Van het werkgerelateerde ziekteverzuim in de zorgsector is op dit moment meer dan de helft het gevolg van werkdruk en agressie. De inspectie vind het belangrijk dat de mensen die werken in de zorg, hun werk aan kunnen en zodoende hun pensioen halen.
Hier ligt uiteraard een grote taak bij de zorginstellingen. Wat ook van belang is, is dat de medewerker zelf een bijdrage levert aan zijn of haar herstel. Zijn de klachten dusdanig aanwezig dat hulp van derden noodzakelijk is, dan kan massagetherapie een uitkomst bieden. Hieronder volgt kort een uitleg over stress en vervolgens wat massagetherapie kan betekenen voor werknemers in de zorg met werkgerelateerde klachten.
Stress is een alledaags begrip geworden. Maar wat is stress nu precies? Het is een lichamelijke reactie van het individu op een stressor. Stressoren in de zorgsector kunnen op verschillende gebieden liggen, zoals fysieke overbelasting, moeizame communicatie, problemen in de organisatiestructuur, te grote werkdruk, maar ook de motivatie en de verwachtingen van de werknemer zelf, die in strijd zijn met de werkrealiteit.
Stress is niet altijd negatief. Als mens hebben wij een bepaalde spanning nodig om optimaal te kunnen functioneren. Gaat het je functioneren echter belemmeren en je leven dusdanig negatief bepalen, dan praten we over langdurige of chronische stress.
Chronische stress komt helaas veel voor bij mensen die werken in de zorg als verpleegkundige of verzorgende. De mensen die werken onder druk en waar geen uitzicht is op verandering en of verbetering, komen in een aanhoudende periode van stress terecht en creëren een situatie waar de stress het lichaam, geest en uiteindelijk het leven vernietigt.
Veel voorkomende klachten bij verpleegkundigen en verzorgenden zijn: aanhoudend moe,spierpijn, hoofdpijn, rug, schouder- en nekklachten, maagpijn, spijsverteringsstoornissen, verstoorde eetlust, verminderde weerstand, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en slaapstoornissen. Ook psychische klachten zoals concentratieproblemen, gevoel van leegte, zorgelijk zijn, verdrietig zijn, irritatie, boosheid en frustraties kunnen voorkomen.
Afhankelijk van de doelstelling van de werknemer uit de zorgsector zal de massagetherapeut haar behandeling zoveel mogelijk daarop aanpassen. De therapie is veelal gericht op het verminderen en doen verdwijnen van de aanwezige klachten, zodat men de werk- en levenssituatie weer aankan en met plezier het werk weer uitoefent, zij het al dan niet aangepast. Ook leert men hoe om te gaan met stressvolle omstandigheden op het werk.
De massagevormen, die toegepast worden, zijn in eerste instantie gericht op het weer in balans brengen van de energiehuishouding. Energie is namelijk van levensbelang. Aanraking kan er voor zorgen dat je lichaamsbewustzijn wordt vergroot. Je voelt waar blokkades of (oude) pijn zitten en wat je lichaam nodig heeft om te herstellen. Als gevolg van stress is klassieke massage een mogelijkheid om spieren, weefsels, pezen en zenuwen te prikkelen, wat leidt tot ontspanning en herstel.
Andere massagevormen zijn onder andere: Holistic Pulsing, Meridiaanmassage, Cupping, Moxatherapie, Hot-stone massage en (Bedrijfs)stoelmassage.