Mensen die depressief zijn, voelen zich niet gelukkig. Een steeds populairder wordende maatregel daartegen, is een antidepressiva. Maar word je daar echt gelukkiger van? Moet iedereen die zich ongelukkig voelt antidepressiva gaan slikken? Of zijn er ook alternatieven? Wat maakt nu echt gelukkig?
Allereerst is het goed om te beseffen dat ongelukkig zijn niet hetzelfde is als depressief zijn. Somberheid heet pas een depressie als het voor langere tijd aanhoudt en ook gepaard gaat met lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid. De gangbare remedie tegen depressie is een combinatie van psychotherapie met antidepressiva. Die beïnvloeden stoffen in de hersenen die mede ons gevoel en onze stemming bepalen. Maar er zijn talloze problemen met antidepressiva. Zo stammen ze uit de tijd dat er nog geen vaste procedures waren voor het testen van medicijnen; in feite is hun werking nooit onomstotelijk bewezen. Daardoor ook is het niet goed te voorspellen bij welke variant een patiënt baat gaat hebben; er zijn allerlei variaties, en welke werkt verschilt van persoon tot persoon. Bovendien geven ze veel bijwerkingen, zoals sufheid, wazig zien, moeite met de stoelgang, veel zweten en een droge mond. Ook vermindering van het libido kan voorkomen, hoewel het niet duidelijk is of dat bij depressie hoort of een bijwerking is. Het middel moet ook nog eens langdurig gebruikt worden voor een goed effect.
Gelukkig zijn antidepressiva niet de enige manier om depressieve klachten te bestrijden. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te achterhalen waar je depressie vandaan komt. Vaak heeft het te maken met onverwerkte zaken uit het verleden. Daarom wordt naast antidepressiva ook psychotherapie voorgeschreven. Maar psychotherapie is zeker niet de enige manier. Zo kan EMDR ook een manier zijn om je te helpen je verleden te verwerken. Zeker als er sprake is van trauma’s, kun je daar veel baat bij hebben.
Daarnaast is het belangrijk om actief te blijven. Het probleem bij een depressie is dat het je lusteloos maakt. Je hebt nergens zin in en nergens fut voor. Maar juist beweging zorgt voor een nieuwe balans van chemische stoffen in de hersenen. Zorg dus dat je juist wel sport! Het geeft je een positief gevoel.
Maar niet alleen sporten kan je een goed gevoel geven. Ook sociale contacten blijken voor je hersenen een belangrijke trigger voor geluksgevoel te zijn. Net als het uitoefenen van bijvoorbeeld je hobby. Dwing jezelf daarom dingen te doen die je leuk vindt. Geef niet toe aan je lusteloosheid. Natuurlijk kun je als je depressief bent, niet de hele dag actief zijn. Maar zorg dat je elke dag in ieder geval een uurtje bezig bent met iets wat je leuk vond voordat je depressie begon: spreek af met vrienden of familie, ga naar een leuke film of pak je hobby weer op, desnoods samen met anderen.
Depressie veroorzaakt vaak ook stress. Chronische stress is echter niet goed voor ons lichaam. Het remt je geluksgevoel, maakt het hele lichaam alert en zorgt zo dat je niet meer kunt ontspannen. Dat komt een depressie zeker niet ten goede. Daarom is het bij een depressie heel belangrijk om ontspanning op te zoeken. Verwen jezelf met een goed boek, een glas wijn of een middagje sauna. Probeer daar dan ook bewust van te genieten. Daar kunnen technieken als mindfulness of neurolintuistisch programmeren (NLP) goed bij helpen. Beide technieken staan erom bekend dat ze je kunnen helpen uit een depressie te komen. Beide technieken leren je op een andere manier naar het leven te kijken en op een andere manier om te gaan met je omstandigheden. Zo kunnen deze technieken je helpen om ook als je uit je depressie bent, meer van het leven te genieten.
Een andere manier om te ontspannen is een regelmatige massage. Massages doen lichamelijk veel met je: ze verbeteren de bloeddoorstroming, waardoor afvalstoffen uit je lichaam beter opgeruimd kunnen worden. Ze helpen je spieren te ontspannen. Bovendien komen bij massage geluksstoffen vrij in de hersenen – waar iemand met een depressie vaak tekort aan heeft – door de aanraking van de hand van de masseur op de huid. Het zijn dezelfde stoffen die vrij komen wanneer geliefden elkaar aanraken of als je een knuffel krijgt van een familielid of goede vriend.
Een depressie is niet niets. Daar ben je niet zomaar uit. Je kunt alle bovengenoemde dingen proberen om je beter te voelen en toch het gevoel hebben dat je niet vooruit komt. Geef dan niet te snel op. Blijf positief en zet door. Als je toegeeft aan je depressie en ook geen pogingen doet het te verbeteren, wordt het zeker slechter. Schaam je vooral niet om hulp te zoeken. Of het nu bij een huisarts is, een therapeut of een masseur: jij bent wie je bent en hoeft je niet te schamen omdat je lusteloos en depressief bent. Maar blijf wel vechten, werk eraan!