Slaap is belangrijk. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijna 20% van de volwassen Nederlanders heeft een slaapstoornis en functioneert daardoor overdag minder goed. Wanneer spreek je van een slaapstoornis en wat kan een slaapcoach voor je doen.
Voor we ingaan op de beste behandeling voor een slaapstoornis allereerst wat meer over wat onder het begrip wordt verstaan.
Volgens de medische wetenschap is er sprake van een slaapstoornis als je gedurende een langere tijd problemen hebt met slapen waardoor je overdag niet meer goed presteert en functioneert. Je slaapklachten variëren van te kort slapen of juist veel te veel slapen tot slecht inslapen en ‘s nachts vaak wakker worden of te vroeg.
Als gevolg van je slaapklachten voel je je overdag vermoeid en/of futloos. Je bent sneller geïrriteerd, minder alert en/of vergeetachtig. Ook kampen met een slecht humeur, concentratiegebrek, spierspanning en hoofdpijn zijn veelvoorkomende symptomen van een slaapstoornis. Al met al verminderen de slaapklachten je kwaliteit van leven.
Voor de behandeling van een slaapstoornis is het goed te weten wat je slaapstoornis veroorzaakt. Dat kan best lastig zijn. Slecht slapen kent heel veel verschillende oorzaken.
Zo kan het zijn dat je moeite hebt met in- en doorslapen ofwel kampt met slapeloosheid (insomnie). Dit is de meest voorkomende slaapstoornis en zorgt ervoor dat je overdag oververmoeid bent. Ook overmatige slaperigheid (hypersomnie) kan je parten spelen of je biologische klok is van slag doordat je in ploegendienst werkt.
Een slaapstoornis kan ook een onderliggend probleem hebben. Voorbeelden daarvan zijn onder meer slaapapneu (korte ademstops tijdens het slapen), slaapwandelen, tandenknarsen of last hebben van onrustige benen (restless legs).
Verder kan slecht slapen samenhangen met bepaalde lichamelijke aandoeningen als diabetes en schildklieraandoeningen. Maar je slaapproblemen kunnen ook komen door psychische problemen. Je bent bijvoorbeeld depressief of hebt een angststoornis.
Tot slot kan ook drugs-, alcohol- en medicijngebruik slaapproblemen aanwakkeren. Dat geldt eveneens voor overmatig veel piekeren en stress.
Ervaar je slaapproblemen? Zoek hulp als je klachten niet verdwijnen. Er bestaan namelijk diverse behandelingen voor een slaapstoornis. Van (online) slaapcursussen en lichttherapie tot slaapcoaching door een slaapcoach.
Heb je een slaapstoornis? Dan kun je voor de behandeling ervan een slaapcoach inschakelen. Dit is een professioneel slaapexpert die je helpt om je slaap en daarmee je performance, humeur en levenskwaliteit sterk te verbeteren.
Tijdens het behandelingstraject worden je slaapgewoonten in kaart gebracht en de oorzaken van je slechte slapen opgespoord. Ook reikt de slaapcoach je tailormade informatie en oefeningen aan plus tips hoe je slaap te verbeteren. Zo is er onder andere veel aandacht voor hoe je denkt over slapen, het belang van een gezonde nachtrust, je slaaphygiëne, je leefstijl en hoe je omgaat met bijvoorbeeld spanningen. Een goede slaapkwaliteit staat vaak niet op zich, maar wordt door diverse andere factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld wat je eet, hoeveel je beweegt, je manier van denken, je lichamelijke conditie enzovoort. En dat alles betrekt een slaapcoach bij het slaapcoachingtraject.
Het uiteindelijke doel van slaapcoaching is dat je weer de regie krijgt over je nachtrust en dat je levenskwaliteit toeneemt.
Wil je meer weten over slaapstoornissen en/of mensen met slaapstoornissen behandelen? Bekijk dan de cursus Slaapcoach. Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met Floris Wouterson. Hij is een Slaap Performanceã opgeleide slaapcoach en auteur van de bestseller Superslapen.