Herken je dat je vaak in situaties of ervaringen tegen hetzelfde aanloopt? Je wilt iets zeggen of iets doen maar je doet het niet? Je houdt je terug en zegt niets.
In deze situaties komt er innerlijk, meestal onbewust, een boodschap van bv. ‘dat kun jij niet’, of, ‘daar ben jij niet slim genoeg of te dom voor’, ‘wie denk jij wel dat je bent?’, ‘stel je niet zo aan’ etc.
Achteraf baal je dat je niets gedaan hebt, niets hebt gezegd. Want je wist het wel. Je zegt tegen jezelf: ‘wat dom van me, uilskuiken’.
Worstel je met gevoelens van minderwaardigheid, schaamte, teleurstelling in jezelf of onzekerheid? In deze gevallen speelt er vaak een sterke innerlijke criticus in je.
‘De innerlijke criticus, de innerlijke stem die ons van alles oplegt’.
Heel veel opgelegde denkpatronen, aangeleerde normen en waarden, zorgen voor een verhoogd stressniveau. Daarbij speelt de innerlijke criticus een belangrijke rol om je te houden aan dat wat we onszelf opleggen en wat we uit onze kinderjaren hebben geleerd. Perfectionisme is een goed voorbeeld.
‘Perfectionisme, veel moeten van jezelf, doorgaan, niet opgeven
geeft innerlijk veel spanning’
Allemaal hebben we een innerlijke criticus in ons. Het is een stem, geluid, een beeld, een sfeer. In ieder geval een waarneming die er voor zorgt dat je geremd wordt en je je achteraf kleiner voelt. Dat is namelijk het effect wanneer de criticus aan het werk is geweest.
Vaak is de criticus zo geïntegreerd in ons dat we denken dat wij het zijn. Maar de innerlijke criticus is een deel in ons en niet onze ware ik.
Een levenscoach kan je helpen en je inzicht geven met individuele gesprekken en oefeningen, inzicht in je denken, je gevoelens en onderzoeken hoe jouw criticus werkt. Je leert kiezen vanuit je ware ik, in plaats van alleen maar te handelen vanuit je innerlijke criticus. Van daaruit wordt de macht van de criticus voelbaar milder. Dit geeft vaak meer vrijheid en verlaagt je spanningniveau. Het is niet meer ‘moeten’, maar leven vanuit ’wat wil ik’. Dit zal je meer mildheid en rust geven in jezelf.
‘Moeten zet vast, willen is de weg naar vrijheid’
Omgaan met onze eigen innerlijke criticus geeft ruimte om je te ontwikkelen zoals jij dat wil. Je kunt milder naar jezelf kijken en durft te kiezen vanuit je ware ik. Het innerlijk proces van moeten wordt omgezet naar willen.