Rugklachten komen veel voor en 80% van de mensen heeft wel eens last van een stekende of zeurende pijn in de rugstreek, al dan niet met uitstraling naar been of bil. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) maakt onderscheid in niet-specifieke lage rugpijn en rugpijn veroorzaakt door specifieke oorzaken.
-niet-specifieke lage rugpijn: verzamelnaam voor een aantal soorten rugklachten die moeilijk uit elkaar te houden zijn. Belangrijk is na te gaan hoe lang de pijn al aanhoudt en hoe hevig de pijn is.
-specifieke oorzaken: nemen ongeveer 5% in van alle rugklachten. Herkenning is belangrijk, omdat deze aandoeningen vaak goed te behandelen zijn. Te denken valt aan klachten als een hernia van een tussenwervelschijf, vernauwing van het wervelkanaal met neurologische uitval of afgegleden wervels.
95 Procent van de rugklachten zijn niet-specifieke rugklachten en ze hebben vaak geen aantoonbare organische oorzaak. Deze rugklachten zijn niet alleen een sociaal-medisch probleem, jaarlijks kost het ziekteverzuim voor deze rugklachten kapitalen voor het bedrijfsleven en overheid.
De niet-specifieke rugklachten ontstaan vaak door een samenspel van factoren, zowel persoons- als werkgebonden:
Werkgebonden factoren: activiteiten als zitten, staan, tillen of onverwachte bewegingen. Daarnaast lijkt ontevredenheid over het werk een voorname factor te zijn in het hoge percentage ziekteverzuim vanwege rugklachten.
Persoonlijke factoren: lichaamsbouw, stressfactoren, lichaamsgewicht en de algehele lichamelijke gesteldheid.
De houding van de wervelkolom is van essentieel belang bij het voorkomen van rugklachten. Door zware belasting en een verkeerde houding, kunnen wervels en tussenwervelschijven vervormen en beschadigen. Dit heeft tot gevolg dat de tussenwervelschijven, die als schokbreker fungeren, beschadigen.
Uiteindelijk kunnen de rugklachten uitmonden in artrose. Niet-specifieke rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde houding, overbelasting of een onverwachte beweging met een verrekte spier tot gevolg.
Wanneer rugklachten de kop opsteken, hoef je niet machteloos af te wachten tot je je alleen nog maar op een pijnlijke manier kunt bewegen. Je kun t oefeningen uitvoeren, zowel preventief als ter pijnbestrijding. Enkele tips bij rugklachten zijn:
• Zorg vooral voor voldoende beweging. Blijf niet zitten of liggen vanwege de pijn. Beweging met een geringe inspanning zorgt ervoor dat de rug weer wat losser en minder stijf wordt en dat de spieren zich enigszins kunnen ontspannen.
• Voorkom zoveel mogelijk bewegingen die de pijnlijke rugspieren nog meer belasten.
• Zorg er voor dat je niet te lang aaneengesloten zit en let daarbij op de houding. Sta af en toe op en loop even.
Rugklachten komen bij de meeste mensen voor en zijn helemaal niet direct zorgwekkend. Wanneer de rugklachten echter aanhouden, is het verstandig na te gaan waardoor ze zijn veroorzaakt. Een verkeerde houding? Overbelasting? Een onverwachte beweging? Zorg in ieder geval voor voldoende beweging wanneer de rugpijn heeft toegeslagen. Uiteraard kan men bij erg pijnlijke klachten een fysiotherapeut inschakelen voor behandeling of massage.
Tijdens de opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage leer je pijnklachten te interpreteren en te behandelen.