Zoals gezegd beginnen de meesten van ons zich pas zorgen te maken als er zich lichamelijke klachten voordoen. Omdat er zich sowieso wereldwijd steeds meer chronische ziekten voordoen en ik in mijn omgeving (mijn kinderen en mijzelf) ook steeds vaker klachten hoorde over moeheid, hoofdpijn, darmproblemen etc. begon ik de link te leggen met voeding en startte mijn studie biologische en onbewerkte natuurvoeding. Als je je lichaam ziet als een prachtige levende auto die steeds goede benzine krijgt, loopt deze op rolletjes en zorgt ervoor dat jij daar komt waar jij wilt zijn. Vul je je prachtige levende auto met modder of een inferieure brandstof, dan haalt hij daar niet de kracht en energie uit om voor jou op rolletjes te lopen.
Met andere woorden, ik besefte dat er een relatie moest zijn tussen gezond eten en het effect op lichaam en geest. Dus heb ik me ontwikkeld op het gebied waar onze grootmoeders experts in waren. Zij vonden en maakten van lekkere verse, pure, eerlijke natuurproducten uit de streek bijzonder gezonde voeding én ook nog eens verleidelijk. Ja verleidelijk, want daarom hebben de mannen van deze vrouwen het spreekwoord gecreëerd ‘de liefde van de man gaat door de maag’.
Tja, zo’n 60 jaar geleden kon dat nog wel ….. en nu niet meer? Het aanbod in de winkels nu is een honderdvoud van wat er toen was en tóch zitten we in fastfoodrestaurants of kopen we kant-en-klare maaltijden in de supermarkt, om dan tot de conclusie te komen dat dit eten bij de meesten van ons niet echt in de smaak valt. Waarom doen we dat? Weten we niet meer hoe het ook kan? Of weten we niet meer waar die producten te halen? Wat is er toch aan de hand?
In mijn drang naar meer kennis ontdekte ik dat voeding nóg belangrijker voor mij was dan ik eerder dacht. Ik wilde niet meer die appel die al een jaar in de koelcel heeft gelegen en het hele jaar verkrijgbaar is, maar die lekkere verse, sappige onbespoten appel uit de streek waar ik energie van krijg. En wat dacht je van een eerlijke venkel of tomaat uit onze eigen streek of pikanter nog …. uit eigen tuin?
Het moest biologisch zijn, van een echte boer, zonder bestrijdingsmiddelen, zonder groeitechnieken en dan helemaal puur, niet alvast in een kant-en-klaar product verwerkt. Ik wilde mijn kinderen en mijzelf voeden met producten bomvol met vitaminen en mineralen, precies zoals Moedertje Natuur dat bedoeld had voor ons allemaal én daar wilde ik dan zelf iets heerlijks van maken.
Ik constateerde met verbijstering dat consumenten collectief worden misleid en dan bedoel ik niet met de hamburger van McDonalds. Dat hier niet veel ‘gezonds’ in zit lijkt me nagenoeg bekend. Nee, ik bedoel het plakje peperkoek waarvan verteld wordt dat het een goed en compleet ontbijt is, maar in werkelijkheid 8 soorten suiker en 8 verstopte E-nummers bevat en ‘by Jove’ donkerbruin geverfd wordt met een stuk of 7 ingrediënten. Een goedemorgen! De Avondmelange oplosthee, die natuurlijk, rustgevend en biologisch wordt genoemd, bestaat eigenlijk voor 90% uit suiker en geeft daarnaast aan dat de ingrediënten biologisch zijn, maar in werkelijkheid zijn deze chemisch gefabriceerd. Een goedenacht! Nu dacht jij nog dat je je niet druk hoefde te maken over je gezondheid, want jij at volgens de reclame en daar werd gezegd dat het goed voor je was. Natuurlijk, het zijn maar 2 voorbeeldjes en ja, jij voelt je hartstikke lekker en hebt nergens last van. Of is er misschien een klein duveltje in jou wat zich nu afvraagt: “Waarom weet ik dat niet? Waarom houden die fabrikanten mij eigenlijk zo voor de gek? En als ik er iets van hoor, waarom wordt het dan in no time weer tegengesproken? Dat ís toch ook verwarrend?
Ondanks dat een groene trend steeds meer in opkomst is en er steeds meer mensen bewust kiezen voor biologische en onbewerkte natuurvoeding, is het niet eenvoudig om tegen de stroom van het establishment een gezonde boodschap over te brengen. Tegenover elk onderzoek staan onderzoeken met tegengestelde resultaten en bewijslast wordt gefrustreerd. Dat zaait verwarring en maakt dat jij rustig blijft zitten en je niet verroert. Hoe kom je nu te weten wat wel waar is, wat wél goed voor je is?
Hoe meer ikzelf overging op natuurvoeding, des te duidelijker werd het voor mij dat biologische en onbewerkte natuurvoeding en een gezonde leefstijl de sleutel is om onafhankelijk en gezond in het leven te staan, je beter, fit en vitaal te voelen en dit gevoel te kunnen delen. Ik begon mijn kinderen en directe omgeving te motiveren én mee te laten genieten. Door het maken van de heerlijke gerechten, gezonde smoothies met verrassende combinaties, heb ik mijn man en kinderen én omgeving kunnen verleiden gezonder te eten. Zij voelen nu zélf wat het met hen doet en dat smaakt naar meer.
Om die reden wil ik je verleiden om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid. Bovendien wil ik je verleiden om je bewust te worden van de misleiding door fabrikanten en je daarover te informeren en er een alert en gezond wantrouwen in te ontwikkelen. En last but not least wil ik je verleiden om uit de waan van de dag te stappen en bewust in een vitaal, gezond heerlijk leven te springen, waarin biologische en onbewerkte natuurvoeding een basis is.
Leer alles over natuurvoeding in de opleiding Natuurvoedingsadviseur.
Iedereen weet dat gezond eten goed is voor lichaam en geest. Maar wat is dan werkelijk gezond eten en waar koop je dat en hoe maak je het klaar? Vaak laten wij ons leiden door wat in de supermarkt schappen op ooghoogte ligt en hebben vertrouwen in wat gerenommeerde fabrikanten ons voorschotelen. Maar wat als blijkt dat het allemaal niet zo mooi is als men ons doet geloven en dat veel producten helemaal niet zo gezond zijn als de reclame suggereert.
Pas bij problemen met gewicht, allergische reacties of andere gezondheidsproblemen, komt meer kennis over voeding aan de orde. Een nieuwe wereld gaat open. Het is ongelooflijk te constateren dat er zo weinig aandacht is voor gezonde voeding én hoe moeizaam het gaat om deze boodschap onder de aandacht van het grote publiek te krijgen. Met dit artikel wil ik mijn kennis en ervaring delen met jou én je verleiden tijd en aandacht vrij te maken voor biologische en onbewerkte natuurvoeding.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
Leer vanuit het hormonale systeem naar klachten kijken en advies geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.