Ik zie volslank in de spiegel. Maar ik zie superslank op televisie. Ik lees overal voedingsadviezen, maar nooit vond ik een dieet waarmee ik wél een slanke buik kreeg. En als ik eindelijk een nieuwe eetstijl vind die oké is, verval ik snel in oude snaaigewoonten. Want die oude gewoontes … ze zijn zo lekker. Hoe vind ik een slanke leefstijl die werkt? Deze zoektocht van mij, samen met de redactie van gezondNU, resulteerde afgelopen woensdag in ons Lekker Slank DOE boek. Een antwoord op de vraag: hoe eet ik wél lekker en word ik toch slank?
Zet zes vrouwen in een ruimte, zeg: ‘slank’, ‘kilo’s’ en ‘spiegelbeeld’ en ze gaan los.
‘Waarom word ik dikker, want ik eet hetzelfde als tien jaar geleden?’
‘Ik eet alleen gezonde dingen, waarom word ik dan toch te dik?’
‘Waarom word ik wel dik en mijn man niet. Ik eet minder dan hij!’
‘Waarom vinden mannen hun buikje oké, en moet ik slank zijn?’
En met stip op één: ‘Waarom is er geen enkel dieet dat werkt?
Wij, de redactie van gezondNU, waren die zes vrouwen. En dit was ons gesprek. Het enige verschil met andere vrouwen, is dat wij al jaren schrijven over gezond eten, afslanken en sporten. We besloten alle slanke vraagstukken op een rij te zetten. Het resulteerde in een anti-dieet boek waarmee je wel slank wordt.
Ondanks dat we al jaren over gezond eten schrijven, vond ook ik drie eye-openers? Ik deel mijn eigen top 3!
Gewicht in onze maatschappij is synoniem geworden voor mooi. Wie slank is, is mooi. Wie er heilig in gelooft dat dik lelijk en zwak is, zal zichzelf schaakmat zetten. In paniek nemen we vaak verkeerde beslissingen, zoals de beslissing dat je op dieet moet. Nog nooit is aangetoond dat een dieet werkt. Sterker nog: elk dieet maakt op lange termijn zwaarder. Dus wie de weegschaal op markplaats zet, kan daar maar beter direct de spiegel bij zetten. Vrede gesloten met je lijf? Dan kun je gewoon vanuit liefde anders voor jezelf gaan kopen en koken. Geen paniek in de keuken, maar plezier.
Niemand kan nee zeggen tegen gebak en wijn. Je wilskracht wordt namelijk ondermijnt door een ander deel van je hersenen; het reptielenbrein. Als je op water en bood gaat leven, zal het reptielenbrein één ding denken: ik wil dit niet, want ik wil comfort, zoet, vet en lui. Dit instinct is zo sterk dat het je wil zal overrulen. Te snel veranderen doet pijn – dat pikt je brein niet! Afslanken lukt daarom alleen als je jezelf nieuwe eetroutines aanleert die je ook fijn vindt en waarbij je brein niet in de weerstand schiet.
Sporten is niet je droomticket naar snel slank. Sterker nog; wie gaat sporten, kan zelfs meer gaan wegen dan daarvoor. De reden daarvoor is complex, maar een belangrijke oorzaak is dat we door sporten wel calorieën verbranden, maar deze ná het sporten er weer bij eten omdat we onszelf belonen voor de geleverde prestatie. Wat eraf gaat, eet je er dus zo weer aan. Sporten is dus goed voor je conditie, hart en humeur. Maar niet om snel kilo’s kwijt te raken! Wie de dagelijkse zituren omlaag brengt, door gewoon meer te fietsen en te wandelen, zal de verbranding wél op een duurzame en effectieve manier verhogen.
Ik kan uren doorgaan. Maar ik hoop dat alle lezers zich willen aansluiten bij deze zomerwens: Geef het idee dat hét ultieme dieet bestaat op. Dit dieet bestaat niet. Lekker Slank is een persoonlijke ontdekkingsreis naar je eigen slanke lijn; geen dieet, niet calorieën tellen en nooit crashen. Wie slank wil zijn, moet gewoon eten. Is het toch nog een boek over de mens die-eet -;
Ik ben gestart met mijn ontdekkingsreis, Wie doet mee?