Kindercoaches werken met kinderen die het op de een of andere manier (tijdelijk) moeilijk hebben. Dat kan komen door een scheiding, het overlijden van een dierbare, weinig zelfvertrouwen, last hebben van driftbuien, pesten of gepest worden et cetera. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat ruim een kwart van de ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar zich zorgen maakt over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kinderen. Over de groeiende populariteit van kindercoaching en werken met kinderen.
Hoewel het vak van kindercoach nog vrij nieuw is, groeit het aantal snel. Dat is misschien niet zo verwonderlijk. Want, de afgelopen decennia is er veel veranderd als het gaat om kinderen opvoeden.
Waren vroeger ouders de baas? Anno nu zijn de opvattingen veel minder strikt. Kinderen worden opgevoed volgens democratische idealen waarbij iedereen gelijkwaardig is.
Tegelijkertijd is het gezinsleven een stuk drukker dan vroeger. Zo werken beide ouders vaak. Onder andere om aan alle materiële verplichtingen en eisen te voldoen. Zo is er een hypotheek, vakanties, een druk sociaal leven en zijn meerdere hobby’s heel gewoon. Dat geldt overigens niet alleen voor de ouders, maar ook voor de kinderen.
Kinderen sporten vaak meerdere keren per week, moeten naar muziekles én op school uitblinken. Tja, dat stelt flink wat eisen aan ouders én ook de kids.
Kan een kind niet mee in die ratrace? Trekt het zich terug? Piekert overmatig veel? Slaapt slecht? Rebelleert? Ontwikkelt faalangst? Heeft problemen met leren? Of gaan de ouders scheiden? Dan is de kans aanwezig dat je kind een etiket krijgt opgeplakt als het zich afwijkend gaat gedragen. Tenminste, dat denken ouders.
Ouders gaan zelf op zoek naar oplossingen. Zij zoeken op internet waar ze voor hulp terecht kunnen en komen zo uit bij een kindercoach.
Een vaak gehoord argument van ouders om een kindercoach in de arm te nemen is onder andere dat kinderen zo niet in het officiële hulpverleningscircuit terechtkomen. Daarnaast bieden kindercoaches kortdurende en oplossingsgerichte coachingtrajecten aan. Die zijn op maat en dus toegespitst op een specifiek probleem waar kinderen mee kampen.
Kindercoaches ondersteunen kinderen bij het ontdekken van hun eigen kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Dat boost hun zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze steviger in hun schoenen staan. Het geeft ze de regie over hun leven en leert kinderen vanuit hun eigen kracht omgaan met lastige situaties en problemen.
Verder geven kindercoaches ouders tips en adviezen in de omgang met hun kinderen. Daarnaast kunnen coaches ouders helpen inzicht te krijgen in de ontwikkeling van hun kinderen. Wat normaal gedrag is voor een bepaalde leeftijd en wat niet.
Heb je interesse in het werken met kinderen? Sonnevelt biedt al enkele jaren met succes de opleiding Kindercoach aan.
Centraal in de opleiding staat het leren luisteren en kijken naar kinderen zonder te oordelen. Behalve theoretische kennis als ontwikkelingspsychologie en coachmethodieken komt de praktijk uitgebreid aan bod. Zo behandel je onder andere een proefpatiënt en kruip je zelf in de rol van het kind. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.
De opleiding kun je volgen als je graag wilt werken met kinderen als zelfstandige coach. Maar, de opleiding is ook geschikt voor professionals die al met kinderen werken. Bijvoorbeeld medewerkers van kinderdagverblijven, leerkrachten op basisscholen, counselors, hulpverleners enzovoort. Verder hebben ook ouders baat bij de opleiding. Omdat extra kennis en vaardigheden over opvoeden hun de juiste handvatten biedt bij opvoed- en ontwikkelingsvragen.
Wil je graag werken met kinderen? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze opleiding Kindercoach. Je kunt zonder verplichtingen een gratis proefles downloaden. Zit je nog in de oriëntatiefase? Bezoek dan een open dag om een goed indruk te krijgen van wat wij je bieden.