Er wordt door een op de drie mensen regelmatig overgewerkt. Volgens recente cijfers van het CBS vindt dit het meest plaats in de informatie- en communicatiesector. Gebeurt dit overwerken vanuit plezier of is het een noodzakelijk kwaad? Waarschijnlijk zal niemand op zijn sterfbed zeggen:,,Had ik in mijn leven maar meer overuren gemaakt op mijn werk.”
In Japan werken steeds meer mensen zich letterlijk dood. In 2006 werden ongeveer 355 werknemers ernstig ziek door een te hoge werkdruk, waarvan er 147 uiteindelijk overleden aan een hartstilstand of een beroerte.
Hoe groot is de geniet-factor?
Een belangrijk criterium om deze problemen te voorkomen, is of je écht kunt genieten van je werk. Kun je iedere dag je passie leven? Voel je iedere dag weer het enthousiasme om je taak op te pakken? Werk is een prachtige manier om een bijdrage te leveren, te leren en samen met anderen doelen te realiseren.
Misschien heb je op dit moment geen werk, ben je met pensioen of zit je in de ziektewet. De zorgen daarover kunnen dan soms zwaarder wegen dan het werk zelf. Realiseer je dat je zelfs in dit soort moeilijke situaties het verschil kunt maken in de wereld. Geluk zit vaak in hele kleine dingen, zolang je maar besluit om in contact te blijven met de mensen om je heen.
Eigenlijk is er geen onderscheid tussen werktijd en privétijd. Er is maar één tijd en dat is jouw leef-tijd. En als je daarvan geniet, kun je nooit overuren maken…