Maaike Thijssen afgestudeerd Vitaliteitsadviseur bij Sonnevelt en tot 2017 Vitality Manager bij ASML, is Health Manager van het Jaar 2014 geworden. Op 3 juni tijdens het event Gezond in Bedrijf 2014 werd zij na een spannende strijd verkozen door de jury onder leiding van Arjella van Scheppingen (Value2share, een TNO company) én het publiek – dat uiteindelijk de beslissende stem had. Toen Maaike de opdracht kreeg om een vitaliteitsprogramma op zetten binnen ASML, is zij de opleiding tot Vitaliteitsadviseur gaan volgen bij Sonnevelt Opleidingen.
In een interview vertelt Maaike Thijssen meer over haar werk bij ASML en haar benoeming als Health Manager.
ASML is een ontzettend technisch bedrijf, deze mensen zijn enorm intelligent: 85% van de populatie is hoger opgeleid. Het was wel een uitdaging om het onderwerp vitaliteit aan de orde te stellen en bespreekbaar te maken met de mensen.
Wat ik heb gedaan is eigenlijk met kleine stapjes en low profile begonnen met dingen aanbieden die met vitaliteit te maken hebben zoals redelijk vanzelfsprekende zaken als een workshop stoppen met roken en we zijn begonnen met mindfulness lessen aan te bieden. Ook hebben we een onderzoek laten doen in het bedrijfsrestaurant over voeding en we zijn kleine dingen in het voedingsassortiment gaan veranderen. Het waren kleine, verschillende dingen waardoor mensen gingen merken van ….o ja we gaan iets aan gezondheid en vitaliteit doen!
De bewustwordingscampagnes en de promotie van vitaliteit doe ik voornamelijk via de managers binnen ASML. Dit zijn er ongeveer 650. Ze krijgen met regelmaat van mij een mailing met daarin wat ludieke dingen en allerlei opdrachten om met hun medewerkers over het onderwerp vitaliteit in gesprek te gaan . Ze krijgen een presentatie op een usb stick en die moeten ze met het team bespreken, bijv. hoe hun gedrag en de inzetbaarheid van de mensen is.
Omdat onze mensen vooral technisch georiënteerd zijn en in enen en nullen denken heb ik veel gekeken naar wat nou hun behoefte is. Wij hebben geen hoog ziekteverzuim, maar dat wil niet zeggen dat onze mensen vitaal zijn. Wat heel belangrijk is, is dat we een mentale fitheid bereiken.
We werken op de grens van wat technologisch mogelijk is. Er zijn dagelijks mensen bezig met uitvinden, dat vraagt veel van je hersencapaciteit en dus ik heb het hele vitaliteitsprogramma niet ingericht op modules voor gewichtsverlies, wat je zou verwachten bij klassieke bedrijven. Bij mij zijn de belangrijkste modules in het programma Mentale weerbaarheid en Bioritme module. Ik kan de werkdruk niet verlagen, maar ik kan de mensen wel mentaal weerbaarder maken. Daarom bieden we tijdens de module Mentale weerbaarheid cursussen aan over stressreductie, coaching, mindfulness, en bewustwordingscampagnes over wat is nou stress, hoe kan je ermee omgaan en hoe kan je het herkennen.
Bioritme supoort klinkt een beetje als vreemde eend in de bijt, maar bioritme is heel belangrijk omdat wij 2000 mensen in dienst hebben die continu wisselen van dienst. En daarnaast zijn er heel veel mensen die veel vliegen. Ze geven zelf ook al in onderzoeken aan dat ze last hebben van slaapproblemen en dat ze moeilijk tot rust kunnen komen. Die mensen leren we door middel van trainingen en workshops om te gaan met het eigen bioritme in ploegendiensten of wisselende tijdzones. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat voeding voor je doet: Als je ‘savonds nog achter de computer moet werken dan kan je beter geen pasta eten want daar word je moe van. Je kan dan beter een lichte maaltijd eten, dat proberen we ze te leren. Dit is echt gericht op de doelgroep binnen ASML, deze doelgroep heeft niet alleen maar sportprogramma’s of afvalclubjes nodig, deze mensen hebben meer aan mentale weerbaarheid en bioritme support.
Om de technologen echt enthousiast te maken om het programma onder de aandacht te brengen hebben we besloten om een vitality APP te ontwikkelen. Het zijn voornamelijk mannen, technisch geschoold, die zijn natuurlijk wel van de gadgets. Ik verbind de techniek aan de vitaliteit om het op die manier aantrekkelijker te maken voor de medewerkers.
In die vitaliteits APP komen de 4 modules van het programma terug. Een voorbeeld van het gebruik is binnen de module Mentale Weerbaarheid is: De APP zal op een willekeurig moment van de dag een vraag stellen aan de medewerker. Bijvoorbeeld: Hoe gespannen voel je je nu? Ze kunnen dan aanklikken van heel ontspannen tot extreem gespannen. Hierna verdwijnt de APP weer. Iedere dag krijgen ze dat soort vragen en de APP onthoudt de antwoorden dus als je meerdere keren een negatief antwoord geeft op zulk soort vragen dan gaat die APP je vertellen dat hij zich zorgen maakt en geeft aan: praat met een vriend of neem contact op met een e-coach. Daarachter komen dan vitaliteitscoaches te hangen die vragen kunnen beantwoorden voor mensen.
Zo zit er ook een module Bioritme in en een module over Voeding en een module over Sport en activiteiten. Op al die onderwerpen krijgen ze ondersteuning en tips en informatie. Er komt een interactief gaming deel in zodat ze zelf monitoren hoe het met hun vitaliteit en gezondheid gaat.
Wat ik echt heb geleerd dat het niet one size fitts all is, het is gewoon werk wat je op iedereen kunt toepassen. Echt heel belangrijk is om te goed te luisteren bij de mensen om te kijken wat ze nodig hebben en het niet van bovenaf te gaan bedenken. Ieder bedrijf is anders, het ligt er heel erg aan wat voor soort werk en welk soort werkzaamheden ze uitvoeren. Kijken wat de medewerkers nodig hebben en kijken wat er al is.
Ik vind het belangrijk om te bouwen met wat er al is. Vaak zijn er al initiatieven en dan is het zaak om dat samen te brengen en ze onder te brengen in het grotere geheel. Dat zou ik ze zeker willen adviseren. Maak ook een goede analyse. Ik weet dat ook uit de opleiding Vitaliteitsadviseur, met de duurzaam inzetbaarheid matrix enzo. Dat het heel belangrijk is om te onderzoeken wat er al is en waar de behoeften liggen.
Probeer ook zoveel mogelijk medewerkers erbij te betrekken. We hebben bijvoorbeeld medewerkers die de lessen geven in mindfulness. Ze zijn eigenlijk gewoon engineer en hebben daarnaast een mindfulness-opleiding gedaan en coachen en trainen collega’s. Dan maken ze met elkaar een eigen vitaliteitsprogramma!
Lees meer over de opleiding Vitaliteitsadviseur, bekijk de testimonial van Maaike of lees meer over duurzame inzetbaarheid.