Is melk goed voor elk of is melk vooral goed voor de economie? Een thema waar al veel over gezegd en geschreven is. Een thema waarbij de verschillende wetenschappelijke onderzoeken elkaar tegenspreken. Even googlen en het hele web blijkt vol te staan met verhalen over ‘melk, de witte motor’.
“Melk is een belangrijke bron van vitamines en mineralen”, zegt het Voedingscentrum en zij doelt daarbij met name op calcium. Het advies is een zuivelconsumptie van 450-650 ml per dag. Het gaat dan wel over de magere variant, want 450 ml volvette zuivel leidt tot een te hoog percentage verzadigde vetten en dat leidt op zijn beurt weer tot een verhoogde kans op o.a. hart- en vaatziekten. ‘Melk moet’ luidde ooit de slogan, maar er zijn steeds meer onderzoekers die vinden dat melk helemaal niet moet.
Tegenstanders als Roy Martina, Colin Campbell, Walter Willet en talloze andere onderzoekers zijn helemaal niet zo enthousiast over zuivel. Geen enkel volwassen zoogdier drinkt namelijk nog melk en al helemaal niet van een ander zoogdier. Koemelk, zo is de stelling, dient maar 1 doel en dat is het zogen van kalveren. De lactaseproductie –het enzym dat nodig is om lactose af te breken- loopt na de zoogtijd terug. De volwassen mens is fysiek gezien niet gebouwd om zuivel te verteren. Sterker nog, het grootste deel van de wereldbevolking, met uitzondering van de melkproducerende landen, is lactose-intolerant.
Als het gaat om gezondheid zijn er ook de nodige vraagtekens. De consumptie van zuivelproducten wordt in veel onderzoeken in verband gebracht met diabetes, allergieën, artritis, migraine, sinusitis, oorontsteking, verkoudheid, kanker, hooikoorts, astma, eczeem, dauwworm en talloze andere ziekten. Ook blijken de zuivelconsumerende landen het hoogste percentage patiënten met botontkalking te tellen! Geen Joris Driepinter dus, volgens deze onderzoekers!
Behoorlijk tegenstrijdige adviezen dus, maar wat is nou waar? Moet de argeloze burger afgaan op de adviezen van het Voedingscentrum of op alle kritische noten? Ik ben geen wetenschapper, maar gewoon een nuchter mens met gezond verstand en ik denk dat er in beide verhalen wel een kern van waarheid zit. Maar wil je voelen hoe het zit, volg dan eens een eliminatiedieet. Nuttig 60 dagen geen zuivelproducten en gebruik het daarna wel weer. Op die manier kan je zelf ervaren wat het met je lichaam doet. Merk je dat je je een stuk fitter voelt zonder zuivel en dat je geen last meer hebt van slijmgerelateerde lichamelijke ongemakken, nuttig het dan niet meer en haal je calcium en degelijke uit andere producten. Maakt het geen verschil en vind je het lekker, kies dan voor de middenweg, gebruik het met mate en geniet!