Het is nu juli 2010 en ik heb twee opleidingen van de cyclus vitaliteitscoach afgerond, te weten: Stresscounselor en Topcoach. Twee bijzondere studiejaren die mij veel hebben gebracht. Ik vond het indrukwekkend om enkele maanden met mijn studiegenoten aan de gang te gaan: samen de lessen volgen, veel zelfreflectie, intervisie, samen treinen, etc. Het heeft mij mooie, ontroerende contacten opgeleverd. Ik zal ze koesteren. Op naar de volgende Sonnevelt opleiding!
Al tijdens de opleiding Stresscounselor was het voor mij duidelijk dat ik maar één ding wilde na het afstuderen: mijn eigen bedrijf starten en zoveel mogelijk mensen coachen, begeleiden zowel particulier als binnen het bedrijfsleven. Dat klinkt mooi en lijkt makkelijk. Er zitten zoveel mensen slecht in hun vel, dat moet toch lukken! De praktijk blijkt lastiger in elkaar te zitten.
Het starten van een eigen bedrijf blijkt echt iets voor doorzetters te zijn, heb ik inmiddels ervaren. Voor iedereen die net als ik ook voor zichzelf wil beginnen, heb ik daarom de volgende top 11:
- Neem ruim de tijd voor alle voorbereidingen: wat wil je precies gaan doen, hoe en voor wie, wat past bij jou? Het zijn allemaal vragen die je kunt beantwoorden door het uitwerken van je ondernemersplan. Formats hiervoor kun je downloaden bij de KVK. Hier staat alles overzichtelijk uitgewerkt.
- Ga binnen de voorbereidingsperiode veel praten met collega’s die al eerder gestart zijn. Vraag naar ervaringen, startersvalkuilen, kansen. Als je hen aanspreekt op hun expertise dan is 99% bereid een uurtje voor je vrij te maken. Het levert je een schat aan informatie en tips op.
- Ga ook praten met tussenpersonen zoals: arbo-artsen, re-integratiebureaus, personeelsadviesbureaus, verzuimmanagement bedrijven, etc.
- Mocht je diensten willen aanbieden voor het bedrijfsleven, ga dan praten met succesvolle ondernemers en vraag hen wat jouw bedrijf moet uitstralen om voor de ondernemer interessant te zijn. Onder de vlag van marktonderzoek is er veel mogelijk.
- Heb je een ww-uitkering? Ook dan is het mogelijk om voor jezelf te beginnen. Het UWV kent de startersperiode van 6 maanden waarbinnen je met behoud van uitkering kunt starten. Let wel: laat deze periode pas ingaan als je helemaal klaar bent om te starten.
- In Gelderland, Overijssel en Flevoland kun je gebruik maken van het traject “Ik start Smart”. Een geweldig initiatief van de KvK om startende ondernemers een steuntje in de rug te bieden. Voor € 150,- krijg je gedurende een half jaar één op één begeleiding van een coach (die je zelf uit een pool mag uitzoeken) die met je meedenkt en de bekende spiegel op bedrijfstechnisch gebied voorhoudt. Daarbij krijg je nog een budget a € 450,- om workshops en trainingen te volgen. Werkelijk een super initiatief dat op Europees niveau wordt gesubsidieerd.
- Denk goed na wat jouw drijfveer is om een bedrijf te starten. Wil je snel rijk worden, dan kun je beter een baan zoeken!
- Om mij heen hoor ik dat het minimaal 2 jaar duurt voordat je bedrijf werkelijk een goede basis heeft met continuïteit. Schrik niet terug als je moedeloos wordt en even in een dip schiet. Laat het gewoon toe, het hoort erbij. Het starten van een bedrijf is vaak twee stappen vooruit en een stap terug doen.
- Maak goed gebruik van social Media om je boodschap en je bedrijf kenbaar te maken. Discussieer mee met de vele LinkedIn groepen die er zijn. Walk your Talk!
- Twitter is leuk! Ook Albert Sonnevelt is er erg goed in!
- Blijf contact houden met je studiegenoten die ook voor zichzelf willen beginnen en steun elkaar!
Hartelijke groet,
Marieke Bach,
Bach Vitaliteitscoaching
www.bachvitaliteitscoaching.nl