Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

Nu €300,- vroegboekactie! >

Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen

Olijfolie, het gele goud

Olijfolie behoort tot een van de meest natuurlijke en gezondste voedingsmiddelen. Veel mensen denken dat we geen of maar heel weinig vet mogen. Toch hebben we koolhydraten, eiwitten en vetten nodig. Olijfolie is een gezond vet.

Wat is olijfolie?

Olijfolie is het vruchtsap van de olijf. Olijfolie bezit een hoog percentage aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ook het linolzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur komt voor in olijfolie. In olijfolie bevinden zich een aantal stoffen, zoals antioxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. Olijfolie heeft een aangename geur en smaak.

De persing van olijfolie

De olie wordt gewonnen uit de vrucht door middel van hydraulisch persen of centrifugeren. Dit gebeurt met zoveel kracht dat er maar één persing nodig is. Daar komt de term eerste persing vandaan. Koude persing is ook een veel gebruikte tekst om een olijfolie mee aan te duiden. ‘Koude’ houdt in dat de temperatuur tijdens het fabricageproces niet boven 28°C mag komen.

De kwaliteit van olijfolie

De kwaliteit van olijfolie wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid oliezuur per 100 gram olijfolie. Hoe lager het zuurgehalte, des te beter en gezonder is de olijfolie. Olijfolie mag extra vierge of extra vergine (extra maagdelijk) heten als het niet bewerkt is en de zuurgraad ligt tussen 0.1 en 1% per 100 gr. olijfolie. Deze olie is ook zeer herkenbaar aan de soms troebele kleur, de sterke smaak en het aroma. Echte Extra Vierge olijfolie is niet gezouten en is het meest geschikt voor over de groente en over de salade. Ermee bakken is niet zo goed, omdat dan door de verhitting de waardevolle stoffen verloren gaan en als het te hoog wordt verhit, kunnen er kankerverwekkende stoffen ontstaan.

Mediterrane keuken

Het valt op dat in de zuidelijke landen, naast veel pasta’s, groentes en fruit en weinig vlees er veel olijfolie wordt geconsumeerd. In deze landen komen statistisch gezien weinig hart-en vaatziekten voor.

Gezondheid

Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. De aanwezigheid van vitamine E heeft een gunstige invloed op de gezondheid (antioxidant, vergroot de weerstand etc). Onverzadigde vetten hebben het effect om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen en zo hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast levert het een bijdrage aan een mooie huid, het maakt de huid zacht, kan gebruikt worden voor massages, werkt tegen rimpels en tegen ruwe handen. Het wordt zelfs gebruikt om de mond te spoelen bij ontstekingen.

Conclusie

Olijfolie speelt al jarenlang een belangrijke rol in voeding en de gezondheid van de mens. Olijfolie is in West-Europa lang onderschat. Je kunt concluderen dat eenieder de positieve kanten van olijfolie zou moeten kennen en zorgen dat deze zeer gezonde, voedzame, heilzame en dus waardevolle olie bij hem of haar in de keuken zeker niet mag ontbreken. Met olijfolie maken we gebruik van de kracht van de natuur!