Helpt relatietherapie als je verliefd bent op een ander of een affaire hebt? Vlinders dwarrelen in je buik. Wellicht vindt je je eigen partner een beetje saai in vergelijking met je nieuwe vlam. Wat betekent die verliefdheid voor je relatie? Wanneer kan een relatietherapeut uitkomst bieden?
Ben je verliefd op een ander en heb je al een relatie? Dan hoeft het helemaal niet zo te zijn dat je niet meer om je partner geeft. Zo is de kans namelijk groot dat er achterliggende motieven voor de affaire zijn. Bijvoorbeeld je ervaart je leven als een sleur? Je mist spanning? Ervaart gebrek aan autonomie? Kampt met een onverwerkt trauma? Klaarblijkelijk hoeft overspel dus niet meteen het einde van een relatie te betekenen. Anderzijds is een affaire meestal wel een duidelijk signaal dat er iets schort aan een relatie.
Overspel plegen gebeurt vaker dan je denkt, aldus diverse studies. Zo blijkt uit een onderzoek van een bekende condoomfabrikant dat 31% van de Nederlanders weleens een slippertje heeft gemaakt. Wereldwijd ligt dat percentage op 22%. Ander onderzoek zegt dat 25% van de Nederlanders tussen de 25 en 40 jaar zich schuldig maakt aan overspel. De kans dat je tijdens een vaste relatie met overspel te maken krijgt, schijnt ergens tussen de 40 en 76% te liggen. Saillant detail is ook dat 90% van de mensen vreemdgaan afkeurt.
Volgens CBS-cijfers is overspel plegen een van de belangrijkste oorzaken om een relatie te beëindigen. Maar liefst 1 op de 3 huwelijken eindigt doordat een van de partners een scheve schaats heeft gereden. Boosheid, wrok, machteloosheid, geschaad vertrouwen. Vallen de brokstukken nog te lijmen in dergelijke situaties?
Willen jullie je relatie redden na overspel? De jaloezie, wantrouwen en wrok achter jullie laten? De vertrouwensband herstellen? Of willen jullie onderzoeken of er nog voldoende basis is om samen verder te gaan? Een relatietherapeut kan jullie daarbij zeker ondersteunen en begeleiden. Het doel van de therapie is in eerste instantie om samen de problemen op te lossen. Bovendien heb je in principe weinig te verliezen. Ook als het uiteindelijk toch niet samen lukt, kan relatietherapie helpen. Onder andere om oud zeer te verwerken en het gebeuren een plek te geven nadat jullie uit elkaar gaan.
Voorwaarde voor relatietherapie is uiteraard wel dat jullie er beiden welwillend tegenover staan en samen willen onderzoeken wat de problemen zijn en/of jullie relatie nog eens kans heeft.
Of relatietherapie helpt als je verliefd bent op een ander hangt uiteraard af van hoe jullie er beiden mee omgaan. Zijn jullie beiden gemotiveerd en willen jullie uitzoeken of de relatie nog een kans heeft? Dan kan het zeker zinvol zijn. Enkele tips.
Ben je verliefd op een ander? Dan dwarrelen de vlinders door je buik en zie je alles door een roze bril. Maar, wat als die verliefdheid voorbij is? Wil je dan nog bij die ander zijn? Wil je er oud mee worden? Of zie je toch een toekomst met je huidige partner. Conclusie: zoek uit wat je wilt met die verliefdheid.
Hoe moeilijk, lastig en pijnlijk ook in de praktijk, maar open en eerlijk communiceren met je partner over je verliefde gevoelens voor een ander kan een eyeopener zijn. Je kunt je samen afvragen hoe het komt en samen investeren in je relatie. Houd je je verliefdheid geheim? Dan is de kans groot dat het een eigen leven gaat leiden. Het wordt steeds moeilijker om het te vertellen en uiteindelijk is de kans groot dat het tussen jullie in komt te staan met alle gevolgen van dien.
Wil je uitzoeken of je relatie nog een kans heeft? Verbreek dan het contact met wie je vreemdgaat. Dan krijg je de ruimte om na te denken over waarom je verliefd bent geworden en je hebt tijd om in je relatie te investeren. Realiseer je dat het gevoel van verliefdheid tijdelijk is en op een gegeven moment voorbij gaat. Wat doe én wil je dan?
Een door Sonnevelt opgeleide Relatiecoach kan mensen begeleiden bij wie de relatie verstoord is geraakt. Bekijk de opleiding Relatiecoach.