44 miljoen bakjes met zaad deelde de Albert Heijn vorig jaar uit in haar Moestuinactie. HAK deelde bonenplantjes uit om het populaire AH-tuintje aan te vullen. De moestuin is hot. Iedereen zaait en oogst. Maar waarom eigenlijk? gezondNU ging op onderzoek. Het antwoord: een tuin werkt als therapie. “Tuinieren brengt je zoveel meer dan alleen maar tomaten.”
Leef je gezonder met een moestuin? Grote kans. Groente en fruit weggooien doen we met groot gemak (van alle groente en fruit in Nederland belandt tien procent bij het afval!). Maar de groente die je zelf zaait, ziet ontspruiten en groeien … die oogst gooi je minder makkelijk weg. Komt bij dat je met een half uur tuinieren meer energie verbruikt dan een half uur fietsen of wandelen.
Maar is beweging en gezonde groente met vitamines het gezonde geheim van de tuin? Zeker niet! Wat we langzaam opnieuw ontdekken, is hoe inspirerend een moestuin is. In je tuin sta je met je neus bovenop de kracht van de natuur: je ziet letterlijk nieuw leven ontspruiten, groeien en bloeien. Dat inspireert!
De echte oogst van de moestuin is dat het in tijden van tegenslag moed geeft om door te gaan, een nieuwe start te maken, de pijn te vergeten of hoop te houden in zware tijden. Met je handen in de aarde maak je letterlijk contact met de grond, door te zaaien laat je concreet iets nieuws ontkiemen en je ziet planten groeien en bloeien.
Je eigen tomaten, bieten en peultjes verbouwen, zorgt dus voor meer dan lekkere, zelfgeteelde groente in je pan. En, zeker niet onbelangrijk, voor meer ontspanning in tijden van tegenslag en stress.
Geschreven door José Leeuwenkamp, hoofdredacteur van het magazine gezondNU. Een maandelijks tijdschrift over voeding, psyche en gezondheid - www.gezondnu.nl