Anders dan vaak gedacht, begeleidt een diëtiste niet alleen mensen met overgewicht. Mensen met bepaalde voedselintoleranties kunnen zich net zo goed tot een diëtiste wenden. Een diëtiste is een specialist op het gebied van voeding en voedselpatronen en is daarmee dus breed georiënteerd. Daarnaast heeft de diëtiste ook veel kennis van het gedrag rondom de voeding en kan zij haar cliënten daarmee uitstekend begeleiden.
De titel diëtist is een wettelijk beschermde titel. Je mag jezelf dus niet zomaar diëtiste noemen. Net als andere medisch specialisten, ben je gebonden aan een beroepsgeheim en de wettelijke voorschriften omtrent persoonsregistratie.
Naast de diëtiste zijn er ook nog mensen die opereren onder de naam gewichtsconsulent of voedingsdeskundige. Iedereen mag en kan zich zo noemen, maar of ze vakbekwaam zijn is de vraag. Het is aan te bevelen na te gaan of deze mensen zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Wanneer zij daar bij zijn aangesloten, kun je er van uit gaan dat ze genoeg bekwaamheid hebben om hun beroep naar behoren uit te voeren.
Vaak is er een medische reden voor een bezoek aan een diëtiste, maar soms kan een bezoek ook het gevolg zijn van persoonlijke wensen, zoals simpelweg wat gewichtsverlies. Je kunt een diëtiste bezoeken voor de volgende klachten:
• Diabetes mellitus type 1 en 2. Bij diabetes mellitus zal de diëtiste een dieet voorschrijven dat arm is aan verzadigde vetten en waarbij de koolhydraten gelijkmatig over de dag zijn verdeeld. Daarnaast zal zij adviseren minstens een half uur per dag te besteden aan lichaamsbeweging.
• Allergieën: de diëtiste helpt te diagnosticeren welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. Door middel van een bloedtest, of een huidtest (krastest of priktest), kan de diëtiste een diagnose stellen. Daarnaast is het belangrijk een volledig beeld te krijgen van de eetgewoonten van de cliënt en eventuele verdachte voedingsmiddelen te testen op een relatie met de klachten.
• Coeliakie: patiënten met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Gluten zijn een belangrijk bestanddeel van rogge, tarwe en haver. Met name voor kinderen is het soms problematisch om alternatieven te vinden, omdat hun dieet wel volwaardig moet blijven én aantrekkelijk.
• Obstipatie: patiënten die last hebben van obstipatie, zullen van de diëtiste veelal het advies krijgen meer te drinken, meer te bewegen en vezelrijke voeding te eten. Met behulp van een voedingsdagboek kan simpel worden nagegaan of de patiënt voldoende vezels en vocht binnenkrijgt.
• Hoge bloeddruk: hoge bloeddruk kan deels worden verlaagd door te stoppen met roken en het alcoholgebruik te verminderen. Daarnaast kan een dieet een grote bijdrage leveren aan de verlaging van de bloeddruk. De diëtiste zal adviseren de natriuminname te verlagen en de kaliuminname te verhogen. Daarnaast zal enige aanpassing van de levensstijl al snel resultaat opleveren. Denk daarbij aan voldoende lichaamsbeweging en voldoende ontspanning.
Als diëtiste werk je niet alleen met mensen met overgewicht. Je begeleidt mensen met allerlei gezondheidsklachten naar een gezondere levensstijl. Naast de analyse van het voedingspatroon, analyseer je ook het gedrag rondom het voedingspatroon. Zo krijg je een representatief totaalbeeld en kun je een passend plan van aanpak opstellen om de gezondheid van de patiënt te bevorderen.