Misschien ken je het wel: heb je jezelf eindelijk overtuigd dat je echt moet gaan afvallen, komt er weer een feestje aan! Een kerstdiner met familie, een oudejaarsfeestje, nieuwjaarsborrels en verjaardagsfeestjes: ze zijn een ramp voor iedereen die zich met veel moeite eindelijk aan een gezonde leefstijl weet te houden. Ook als je minder alcohol wilt drinken of wilt stoppen met roken, zijn feestjes vaak de moeilijkste momenten. Hoe kun je de verleiding weerstaan als er overal om je heen lekker eten staat? Hoe kun jij nee zeggen tegen een sigaret als die voor je gevoel het feestje compleet maakt?
Waar je in ieder geval voor op moet passen, zijn de bekende excuses: het is maar één keer kerst, ik ben maar één dag jarig. Toegegeven, je bent maar eens per jaar jarig. Maar een week later is het, alweer maar eens per jaar, het jaarlijkse famliefeest. En ook die nieuwjaarsborrel is er maar één keer in het jaar. Net als die verjaardag twee weken later, carnavalsfeestjes, vakanties, huwelijken, paasontbijtjes… kortom, er is altijd wel een excuus te bedenken. Als je begint om toe te geven op dergelijke momenten, is het einde al gauw zoek. Als jij zin hebt in iets lekkers, als jij wilt roken of drinken, is er immers altijd wel een excuus te bedenken. Houd jezelf dus in, bedenk geen excuses maar help jezelf de verleiding te weerstaan. Want dat kan iedereen, ook jij.
Een eerste stap om verleidingen te weerstaan, of dat nu gaat om roken, drinken of eten, is om voor jezelf heel duidelijk op papier te zetten waarom je dat wilt. Wat gaat het je opleveren? Een betere conditie, een betere gezondheid, misschien een goed voorbeeld voor je kinderen en een mooier lijf? Bedenk die redenen niet alleen in je hoofd, maar schrijf ze op en hang ze op een zichtbare plaats. Dwing jezelf even stil te staan bij die doelstellingen voordat je naar een feestje gaat. Herinner jezelf er steeds aan waarom je het doet. Wat is het risico als je dat nu opgeeft? Veel mensen weten van zichzelf dat eenmaal weer toegeven een omslagpunt kan zijn, dat het extra moeilijk is om daarna je gezonde leefstijl weer op te pakken. Heb je dat ervoor over? Voor wie doe je dit? Wat levert op de lange termijn meer plezier op: één sigaret op een feestje of gezondheid?
Een andere stap is dat je anderen vertelt waar je mee bezig bent. Je hoeft niet iedereen op het feest te vertellen dat jij op dieet bent, maar zorg dat je directe omgeving het wel weet, en bijvoorbeeld de gastheer of gastvrouw. Zij kunnen rekening met je houden door ook gezond eten op tafel te zetten en je geen lekkere hapjes onder de neus te duwen. Vraag hen om jouw van verkeerde gewoontes weg te houden. Vraag hen of ze je sigaret afpakken als je er toch met één in de hand staat. Laat je omgeving je helpen, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Samen sta je sterk tegen verleidingen en kun je die beter weerstaan.
In veel landen is het heel gewoon dat iedereen iets lekkers meeneemt naar een feestje. In Nederland is dat nog niet helemaal ingeburgerd, maar natuurlijk staat het je vrij om iets mee te nemen om de feestvreugde te verhogen. Zorg daarom dat je iets meeneemt wat je wél mag en waar je van kunt genieten. Neem, als je wilt stoppen met alcohol drinken, een fles alcoholvrije bubbels mee naar je oudejaarsfeestje. De Bobbers zullen je wellicht dankbaar zijn en de fles is zo leeg! Zo kan ook jij je glas heffen, zonder direct daarna een schuldgevoel te hebben. Ook als je zoetigheid wilt vermijden, kun je jezelf verwennen. Maak het lekkerste hapje van groente en fruit wat je je voor kunt stellen en neem het mee. Positioneer jezelf in de buurt van die schaal en eet die ongegeneerd leeg. Daar hoef je je immers niet schuldig over te voelen. Je hebt vanzelf een volle maag en daardoor geen zin meer in ongezonde zoetigheid en kunt er nog van genieten ook!
De belangrijkste tip is: dwing jezelf om nee te zeggen. Je hoeft niet van elke schaal die langskomt iets te pakken. Zeg hardop nee en schudt daarbij overtuigend je hoofd. Niet alleen om je omgeving te overtuigen dat je echt geen zin hebt (‘ik heb echt genoeg gehad’ of ‘dit ligt me te zwaar op de maag’ – in dat laatste geval heb je kans dat je iets gezonds als alternatief krijgt), maar vooral ook om jezelf te overtuigen. Het blijkt dat als je zulke dingen hardop maar vaak genoeg zegt, je daar zelf in gaat geloven. Overtuig jezelf dus hardop dat je die slechte dingen niet wil; er komt een moment dat je ze ook echt niet meer wilt! Als jij de verleidingen blijft weerstaan, zullen die verleidingen steeds minder een verleiding worden. Je kunt dan trots op jezelf zijn en het feestje wordt een echt feestje, ook voor jouw gezonde leefstijl!