Wetenschappelijk onderzoek toont het belang van klassieke massagetherapie aan. Ziektekostenverzekeraars zouden op basis van dit wetenschappelijk onderzoek massagetherapie op moeten nemen in de basisziektekostenverzekering.
In veel inleidende verhaaltjes op sites van masseurs of massagetherapeuten lees je ‘masseren is een eeuwenoude therapie’. Het is een waarheid als een koe. In de oude Griekse stad Olympia bevond zich al een massagesalon waar de uitgeputte gladiatoren gemasseerd werden en zo voorbereid werden op de volgende uitputtingsslag.
Waarom gebruikt deze branche deze zin vaak in het intro? Het lijkt bijna een excuus: “Het is niet wetenschappelijk bewezen maar we doen het al heel lang hoor.”
Dr. Mark Rapaport en zijn onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in LA hebben wetenschappelijk bewezen dat door een klassieke massage de bloedsamenstelling verandert in positieve zin. Van de proefpersonen werd vooraf en achteraf een bloedmonster genomen. Het aantal lymfocyten, verantwoordelijk voor afweer en immuniteit, was aanzienlijk toegenomen. Tevens werd een afname in het bloed geconstateerd van het hormoon Cortisol, het bijnierschorshormoon dat bij stress wordt aanmaakt. Bovendien is een verlaging van het anti-diuretisch hormoon geconstateerd. Dit hormoon wordt verondersteld een rol te spelen bij agressief gedrag.
Het zou dus in het belang zijn van ziektekostenverzekeraars, meer aandacht aan deze vorm van therapie te geven in de vorm van een specifieke vergoeding voor het ontvangen van klassieke massagetherapie. Daarbij wordt vanzelfsprekend het beste resultaat verkregen door een therapeut met een goed aangeschreven opleiding.
Huisartsen zouden patiënten met spanningsklachten eerder doorverwijzen als hiervoor specifiek een vergoeding in de basisziektekostenverzekering zou bestaan. Nu worden spanningsklachten pas bij lichamelijke klachten behandeld door een fysiotherapeut. Een massagetherapeut kan de cliënt in een vroeger stadium duidelijk maken dat spanning zich aan het opbouwen is in het lichaam. Door deze bewustwording kan de cliënt eerder wijzigingen aan brengen in zijn/haar leef- en denkwijze.
We kunnen dus stellen dat het niet alleen lekker is een ontspanningsmassage te ondergaan, maar dat het ook preventief helpt tegen ziek worden en kan bijdragen aan een minder agressieve wereld.
Wat wil een mens nog meer….
Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. In onze samenleving bestaat een overwaardering voor de geest. Verstaan wat ons lichaam zegt, zijn we verleerd. In de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod. Je leert o.a. de inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie, massagetechnieken en (voet)reflexologie.