In stressvolle situaties ga je ongemerkt oppervlakkiger ademhalen. Je merkt het alleen bij extreme stress als je doorschiet naar hyperventilatie. Ook al merk je het niet, lange tijd oppervlakkig ademhalen kan wel problemen opleveren. Je krijgt steeds net te weinig zuurstof binnen en dat kan negatieve gevolgen hebben voor je mentale capaciteit, doordat de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om in stressvolle situaties sneller je ademhaling weer onder controle te krijgen.
Als je onbewust ademhaalt, gebruik je meestal buikademhaling. Veel mensen gaan over op borstademhaling op het moment dat ze erover nadenken. Bij buikademhaling duw je je middenrif naar beneden, waardoor er meer ruimte in de borstkas komt en de lucht vrijwel vanzelf naar binnen loopt. Bij buikademhaling kun je je buik tijdens het inademen omhoog voelen gaan. Bij borstademhaling probeer je je borstkas uit te zetten, maar gebruik je niet je middenrif. Dit is veel minder effectief - er komt minder lucht in de borstkas – en kost wel meer energie. Met ademhalingsoefeningen kun je leren om bewust over te stappen op buikademhaling.
Voorbeelden van ademhalingsoefeningen zijn er genoeg. Zo zijn er diverse ademhalingsoefeningen voor thuis waarbij je met de rug op de grond gaat liggen, de knieën een beetje gebogen en de armen naast het lichaam. Slechts het liggen in die houding helpt al goed voor ontspanning. Als je daarbij een hand op je buik legt en je op je ademhaling concentreert, zal je voelen dat je na verloop van tijd dieper gaat ademen waarbij je buik op en neer gaat.
Andere ademhalingsoefeningen kun je ook doen tijdens je werk, gewoon zitten op je stoel. Zo kun je bijvoorbeeld vijf keer diep ademhalen door je buik. Daarna houd je vijf tellen je adem in en adem je weer vijf tellen rustig uit. Vervolgens stop je vijf tellen met ademhalen en begin je weer opnieuw.
Zo zijn er nog veel meer ademhalingsoefeningen die allemaal op één ding gericht zijn: je bewust worden van je ademhaling en het verschil opmerken tussen borst- en buikademhaling. De kunst is natuurlijk om dit steeds meer in de praktijk te brengen, zodat je uiteindelijk zonder ademhalingsoefeningen rustig en diep ademt.