouden ze inderdaad je onderbewustzijn kunnen veranderen en zo je eigen overtuigingen. Zo verandert je gedrag stukje bij beetje: succesvol, optimistisch en rustig.
Tijdens de opleiding Mental Coach leer je hoe je cliënten kunt begeleiden en hoe zij hun doelen kunnen realiseren.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.