Digitale detox; ‘weer een nieuwe hype’, denk je misschien. Na de detox met superfoods en sappen gaan we het nu digitaal doen? Bij een digitale detox gaat het echter niet alleen om het detoxen van afvalstoffen in je lichaam, maar ook om het afkicken van een ander gif: afhankelijkheid van digitale apparaten en media. Digitale detox draait namelijk ook om het loskomen van je beeldscherm. Je gaat je leven weer zelf leiden, in plaats van het te laten leiden door ieder piepje van je telefoon en iedere facebookmelding.
Onderzoek wijst uit dat straling van mobiele telefoon en televisie schadelijk zijn voor de gezondheid (Mikolajczyk, 1978) (Berker, Cross Currents) (Braune, 1998, Lancet). Los daarvan kan een digitale detox gezond zijn voor iedereen die wel eens het gevoel heeft zijn tijd te verdoen met social media, surfen op internet of spelletjes op z’n telefoon. Voor iedereen die zich ergert aan die eeuwige telefoons op tafel, ook tijdens sociale activiteiten of zakelijke afspraken en zich vervolgens realiseert dat hij zelf geen haar beter is. Digitale detox is er zeker voor iedereen die regelmatig baalt dat er geen wifi in de omgeving is, altijd om wifi-wachtwoorden vraagt en chagrijnig wordt van een vergeten telefoon of lege batterij.
Waarom zou je een digitale detox doen? Misschien herken je het wel in bovenstaande omschrijving, maar vind je het geen probleem dat je vaak op je schermpje kijkt. Misschien herken je het wel, maar ben je ervan overtuigd dat het niet anders kan, dat je nu eenmaal voor je werk altijd bereikbaar moet blijven. Realiseer je dan de lichamelijke en geestelijke gevolgen van je gedrag. Zo beschrijft Nicholas Carr in zijn boek The Shallows: What the Internet is Doing to our Brains wat het effect is van het steeds schakelen tussen activiteiten (wat je steeds doet als je je werk onderbreekt om een melding op je telefoon te bekijken bijvoorbeeld). Hij noemt onder meer oppervlakkiger denken, verminderde creativiteit, slechtere concentratie en hogere stressniveaus. Allemaal zaken die je in je dagelijks leven kunnen belemmeren. Bovendien is het slecht voor je gezondheid, omdat hoge stressniveau’s onder meer je bloeddruk verhogen en je afweersysteem onderdrukken.
In de tweede plaats wijst onderzoek uit dat straling door wifi en mobiel internet niet gezond is voor de mens. Er zijn steeds meer mensen die telefoons toch maar niet in hun broekzak doen en ’s nachts geen internetverbinding bij hun bed willen hebben, omdat ze er last van krijgen.
Tot slot blijkt dat stilzitten in dezelfde houding, wat je vaak doet als je achter de computer zit, slecht is voor je lichaam. Bovendien is gebleken dat mensen die veel achter de computer zitten minder drinken, vaak te laat naar de wc gaan (wat slecht is voor de blaas), oppervlakkiger ademhalen en veel minder met hun ogen knipperen. Redenen genoeg dus om eens kritisch na te denken over je eigen gebruik van devices, schermen en media.
Misschien denk je nu bij jezelf dat je maar eens een digitale detox moet gaan doen. Tegelijkertijd bedenk je je dat het vast weer veel te radicaal is, dat je dat toch niet vol gaat houden en dat het voor jou niet zo hard nodig is. Bedenk dan dat een digitale detox niet per se hoeft te zeggen dat je een week of maand lang helemaal geen telefoon, computer of tablet gebruikt. Je hoeft niet alle internet af te schaffen en een week lang onbereikbaar te zijn. Een digitale detox kan ook betrekking hebben op delen van je digitale gedrag. Probeer je telefoon bijvoorbeeld ’s nachts uit te zetten en zet het geluid uit als je in een sociale omgeving bent. Of zet zakelijke apps uit zodat je thuis niet gestoord wordt met dingen van je werk.
Anderen merken dat vooral social media hen teveel tijd kost. In dat geval kun je bijvoorbeeld je facebookapp tijdelijk verwijderen en eens een week zonder facebook doen. Of spreek met jezelf af dat je ’s avonds sociale situaties op gaat zoeken, in plaats van contact met anderen te hebben achter de computer. Kortom, digitale detox kan op verschillende manieren. Het gaat erom dat jij je bewust wordt van je mediagedrag en de invloed die het heeft op je leven. Het gaat erom dat je daar eens van loskomt, dat je zelf de leiding neemt over je leven en je tijdsbesteding, zonder bij iedere melding direct weer afgeleid te raken en voor je het weet een uur op facebook te zitten.
Het belangrijkste van een digitale detox is dat het je bewust maakt van de invloed van media op je leven en het verminderen van dagelijkse straling. Het is een manier om het heft weer in eigen hand te nemen.
Bovendien levert een digitale detox je veel tijd op. Tijd die je kunt gebruiken om na te denken wat je doelstellingen in je leven eigenlijk zijn, wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt aanpakken. Of tijd om die hobby weer op te pakken waar je nooit tijd voor hebt. Je zult merken dat een tijdelijke digitale detox je gedrag blijvend verandert, zodat je nog steeds bereikbaar bent als het nodig is, maar minder slaaf van je telefoon, computer, e-mail en sociale media bent. Dat geeft weer tijd om te leven en bezig te zijn met echte mensen en echt belangrijke dingen.
Bijvoorbeeld voor het volgen van een opleiding of cursus op het gebied van vitaliteit en gezond leven!
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.