Omgaan met iemand die een burn-out heeft, hoe doe je dat? Je wilt er graag zijn voor diegene. Dus, wat doe je wel en wat kun je beter niet zeggen? Hieronder enkele tips hoe je iemand met een burn-out kunt bijstaan.
Omgaan met iemand die een burn-out heeft, is moeilijk als je niet weet wat het inhoudt. Want, het is een stuk complexer dan een gebroken been. Weet dat iemand met een burn-out volledig opgebrand is. Er lichamelijk, emotioneel en mentaal helemaal doorheen zit. Oorzaak? Hij of zij is veel te lang over zijn of haar grenzen heengegaan zonder bij te tanken. De energievoorraad evenals de reservetank is helemaal leeg en opladen lukt niet meer. De klachten zijn onder andere ongelooflijk moe zijn, piekeren, slecht slapen, angstig zijn, concentratieproblemen hebben, stemmingswisselingen en erg gespannen zijn. Daarnaast spelen ook allerlei lichamelijke klachten op als hartkloppingen, hoofd-, maag- en/of spierpijn. En… met even wat rust nemen, verhelp je het niet. Verdiep je dus in het onderwerp, zodat je beter begrijpt wat iemand met een burn-out doormaakt.
Stel je eens voor dat jij opgebrand bent. Dat je al bij het opstaan zo ontzettend moe bent dat je het liefst blijft liggen. Je voelt je echt superslecht. Of dat simpelweg je tanden poetsen of een douche nemen als een marathon voelt. Beeld je in dat het in je hoofd een grote chaos is. Je om het minste of geringste huilt of in woede uitbarst. Je eindeloos blijft malen en slecht slaapt. Je ontiegelijk schaamt omdat je dit overkomt enzovoort. De vaste grond is als het ware onder je voeten weggeslagen. Dat is wat iemand met een burn-out ervaart.
Bezoek je iemand met een burn-out? Kom dan niet aan met opmerkingen als: “Je ziet er niet moe uit”. Of: “Een burn-out duurt meestal maar 6 weken”. Hoe goed bedoeld ook. En houd allerlei tips, adviezen en mogelijke oplossingen ook voor je. Accepteer dat iemand met een burn-out even niets kan doen. Toon liever begrip. Geef je oprechte aandacht en neem je tijd. Luister naar wat de ander dwarszit en hoe het ermee gaat, maar oordeel niet. Wees lief en ben er gewoon. Dat is veel fijner voor degene met een burn-out. En weet je niet hoe te reageren? Zeg dat dan. Het voorkomt onbedoelde irritaties.
Het kost iemand met een burn-out ontzettend veel energie om de gewone dagelijkse dingen te doen. Het is dan fijn als je dan wat praktische hulp kunt bieden. Bijvoorbeeld de kinderen uit school opvangen, de afwas doen, helpen in het huishouden, boodschappen doen of een keertje eten koken. Daarmee help je iemand die opgebrand is enorm.
Hoewel iemand met een burn-out snel overprikkeld raakt en weinig energie heeft, is het toch goed om er nu en dan op uit te trekken. Bezig zijn leidt af van de maalstroom aan gedachten en daarbij is lichamelijk actief zijn goed om de ervaren klachten te bestrijden. Maak bijvoorbeeld samen geregeld een korte wandeling in de natuur, bezoek het strand, ga samen wat drinken op een rustig terras of fiets een stukje.
Een burn-out is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Het is vaak een proces waarbij iemand jarenlang over zijn of haar grenzen is heengegaan. Verwacht dus ook niet dat iemand binnen korte tijd is hersteld. Vaak verloopt het genezingsproces met vallen en opstaan. Forceer in het omgaan met iemand die een burn-out heeft zaken niet. Heb geduld en toon begrip. Bemerk liever de kleine positieve veranderingen. Dat iemand de afwas weer doet, zichzelf verzorgt, geniet van de zon enzovoort.
Wil jij mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? Bekijk de opleiding Stress- en burn-out Coach en download de gratis proefles.