De Van Dale omschrijft intuïtie als ‘inzicht zonder denken’. Een ingeving die er spontaan is zonder verstandelijke beredenering of analyse. Het wordt ook wel omschreven als je zesde zintuig, innerlijke stem of (onder)buikgevoel.
Er zijn talloze momenten te noemen waarop je intuïtie plots ‘de kop opsteekt’. Als je een belangrijke beslissing moet nemen, er gevaar dreigt, je je soulmate ontmoet, er zich een mooie kans voordoet enzovoort. En… feit is dat de een blindelings vertrouwt op intuïtieve ingevingen en een ander doet het af als zweverig gedoe, nonsens of toeval omdat het niet rationeel is.
De afgelopen decennia is er enorm veel onderzoek verricht naar waar intuïtie vandaan komt. Daaruit blijkt dat het niet plots uit de lucht komt vallen. Het bestaat en is verklaarbaar.
Velen hebben zich door de eeuwen heen over het fenomeen intuïtie gebogen. Denk aan Aristoteles, Spinoza, Jung en Einstein tot meer recent Gladwell, Gigerenzer en Dijksterhuis. Uit de diverse observaties en onderzoeken blijkt dat intuïtie is gebaseerd op aangeboren gedrag (evolutie) én onbewuste waarnemingen. Kennis, werk- plus levenservaringen en overige indrukken die je in je leven opdoet en vervolgens in je onderbewustzijn opslaat. Van wat je hoort, voelt, ziet en proeft tot wat je droomt, ervaart en je herinnert.
Intuïtie wordt ook wel onbewuste intelligentie of het slimme onbewuste genoemd. Volgens onderzoek kan je onderbewuste tot wel 200.000 keer meer informatie verwerken dan je bewustzijn, het rationele en analytische deel van je hersenen. Daarbij stellen onderzoekers dat je maar slechts 5% van je tijd bewust handelt. De overige 95% handel je automatisch en onbewust.
Voorbeelden waar je onbewuste bij betrokken is, zijn onder andere lopen en ademen. Maar, ook bij complexere taken als autorijden speelt je onderbewustzijn een grote rol. Dat doe je na gedegen oefening automatisch en onbewust. Immers, moet je eerst nadenken wat te doen als iemand onverwacht voor je auto de weg oversteekt? Dan ben je te laat. Dus, je onderbewuste neemt dan de regie en intuïtief trap je op de rem.
Ook grote beslissingen doe je vaak intuïtief. Denk aan een partner kiezen, een huis kopen, schoolkeuze kids en een baan wel of niet aannemen. De rationele argumenten - voor en tegen - voegt je bewustzijn pas achteraf toe.
Overigens, intuïtie is niet altijd betrouwbaar. Vooroordelen, emoties, verkeerde aannames, traumatische ervaringen, iets graag willen en dergelijke kunnen je intuïtieve waarneming verstoren. Daarom is het naast je gevoel volgen ook goed je gezond verstand te gebruiken.
Na beantwoording van de vraag: waar komt intuïtie vandaan, bijgaand een aantal tips hoe je meer op je (onderbuik)gevoel leert vertrouwen.
- Schrijf je dromen op als je wakker wordt. Je onbewuste slaapt nooit en bevat zodoende de nodige informatie over je leven. Waarover droom je? Zijn er thema’s die telkens terugkomen? Na verloop ga je zeker patronen ontdekken die je kunnen helpen kiezen.
- Houd een intuïtiedagboek bij. Noteer daar gevoelens en gedachten in. Het helpt je beter te leren luisteren naar je onbewuste. Ook tekenen is een goede methode om in contact te komen met je innerlijke gevoelens.
- Mediteer of zoek de rust van de natuur op. Het helpt je afstand nemen van je hectische leventje en drukte in je hoofd. Want, dan creëer je rust en ruimte om te luisteren en te voelen wat er in je onbewuste speelt.
- Luister naar je buikgevoel. Wat zegt die als je een besluit moet nemen? Over bijvoorbeeld een nieuwe baan of een huis kopen? Fladdert er een vlinder rond in je buik of drukt er iets zwaars op.
- Reageer spontaan als je een beslissing moet nemen. Zeg: ‘dat ga ik doen’. Vergeet die mitsen en maren en lijstjes met voors en tegens. Go with the flow en doe wat je hart je ingeeft.
Wil je meer leren op het gebied van intuïtie? Bekijk dan de opleiding Lichaamsgericht Coach waar je de signalen van je lichaam beter leert te begrijpen en om werkelijk te voelen. In de opleiding Energetisch Coach leer je hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en hoe je daarin anderen kunt coachen.
Heb jij je weleens afgevraagd waar intuïtie vandaan komt? Dus waarom je in een split second én zonder nadenken beslist? Dat iets gewoon supergoed is of juist helemaal fout zit? Dan spreekt je intuïtie. Het klinkt misschien irreëel, maar volgens onderzoek is dat niet het geval. Over wat intuïtie is, het ontstaat ervan en hoe je erop leert vertrouwen.