“Kent uzelve”, gebood Socrates reeds 2500 jaar geleden. Sindsdien is altijd gepredikt dat mensen zelfkennis dienen te hebben. Tegenwoordig vliegen de persoonlijkheidstests en de zelfhulpboeken je om de oren, maar kan het wel…jezelf kennen?
Zelfkennis is het vermogen om de eigen gedrag te doorgronden, de eigen mogelijkheden en onmogelijkheden van het eigen lichaam te kunnen inschatten en daar rationele conclusies aan te kunnen verbinden. Zoals Howard Gardner het omschrijft: ‘intra-persoonlijke intelligentie’. Door kennis te krijgen over je eigen gedrag, kun je het beter doorgronden. Daarnaast ben je beter in staat mensen in je omgeving te begrijpen.
De psycholoog Howard Gardner deed onder andere onderzoek naar begaafdheden van gehandicapte mensen. Zo was er een patiënt die niet kon praten door een beschadigde linker hersenhelft, maar wel een liedje kon zingen. De rechter hersenhelft was nog wel intact. Uit deze onderzoeken ontwikkelde hij een theorie waarin zeven verschillende persoonlijke intelligenties te onderscheiden zijn. Dit zijn:
De aloude IQ-test is voor veel doeleinden niet meer toereikend. Hij geeft alleen een overall beeld van iemands intelligentie. Wanneer het voor een bepaalde baan van belang is om over bepaalde competenties te beschikken, is een specifiekere kijk op de meervoudige intelligenties zeker waardevol. Een succesvol politicus zal zeker moeten beschikken over een analytisch vermogen, verbale kwaliteiten en inter-persoonlijke vaardigheden. Intra-persoonlijke vaardigheden en muzikale intelligentie zijn voor een dergelijke functie uiteraard van ondergeschikt belang.
Wie je bent valt af te meten aan talloze criteria; het is maar aan de hand van welke maatstaf je jezelf beoordeelt. Deze maatstaven zijn af te leiden uit de verschillende persoonlijkheidstests van bekende psychologen. Veel mensen blijven hun leven lang op zoek naar een identiteit die ze uiteindelijk nooit zullen vinden. De identiteit is tenslotte niet tastbaar en niet te identificeren. Aan de hand van bepaalde persoonlijkheidskenmerken kan de identiteit wel worden ingedeeld. De vraag ’Wie ben ik?’ zal mensen tot het einde der tijden bezighouden. Op die identiteitsvraag is ook geen sluitend antwoord te vinden, slechts deels. Desalniettemin blijft het fascinerend om het eigen gedrag zoveel mogelijk uit te pluizen.
Zelfkennis is van essentieel belang om succesvol te zijn in het leven, op welk vlak dan ook. Leer alles over jezelf in de opleiding Levenscoach