Stress is een vorm van spanning in het lichaam die optreedt als reactie op externe prikkels. Deze kunnen zowel positief als negatief zijn. We hebben stress nodig om te kunnen overleven in acute levensbedreigende situaties, maar we hebben ook stress nodig als we ons voorbereiden voor een belangrijke wedstrijd of bijvoorbeeld een belangrijke presentatie op ons werk.
Stress wordt per persoon zeer verschillend ervaren, wat voor de een stress oplevert, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen moeten en kunnen. Zolang spanning en ontspanning met elkaar in balans zijn en elkaar regelmatig afwisselen, met voldoende herstelmomenten, is er niets aan de hand. Zijn er niet voldoende herstelmomenten, dan blijft de boog gespannen en ontstaat stress.
Ons lichaam reageert op stress met de drang ons te beschermen en te zorgen dat we overleven in een steeds wisselende omgeving. Wat gebeurt er dan in ons lichaam? Onze hartslag, bloeddruk en ademhaling gaan omhoog. Er is een toename van bloedtoevoer naar de hersenen en bedreigde lichaamsdelen en ons lichaam zorgt dat er voldoende brandstof is om te vluchten of vechten. Het is belangrijk dat ons lichaam na zo’n dergelijke inspanning weer kan herstellen en in rusttoestand terugkeert.
Het helpt dus als je je gestrest of gespannen voelt om een kleine oefening te doen en je ademhaling bewust lager en dieper te krijgen, zonder daar teveel moeite voor te doen. Zodoende kan je deze oefening overal toepassen en heb je altijd hulp bij de hand, namelijk je eigen ademhaling. Het kan heel prettig of een geruststelling voor je zijn om met zoiets natuurlijks en vanzelfsprekends jezelf te kunnen helpen. Wie kent er niet het zakje om in te ademen als eerste hulp bij hyperventilatie?
Je ademhaling past zich aan aan hoe jij je voelt gedurende een dag of periode. Als je heel druk bent, is de kans groot dat je sneller en oppervlakkiger ademhaalt dan wanneer je heel ontspannen en relaxt bent. Als je heel ontspannen bent, heb je een hele diepe en rustige ademhaling.
Merk je dat je tijdens een dag een moment hebt waarop je je gespannen of gestrest voelt, dan is er een eenvoudige techniek om je ademhaling en daarmee ook jezelf meer ontspannen te laten worden. Het werkt als volgt:
Door hiermee te eindigen, sluit je het positief af en blijft je ademhaling laag in je buik.
Het zou kunnen dat je een beetje tintelingen voelt of dat je een beetje licht in je hoofd voelt. Dit is het resultaat van de grote hoeveelheid zuurstof die je ineens opneemt. Luister goed naar wat je lichaam je aangeeft en stop als het genoeg voor je is.
Veel plezier met de oefening en vergeet niet; stress hebben we nodig en is niet alleen maar negatief. Maar als we ons niet meer prettig voelen en te weinig ontspanning nemen, is het zaak om hier aan te werken. We verdienen het allemaal om ons prettig te voelen.
Wil jij de signalen van je lichaam beter leren herkennen? Dan is de opleiding Lichaamsgericht Coach wellicht iets voor jou. Wil je alles weten over ademhaling? Kies dan voor de cursus Ademhaling en vitaliteit.
Is het niet heerlijk om te weten dat je zelf de beste tool bij de hand hebt om te zorgen dat je stress minder wordt of verdwijnt? Maar voordat we uitleggen hoe je het best je ademhaling kan gebruiken, is het wellicht handig om in het kort uit te leggen wat stress nu precies is, en wat gebeurt er dan in ons lichaam?