Twijfel zit je hoofd, weten in je hart. Zie hier het eeuwige dilemma tussen verstand en gevoel. Juist in dit informatietijdperk is bewust kiezen bijna een levensvoorwaarde geworden. Veel mensen dreigen ten onder te gaan aan digitale diarree, media-allergie en info-obstipatie. Maar hoe begrens je die stortvloed aan prikkels? Wat is de balans tussen de schijnbaar onverzadigbare nieuwsgierigheid en de vervullende innerlijke stilte?
Prioriteiten stellen is het antwoord, een keuze maken tussen wat belangrijk en urgent is in je leven. Want wanneer alles belangrijk is, dan is niets belangrijk. Maar hoe bepaal je die importantie? Uiteindelijk maak je iedere keuze op basis van je gevoel. Daarna vindt je ratio altijd wel voldoende redenen om je gevoel te rechtvaardigen. Je geeft jezelf namelijk altijd gelijk. Dáár wordt het ingewikkeld. Je brein gaat steeds op zoek naar de bevestiging van de keuze.
Is het nog te volgen? Waarschijnlijk begin je al in de war te raken. Dit kan het risico zijn, wanneer je voortdurend verklaringen wilt over rationeel gemaakte keuzes. The reason to why is always a lie… Je kunt namelijk slechts een klein deel van de volledige waarheid overzien. Het is dus de kunst om al in een vroeg stadium van je keuze je hart te raadplegen. Je lichaam liegt immers nooit. Het zijn de interpretaties van de lijfelijke signalen die je in de war brengen.
Ga nog eens terug naar een belangrijk moment in je leven. Denk bijvoorbeeld aan een waardevolle ontmoeting of een zwaarwegende beslissing. Wat was toen de eerste spontane prikkel? Wat gaf jou onbewust een glimlach aan de binnenkant van je mond? Of een lichte spanning in je maag? Hoe voelde die zucht van verlichting? Of hield je onbewust je adem in? Misschien heb je dat toen niet bewust geregistreerd, maar je intuïtie was minstens drie seconden eerder dan je gedachten.
Om dit waar te kunnen nemen heb je stilte nodig, tijd voor zelfreflectie, lef om de controle los te laten. Het zijn makkelijke woorden, maar de praktijk is vaak lastiger. Het vraagt moed om het leven elk moment vol aan te gaan, ook al zijn de consequenties nog niet te overzien. Liever volledig ademen, dan vacuüm verpakt langst de kant staan, want ook als je niet kiest, maak je een keuze.
Wil je meer lezen over keuzestress? Bekijk dan de pagina over keuzestress met tips, een video en meer informatieve artikelen.