Massage verlaagt stress. Die wetenschap zorgt ervoor dat steeds meer werkgevers zorgen dat hun werknemers tijdens werktijd een massage krijgen. Vooral stoelmassage is populair. Want behalve dat massage stress verlaagt, verhoogt het de doorbloeding; werknemers kunnen zich beter concentreren, melden zich minder vaak ziek en zijn gemotiveerder voor hun werk.
Massage verlaagt stress op verschillende manieren. Allereerst is massage tijdens werktijd een verplichte pauze voor de werknemer. De werknemer heeft daarin even een moment om tot zichzelf te komen. Daarmee is massage al ontspannend en stressverlagend. Bovendien zorgt de aanraking van de masseur tijdens de massage voor de afgifte van endorfine, de tegenhanger van het stresshormoon. De aanmaak van stresshormoon wordt daardoor geremd, en maakt dus dat de stress nog meer verlaagt door massage en de werknemer even met zijn gedachten ‘nergens’ kan zijn.
Massage verlaagt niet alleen geestelijke stress door ontspanning en de aanmaak van endorfine, maar ook lichamelijke stress. Lichamelijke stress gaat over de gezondheid van het lichaam. Als die gezondheid niet goed is, kan er stress ontstaan en maakt het lichaam ook stresshormoon aan. Die heeft onder andere invloed op de suikerspiegel en de werking van het afweersysteem. Massage verlaagt stress in het lichaam doordat het de bloedbaan verwijdt en daarmee de bloeddoorstroom verhoogt. Daardoor kunnen er meer afvalstoffen uit weefsels verwijderd worden en komt er meer zuurstof in de weefsels. Hierdoor verlaagt massage de stress in de weefsels. Gevolg is minder stresshormoon en een beter immuunsysteem. Dus een betere weerstand en minder ziekte.
Massage verlaagt ook stress in de spieren. Dat heeft wederom te maken met diverse mechanismen die in werking treden door massage. Allereerst verlaagt massage stress in de spieren doordat de doorbloeding sneller gaat en ook in de spieren afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. Daarnaast zorgen geestelijke ontspanning, de aanmaak van endorfine en de remming van stresshormonen ervoor dat de spieren zich echt ontspannen. Dat voelt niet alleen prettiger in bijvoorbeeld de rug, schouders en nek, ook tegen hoofdpijn kan dat een goed middel zijn, omdat hoofdpijn heel vaak het gevolg is van spierspanning in de nek.
Massage verlaagt niet alleen stress, maar werkt ook uiterst motiverend. Dat ondervinden steeds meer werkgevers die hun werknemers op de werkvloer massage aanbieden. Stoelmassage is bijvoorbeeld heel populair. Doordat massage stress verlaagt en motiveert, kan het al snel uit voor een werkgever om massage voor zijn medewerkers te betalen. Een dag ziekteverzuim van een werknemer kan een werkgever al gauw 500 euro kosten. Omdat met stoelmassage aangetoond is dat het ziekteverzuim afneemt bij werknemers, loont het zich al gauw en verdient de werkgever de investering terug. Naast alle fysieke voordelen, blijken medewerkers ook weer meer zin te krijgen in hun werk na een massage, omdat ze zich vitaler voelen.
Een stoelmasseur komt langs op de werkvloer. Alle werknemers krijgen, uiteraard in een aparte ruimte, een 15-20 minuten durende massage. Bij een stoelmassage zit de cliënt op een speciale stoel. De kleren mogen gewoon aanblijven. Het is dus een massage die daadwerkelijk ‘even tussendoor’ kan. Naast een massage besteedt de masseur indien nodig ook aandacht aan de werkhouding van de werknemer, om spierspanning blijvend te voorkomen. Eventueel kan de masseur ook oefeningen meegeven. Zo wordt een stoelmassage steeds meer onderdeel van goede zorg voor werknemers, net als goede stoelen op de werkplek. Als werkgevers dergelijke maatregelen nemen, blijkt bovendien dat een werkgever geeft om de werknemer. Ook dat werkt motiverend. Zo kan een stoelmassage stress verlagen, de motivatie verhogen en ziekteverzuim verlagen. Juist in een maatschappij waarin de hoeveelheid ziekteverzuim door RSI- en burn-outklachten flink is toegenomen, is stoelmassage vaak dé oplossing.
Stoelmassage is een goede methode om voor ontspanning op de werkvloer te zorgen. Uiteraard zijn er vele andere vormen van massage die vaak langer duren. Bij de meeste massagevormen wordt het lichaam ontbloot. Daardoor heeft de aanraking van de masseur meer effect op het lichaam en is de aanmaak van endorfine groter. Bovendien werken veel masseurs met massageolie. Die olie verwijdert de poriën in de huid, waardoor de huid zich beter kan herstellen. Daarnaast heeft massageolie vaak een geur die ontspannend werkt op de geest. Zo verlaagt massage stress op nóg meer manieren. Voor wie echt zijn hoofd leeg wil maken is een regelmatige massage dan ook een goed middel. Omdat massage een heel natuurlijke manier is om tot rust te komen, het lichaam en de geest te laten ontspannen en zo de stress te verjagen.
Opleiding tot therapeut Intergrale lichaamsmassage
Wil jij verbinding leggen tussen lichamelijke klachten en de psychische factoren die hierbij een rol kunnen spelen en cliënten begeleiden in dit persoonlijke proces? Kijk dan bij de opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage.Tijdens deze opleiding leer je alles over verschillende massagetechnieken en leer je hoe je clienten met de meest uiteenlopende klachten kunt behandelen.