Als ‘pleaser’ wil je het de ander op alle mogelijke manieren naar de zin maken, zodat die blij en gelukkig is. Je wilt voldoen aan (veronderstelde) verwachtingen, gaat conflicten uit de weg en wilt behagen. Kortom, je onderdrukt je eigen gevoelens om de ander happy te maken. En uiteraard gaat dat ten koste van jezelf. Want, te veel geven in een relatie put je uit. Je negeert immers je eigen gevoelens en behoeften. Streef naar een balans tussen geven en nemen in je relatie. En vergeet niet geregeld tijd voor jezelf te nemen om je batterij op te laden.
Wat je werkelijk denkt en voelt, zeg je niet. Uit angst dat de ander je niet aardig vindt, misschien wel boos wordt of je zelfs afwijst. Maar, je ware ik niet laten zien en zeg maar de ander naar de mond praten, is zeer vermoeiend. Je ondermijnt namelijk je ware identiteit en daarbij getuigt het eveneens van weinig zelfrespect. Realiseer je dat geliefd zijn en gerespecteerd worden erom gaat dat iemand je neemt zoals je bent. Hoe je denkt, doet, voelt, enzovoort. Ja, inclusief al je nukken en makken. Ofwel: ben jezelf in een relatie en doe je niet anders voor om geliefd te worden.
Sta je eigenlijk altijd voor de ander klaar? Zet je je eigen plannen en behoeften keer op keer opzij? Om een klusje te doen? Last minute cadeautje te kopen? De rommel thuis op te ruimen? Boodschappen te doen? Meegaan naar een zakelijk etentje? En doe je dat omdat je geen nee kunt zeggen? Zelfs als je agenda uitpuilt en je nog eindeloos veel dingen te doen hebt? Dat schept zeker verwachtingen. Bovendien loop je de kans dat de ander misbruik van je goedheid maakt. Waak daarvoor. Geef je grenzen aan en zeg gerust wat vaker ‘nee’. Wanneer iemand echt om je geeft wordt dat gerespecteerd en gewaardeerd.
Spendeer je al je tijd aan het geluk en welzijn van een ander? Dan is de kans groot dat je nauwelijks nog tijd en/of puf hebt wat voor jezelf te doen. Je dromen, verlangens en doelen waarmaken. Van hobby, werk en/of opleiding tot sociale activiteiten. Verlies jezelf daarom niet helemaal in een relatie door je eigen doelen ondergeschikt te maken aan die van een ander. Besteed ook voldoende aandacht aan jezelf en wat je belangrijk vindt. Volg een cursus, maak tijd voor je hobby, onderhoud je vriendschappen en dergelijke. Dat ontspant, houdt je vitaal en geeft nieuwe energie wat eveneens een gezonde relatie bevordert.
Te veel geven in een relatie kan zich ook uiten in je eigen grenzen niet respecteren. Je geeft telkens voorrang aan de wensen en/of behoeften van een ander. Cijfert jezelf weg en staat altijd klaar. En dat lijk heel lief en nobel, maar op den duur is dat zeer vermoeiend en stressvol. Het belemmert je geluk en tast je welzijn aan. Ga daarom bij jezelf te rade wat je grenzen zijn en treed die niet met handen en voeten. Want, wanneer jij jezelf respecteert, doet een ander dat ook.
Iedere relatie heeft met elkaar gemeen dat er een verhouding is tussen mensen, waarin in de loop van de tijd patronen zijn ontstaan die voor de betrokkenen niet altijd prettig of gewenst voelen. Een Relatiecoach begeleidt cliënten op zoek naar een ander perspectief op hun relatie door inzicht te bieden in de dynamiek die bepaalde patronen in stand houdt.
Word je verliefd? Dan doe je graag iets extra’s voor je nieuwe liefde. Een foutje weglachen, afspraak met vrienden verzetten, cadeautjes geven, op etentjes trakteren. Herkenbaar? Maar, het kent ook een keerzijde. Je kunt ook te veel geven. Jezelf wegcijferen voor de ander en telkens over je grenzen heengaan. Gevolg? Je raakt jezelf kwijt en ondermijnt je levensgeluk. Hieronder enkele signalen die wijzen op te veel geven in een relatie.