Hormonen zijn chemische regelstofjes die zorgdragen voor nagenoeg alle lichaamsfuncties en processen. Daardoor oefenen ze een flinke invloed uit op je fysieke en mentale welzijn. Zo zijn de hormonen onder andere betrokken bij je slaapcyclus, werking afweersysteem, eetlust, lichaamstemperatuur, gewicht, energieniveau, voorplanting en nog veel meer.
Zonder dat je er erg in hebt kan er hormonale disbalans ontstaan. Je leefstijl kan daar debet aan zijn doordat je ongezond eet, te weinig beweegt, veel stress ervaart en onvoldoende ontspant. Ook een voedselallergie of overgevoeligheid kan de oorzaak van je hormoonproblemen zijn óf je leeftijd. Onder meer tijdens de pubertijd en ook in de overgang treden er allerlei symptomen van hormoonschommelingen op. Maar, hoe weet je nu of je hormonen uit balans zijn?
Zijn je hormonen uit balans en kamp je met een overschot of juist een tekort aan bepaalde hormoonstofjes in je lichaam? Denk aan oestrogeen, cortisol, insuline, testosteron, ghreline en dergelijke? Je kunt dan te maken krijgen met allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Bijgaand een aantal symptomen van hormoonschommelingen om in de gaten te houden.
De hormonen insuline, leptine, ghreline, cortisol, schildklierhormoon, groeihormoon, testosteron, progesteron en oestrogeen hebben invloed op je vetopslag, vetverbranding, honger- en verzadigingsgevoel en lichaamsgewicht. Zijn deze hormonen uit balans? Dan werkt de signaalfunctie van die hormonen niet goed meer. Het gevolg daarvan kan zijn dat je overgewicht hebt of krijgt en moeite ondervindt om af te vallen.
Ook een laag libido is een van de symptomen van hormoonschommelingen. Vaak is er dan sprake van te lage testosteronlevels en lage niveau’s van andere geslachtshormonen zoals oestrogeen. Ook je bijnieren die overuren maken, omdat je chronisch gestresst bent, kunnen er voor zorgen dat je minder zin hebt in seks.
Last hebben van geheugenproblemen als vergeetachtig zijn en/of concentratieverlies zijn ook symptomen van hormonale disbalans. Langdurig stress hebben, kan daar de oorzaak van zijn. Het is bekend dat chronische stress de aanmaak van het anti-stresshormoon cortisol stimuleert. Produceert je lichaam gedurende lange tijd grote hoeveelheden stresshormoon? Dan kan het stresssysteem overbelast raken en dat kan er onder andere voor zorgen dat je onder andere dingen minder goed onthoudt.
Ben je steeds vermoeid? Heb je geen energie? Ook dat kan komen door hormoonschommelingen. Vaak is chronische stress de boosdoener waardoor je bijnieren niet goed werken. Worden je bijnieren continu intensief belast? Dan kan het orgaan op den duur uitgeput raken waardoor de bijnierhormonen niet meer goed op stress, ontsteking en dagritme anticiperen. Hierdoor ontstaan burn-out verschijnselen. Is de bijnier overbelast en uitgeput? Dan voel je je vaak moe en kunt zelfs een depressie ontwikkelen.
Heb je last van onbedwingbare eetbuien? Cravings naar zoet, zout en/of vet? Ook dat zijn symptomen van hormoonschommelingen. Bijvoorbeeld een overvloed aan insuline (met bijbehorende bloedsuikerdips) of cortisol kan je doen hunkeren naar zoetigheid en producten vol suiker, vet en zout met een heerlijk mondgevoel, fijne geur en onweerstaanbare smaak. Maar ook als er te weinig serotonine in je lichaam aanwezig is kan je behoefte aan lekker en troostrijk eten toenemen evenals bij een tekort aan het knuffelhormoon oxytocine.
Natuurlijk zijn er nog meer symptomen van hormoonschommelingen te noemen. Denk aan de overgangsverschijnselen waar veel vrouwen voor en na de menopauze last van hebben. Enkele bekende voorbeelden zijn: opvliegers, migraine, slaapproblemen, prikkelbaarheid, energiegebrek en nachtzweten. Veel van die klachten ontstaan doordat de hormonen oestrogeen en progesteron afnemen en dat zorgt voor disbalans. Daarnaast gaat oestrogeen eerst nog een tijdlang (soms wel 10 jaar) schommelen met alle klachten die daar bij komen kijken zoals stemmingswisselingen.
Kortom, zijn je hormonen uit balans? Dan kun je een zeer gevarieerd scala aan gezondheidsklachten ervaren. Dat is niet vreemd, want je hormonen controleren ontzettend veel processen in je lichaam. Van je eetlust en spieropbouw tot je emoties en je voortplanting.
Kamp je met hormoonschommelingen? Neem je eet- en leefstijl dan eens onder de loep. Gezond en optimaal eten, regelmatig bewegen, bijtijds relaxen en voldoende nachtrust dragen bij aan een gezonde hormoonhuishouding.
Wil je meer leren over de werking en invloed van hormonen en hoe hormonen en gezondheid elkaar beïnvloeden? Bekijk dan de opleiding Trainer Hormoonfactor en download een gratis proefles.
Een gezonde hormoonbalans is de basis voor een gezond lichaam. Ben je moe en prikkelbaar? Heb je geen zin in seks? Kamp je met slapeloosheid? Voel je je opgefokt? Depressief? De kans bestaat dat je hormonen uit balans zijn. Meer over de rol van hormonen in je lichaam en een aantal symptomen van hormoonschommelingen.