Mindmapping is een techniek die je kan helpen om informatie, gedachten en denkpatronen in beeld te brengen. Mindmapping is eigenlijk een uiterlijke spiegeling van je natuurlijke gedachtegang. Door een mindmap te maken kun je nieuwe verbanden zien, op andere ideeën komen en het overzicht bewaren. Mindmapping is dus handig in allerlei situaties. Maar hoe werkt het precies?
Door mindmapping kun je alle informatie die je in je hoofd hebt opgeslagen eenvoudig vertalen naar een schema op papier. Zo kun je overzicht scheppen in de chaos die soms ontstaat in je hoofd. Een mindmap is een soort landkaart van wat er zich over een bepaald onderwerp afspeelt in je denken. Bovendien geeft mindmapping je de mogelijkheid om verder te denken dan je normaal zou doen. Mindmapping zorgt er namelijk voor dat de beide helften van je hersenen worden gestimuleerd: de linkerzijde voor het rationele en logische denken en de rechterzijde voor het creatieve denken, het zichtbaar maken van het proces. Met een mindmap kun je nieuwe verbanden zien en creatieve oplossingen bedenken.
Mindmapping kun je in allerlei situaties toepassen. Om overzicht te krijgen in een project op je werk, processen in je bedrijf te herstructureren, een presentatie op te stellen, een keuze te maken in je privéleven, een website op te zetten of om je persoonlijke kwaliteiten in kaart te brengen voor een cv. Mindmapping kun je dus toepassen wanneer je veel informatie moet verwerken en ordenen of in situaties waarin je met creatieve oplossingen moet komen.
Mindmapping helpt je om je gedachten op orde te krijgen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp nadenkt. Mindmapping is ook heel handig als je dingen moet onthouden. Met een visueel schema maak je namelijk meer gebruik van je rechter hersenhelft, waar de visuele en creatieve activiteiten voornamelijk plaatsvinden. Juist met dat deel van je hersenen kun je meer gegevens onthouden.
Bij mindmapping maak je een schets met woorden, lijnen en eventueel symbolen, kleuren en afbeeldingen. Het algemene onderwerp of idee staat centraal in de mindmap, daar begin je mee. Dat is het onderwerp waar jouw mindmapping-proces om draait, het onderwerp waar jij overzicht over of inzicht in wilt krijgen. Jouw persoonlijke kwaliteiten bijvoorbeeld. Dit onderwerp schrijf je midden op een groot vel papier, het begin van jouw mindmap. Vanaf dit woord maak je lijnen of ‘vertakkingen’ naar andere woorden, symbolen of afbeeldingen die in je opkomen en die te maken hebben met jouw thema. Eerste grote, algemene takken. In het geval van persoonlijke kwaliteiten zijn dat bijvoorbeeld woorden als ‘leergierig’, ‘inlevingsvermogen’ en ‘organisatietalent’. Daarna specifiekere takken, de subtakken, die het thema verder ontwikkelen. Dit kunnen acties zijn die je hebt ondernomen of resultaten die je hebt behaald. Zo ga je zo ver mogelijk door.
Voorafgaand aan mindmapping hoef je niet na te denken over de structuur. Liever niet zelfs. Die structuur vormt zich wel tijdens het mindmapping-proces. Zorg ervoor dat alle takken het middelste beeld of woord raken (het onderwerp dus), zodat de verbinding ook in je hoofd wordt gelegd. Voor iedere tak die je maakt hoef je maar één woord te gebruiken. Een enkel woord kan namelijk beter gedachten triggeren dan woordgroepen of zinnen. Afbeeldingen tekenen tijdens het mindmappen is soms nog beter. Dat helpt je om je fantasie aan te sporen en spreekt vooral de rechterzijde van de hersenen aan, het creatieve denken. Ook kleuren gebruiken in de mindmap is interessant voor je hersenen. Maak er dus vooral een kleurig en creatief geheel van, maar houd het wel overzichtelijk. Als je mindmap overzichtelijk is op papier, dan is hij dit ook in je hoofd. Maak dus ook niet te veel niveaus in de takken. Zorg voor takken met een vergelijkbaar aantal subtakken. Splits op of groepeer om daar meer balans in te krijgen.
Als je de eerste opzet voor je mindmap af hebt, zul je merken dat er steeds meer ideeën in je opkomen die je in je mindmap kunt verwerken. Dankzij mindmapping heb je namelijk een beter overzicht én meer ruimte in je hersenen om na te denken over nieuwe toevoegingen. Hang daarom de mindmap op in je huis of kantoor en vul hem aan als het je uitkomt. Als je een mindmap tekent van je eigen kwaliteiten is dat een ander proces dan wanneer je je cv schrijft. Een mindmap geeft in zo’n geval een vollediger beeld van jou als persoon en laat duidelijk zien wat jij te bieden hebt en waar je heen wilt gaan. Handig voor jou én voor je toekomstige werkgever. Het is dus belangrijk om echt de tijd te nemen voor mindmapping. Dan zul je zien dat mindmapping je veel kan opleveren!
Mindmapping is een onderdeel van de opleiding Braintrainer. In het filmpje hieronder zie je hoe de studenten mindmappen in de opleiding Braintrainer, ook de resultaten van het onderdeel snellezen in deze opleiding zie je terug.
Met deze opleiding Braintrainer leer je het optimale uit je eigen brein te halen maar ook hoe je anderen kunt begeleiden bij het behalen van hun optimale breinconditie.