Jaren geleden masseerde ik mijn nichtje. Ze was ongeneeslijk ziek. Ze leed aan darmkanker, had een zoontje van 4 en was erg ziek. Ze had veel spanningen door haar ziekte en kwam bij mij voor een ontspannende massage. Even op een andere manier aandacht voor haar lichaam. Ze vond een nekmassage heerlijk en genoot van de rustgevende werking ervan. Ik was blij dat ik iets voor haar kon betekenen en ik was gevleid dat ze de massage zo fijn vond. Ik masseerde haar langdurig. Na de massage is ze 2 dagen misselijk geweest en heeft ze niet kunnen eten. Kwam de misselijkheid door de massage, had ik het kunnen voorkomen? Deze vraag heeft me lang bezig gehouden. Ik denk nog vaak aan haar. Door haar heb ik ontdekt dat je heel veel kunt betekenen voor iemand met kanker, maar ook dat je goed moet opletten wat je doet. Ik heb me in dit onderwerp verdiept en deel mijn bevindingen graag met jullie.
Er komt een cliënt bij je die kanker heeft en gemasseerd wil worden. Wat doe je? Kanker is complex en om je te behoeden voor fouten, leer je in de opleiding massagetherapie dat je zonder kennis van zaken niet moet masseren. Een massage kan echter ook veel betekenen voor een cliënt. Ik ben over massage en kanker gaan lezen en heb informatie gekregen van deskundigen op dit gebied. Er is al veel bekend over dit onderwerp en veel van deze kennis is ontstaan door vallen en opstaan. Om dit vallen zoveel mogelijk te voorkomen is het aan te raden om goed beslagen ten ijs te komen. Er zijn goede boeken geschreven door bijvoorbeeld Gayle Mac Donald (Medicine Hands) en Tracy Walton (Medical Conditions and Massage Therapy). Een praktische tip: er zijn trainingen op de markt over massage en kanker. Deze cursussen worden gegeven door speciaal opgeleide, professionele therapeuten die veel ervaring hebben met het masseren van cliënten met kanker. Theorie en praktijk worden verweven tot een praktische opleiding. Een mooie aanvulling op de basismassage-opleiding.
Waarom is een goede basiskennis zo belangrijk? Je moet in de eerste plaats goed op de hoogte zijn van de effecten die een massage kan hebben op een ziek lichaam. Met een massage stimuleer je, gewild of ongewild, een aantal processen in het lichaam. Het is noodzakelijk dat je voldoende kennis hebt van deze processen. Wel of niet masseren is onder meer afhankelijk van de soort kanker die de cliënt heeft en of er operaties hebben plaatsgevonden. Zijn er bijvoorbeeld lymfeklieren verwijderd of zijn er vitale organen aangetast? Mag je alle handgrepen gebruiken of mogen er alleen rustige strijkingen uitgevoerd worden? Ga dus niet masseren zonder kennis van zaken en als je zover bent neem dan rustig de tijd voor een uitgebreide intake. Zo voorkom je dat jouw goedbedoelde massage een onbedoeld negatief effect heeft.
Je zult iemand niet van kanker kunnen genezen door middel van massage, maar er zijn zoveel positieve dingen die je wel kunt bereiken. Iemand die de diagnose kanker krijgt of midden in een behandeling zit, zal erg onzeker zijn, angst hebben en stress. Een lange periode van stress onderdrukt het immuunsysteem. En dit systeem is nou juist zo belangrijk om herstel te bevorderen. Door een massage kan stress verminderen. Je kunt mensen ontspanning bieden waardoor ze beter slapen. Je herstelt het contact met hun lichaam, ze ervaren dat hun lichaam ook nog prettig kan aanvoelen na alle medische aanrakingen. Met een massage worden ze weer als mens benaderd en niet als zieke. Nog een ander belangrijk aspect van massage, is dat cliënten hun verhaal kwijt kunnen als ze dat willen. Zorg, aandacht, warmte en contact helpt de cliënt met kanker om in verbinding te blijven met zijn omgeving.
Er zijn in Nederland meerdere ziekenhuizen die massages aanbieden aan hun kankerpatiënten. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem : “Soms werkt massagetherapie zo ontspannend dat patiënten hun rustgevende medicatie niet meer nodig hebben of dat ze in slaap vallen tijdens een chemokuur.” Ook ziekenhuizen als UMC-Utrecht, MCHaaglanden en Daniel den Hoed organiseren verwendagen waar ervaren masseurs mensen met kanker masseren.
Voldoende redenen om kankerpatiënten een heerlijke massage te geven.
Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. In onze samenleving bestaat een overwaardering voor de geest. Verstaan wat ons lichaam zegt, zijn we verleerd. In de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod. Je leert o.a. de inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie, massagetechnieken en (voet)reflexologie.
Geschreven door oud student van de opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage (deze opleiding wordt door Sonnevelt niet meer aangeboden).