Melk drinken wordt voor steeds minder mensen logisch. Sommigen beweren zelfs dat het drinken van melk ziekmakend is. Dat druist recht in tegen het advies dat melk moet. Reden voor gezondNU om een van de belangrijkste criticasters van melk, auteur Alissa Hamilton, te ondervragen. Is melk écht zo slecht?
“Wees gerust: ik zeg niet dat je doodgaat van melk drinken. Ik zeg wel dat je melk niet nodig hebt. Mensen hebben duizenden jaren kunnen overleven zonder het drinken van koemelk. Melk is echt een goede bron van eiwitten en calcium. Maar als je voeding eet met calcium, zoals groente, peulvruchten, noten en zaden, zijn de nutritionele voordelen van melk niet belangrijker dan de nadelen voor je gezondheid.”
“De calcium in melk is belangrijk, maar die kun je ook prima uit andere bronnen halen. Ook in landen waar geen melk wordt gedronken, is het aantal mensen met botbreuken laag. Ja, we hebben calcium nodig voor onze botten. Maar calcium is niet hetzelfde als melk. En je botten hebben ook magnesium nodig en vitamine D; stoffen die juist niét in melk zitten! Ik zeg dus niet dat je zuivel uit je menu moet schrappen. Maar het zou geen officieel advies moeten zijn.”
“Groente! Dat verbaast me ook in de kritiek van mensen. Zij zeggen: ‘Maar dan moeten we heel veel groente eten om genoeg calcium binnen te krijgen!’ Ja natuurlijk! We móeten ook veel meer groente eten – voor onze calciumbehoefte en ook voor andere vitaminen, mineralen en vezels. Ook daaraan hebben we vaak een tekort. We kunnen niet doorgaan met eten zoals we eten. Kijk naar het aantal mensen dat te dik is. De Amerikaanse eetstijl spreidt zich nog steeds uit, met alle nadelen van dien. Melk is daar een onderdeel van.”
Geschreven door José Leeuwenkamp, hoofdredacteur van het magazine gezondNU. Een maandelijks tijdschrift over voeding, psyche en gezondheid.