Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat onze voeding lang niet zo gezond is als we lang dachten. Door allerlei oorzaken bevatten voedingsstoffen gifstoffen die zich kunnen ophopen in het lichaam. Bovendien bevatten gekweekte groenten en fruit steeds minder vitaminen en mineralen. Daardoor ontstaan gebrekziekten en problemen met bijvoorbeeld de lever en nieren. Superfoods kunnen hiervoor de oplossing bieden. Door superfoods toe te voegen aan onze voeding, kunnen we gezonder leven.
Een precieze definitie van superfoods is er officieel niet. Superfood komt als woord in het woordenboek niet eens voor. De Voedselencyclopedie omschrijft het als volgt: ‘hier worden natuurlijke voedingsmiddelen mee bedoeld die, zoals het woord al zegt, supergezond zijn. Ze zijn zeer voedzaam en over het algemeen zijn het rauwe producten, biologisch gekweekt of uit het wild, en bevatten grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, probiotica (niet de chemische variant uiteraard), anti-oxidanten en andere belangrijke fytonutriënten.’ In het Engelse woordenboek wordt superfood omschreven als ‘food considered especially nutritious or otherwise beneficial to health and well-being’. Kortom, superfoods zijn voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen bevatten. Een ander kenmerk van Superfoods is dat ze vaak door inheemse volken al eeuwenlang gebruikt worden als gezond voedsel.
Volgens voorstanders van superfoods is er iets mis met ons huidige voedingspatroon en zorgen alle toegevoegde stoffen en de huidige manier van voedselproductie voor een ophoping van gifstoffen in het lichaam. Zo zitten er in de bodem teveel metalen zitten, die in ons voedsel terechtkomen door landbouw. In ons lichaam hopen deze metalen op, omdat de lever en nieren ze niet meer kunnen verwerken. Ook de grote hoeveelheden suikers, chocola, vet en cafeïne putten ons lichaam uit.
Daarnaast zijn groente en fruit door de huidige productiemethoden minder rijk aan vitaminen en mineralen, waardoor we ook daar snel een tekort aan opbouwen. De combinatie van opgehoopte gifstoffen, uitputting van organen en een tekort aan allerlei voedingsstoffen komt de gezondheid niet ten goede.
Dé oplossing voor deze problemen ligt dan ook in de voeding. Voorstanders zien superfoods als dé oplossing. Superfoods bevatten wél veel vitaminen en mineralen. Bovendien zijn er veel superfoods waar al eeuwenlang geneeskrachtige functies aan toegeschreven worden.
De theorie over superfoods klinkt mooi. Maar is het niet veel gedoe om opeens over te stappen op een dieet van superfoods? Gezond eten willen velen wel, maar als daarvoor het voedingspatroon volledig over de kop moet, wordt de motivatie al een stuk kleiner. Het is echter niet nodig om opeens op een heel ander voedingspatroon over te stappen. Superfoods kunnen gemakkelijk aan de maaltijd worden toegevoegd, door bijvoorbeeld een shake te maken van superfruit of door gezonde pitten door het eten te mengen. Ook zijn er superfoodkruiden die de gewone kruiden kunnen vervangen, en is er superfoodhoning dat goed als suikervervanger kan dienen. Zo kunnen superfoods gemakkelijk aan het eten worden toegevoegd en wordt de orginele maaltijd opeens een stuk gezonder.
Een Superfood Expert is in staat te bepalen wat voor iemand de juiste superfoods zijn en is in staat dit persoon te helpen deze in zijn/haar levensstijl te integreren. Meer weten? Bekijk de informatie over onze opleiding Superfood Expert.